A gyulladás a test immunválaszának a része. A gyulladás
szinte bárhol kialakulhat a testben, s ha nem figyelünk rá, akkor akár súlyos
betegségek is kialakulhatnak. Gyakoriak az emésztőrendszeri panaszok, kialakulnak
a légutakban, idegekben, jellemzőek az ízületi gyulladások, és a gyulladás
erősödéséhez a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is
hozzájárul.
A megfelelően működő immunrendszer nélkül nem tudnánk gyógyulni. A tudatos, egészséges életmód szerencsére mind
a megelőzésben, mind a fennálló betegség tüneti kezelésében hasznos segítséget
jelent.
Itt most 15 gyulladáscsökkentő ételt mutatunk be, melyet
érdemes az étrendünkbe iktatni.
Sok zöldség csökkenti a gyulladást. A béta-karotinban gazdag
sárgarépa, a vitamindús karfiol, kelkáposzta vagy petrezselyem is. A
flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmazó zöldségek helyreállítják a sejtek
egészségét.
1)
A mángold pl. különösen magas K, A és C
vitaminban, mely az agyunkat védi a szabad gyökök által okozott stressz ellen.
2)
Kínai kel – kiváló antioxidáns vitamin- és
ásványi anyag –forrás. A legfrissebb tanulmányok szerint több, mint 70 %
fenol-összetevő van. Ezek segítenek a szabad gyököktől megszabadulni.
3)
Zeller – mind antioxidáns, mind
gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, mely a beállítja a vérnyomást,
a koleszterinszintet, ill. a szívbetegségek ellen nyújt hatékony védelmet. A zellermag
a bakteriális fertőzések ellen segít.
4)
A kurkuma az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő
fűszer. Az indiai konyhában igen kedvelt anyag.
5)
A céklának számos jótékony hatása van, ezért a
megelőzésben is hasznos. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal,
nyomelemekkel, így erősíti az immunrendszert. Nagy mennyiségű B6- és
C-vitamint, káliumot, vasat, magnéziumot, mangánt és folsavat tartalmaz, kiváló
gyulladáscsökkentő.
6)
Gyömbér – megfázás és hörghurut esetén csökkenti
a gyulladást. Emellett szabályozza a vércukorszintet és emésztési zavarok
enyhítésére is jó.
7)
Brokkoli – magas antioxidáns tartalma megköti a
szabad gyököket, segít megszabadulni a káros anyagoktól.
8)
No és persze a megunhatatlan, a fokhagyma! Erőteljes baktérium- és vírusölő hatású. Erről
már itt a blogban.
írtam
9)
Régóta tudom, hogy a hal fogyasztása hosszú
távon mindenképpen egészségesebb, mint a vörös húsoké. Ami viszont még számomra
is újdonság volt, hogy a lazac, szardínia, fekete tőkehal és szardella, mind
tele gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal. A lazac rózsaszínes színét a
karoitinoidok okozzák, ami erős gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz.
10)
Édesburgonya - Tele van C- és E-vitaminnal, és
szintén remek gyulladáscsökkentő, mely elősegíti a szép, élénk színű és
egészséges bőr kialakulását is. Rengeteg feldolgozási formája van, de
természetesen minél természetesebb formában dolgozzuk föl, annál jobb.
11)
A dió alfa-linolénsav-tartalma csökkenti a
testben lévő gyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség
kialakulásának kockázatát. Persze, általában a különböző magvak – és itt még a
sárgabarack magjára is gondolok – védik a sejteket a károsoktól.
12)
A paradicsomról szintén írtam már itt –
megunhatatlan. Számomra legalábbis. Az egyik legfinomabb zöldségféle, segíti az
emésztést, szépít és fiatalít, harcol a rákos sejtekkel, védi a szívet.
13)
A vöröses – kékes bogyós gyümölcsök szintén
hatékonyak a gyulladáscsökkentő diétában, így a cseresznye, a kék szőlő, a
szeder, a málna, a fekete és a vörös áfonya is. Nassolni is bátran lehet őket,
mert egyáltalán nem hízlalnak.
14)
A tojás bizonyítottan gyulladáscsökkentő,
szintén számos feldolgozási módja van. Napi 1 tojás olyan, mint a napi 1 alma –
a bennük található vitaminok és ásványi anyagok jelentősen megvédik a szervezetet,
és erősítik az immunrendszerünket.
15)
És végül, de nem utolsó sorban az áfonyát javaslom mindenképpen beépíteni az étrendünkbe.
Elsősorban a stressz negatív hatásainak leküzdésében játszik fontos
szerepet.
Képforrás: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése