2018. december 27., csütörtök

MIRE JÓ AZ INDIAI CITROMFŰ?


Miért érdemes otthon indiai citromfüvet tartanunk?

Ez a jellegzetes illatú, kellemes ízű fűszernövény rendkívül kedvelt az ázsiai gasztronómiában.
Itthon két fajtáját különböztetjük meg: az indiai citromfűként és orvosi citromfűként. De a kettő nem ugyanaz.
Rengeteg ételt tehetünk vele élvezetesebbé, ugyanakkor számtalan pozitív egészségügyi hatása is van.
Nézzük hát hatásait:

-        - Gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.  Hosszúkás, vékony levelei tápanyagokban gazdagok, így A- és C-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, cinkben, rézben, vasban, káliumban, foszforban, mangánban és kalciumban.  

-        - Olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, összehúzó és nyugtató tulajdonságokkal bírnak, a citromfűből készült illóolaja pedig nagyszerű rovarriasztó is egyben.
-        - Segít a fogyásban, gyógyír az emésztési problémák ellen
-        - Segít a kártékony baktériumok elleni küzdelemben, és elősegíti, hogy a jótékony baktériumok újra elszaporodjanak a bélrendszerben. Ez olyan panaszok megoldásában lehet segítségünkre, mint a székrekedés, az állandó puffadás és fokozott gázképződés, a hasi görcsök vagy a hasmenés.
-        - Az indiai citromfű emellett antimikrobális hatóanyagokat is tartalmaz, ezért akkor is érdemes fogyasztani, ha gasztro-enteritisszel küzdünk.
-        - Alkalmazható koleszterin-problémákra, érszűkületre, vérnyomás szinten tartására.
-        - Támogathatjuk a szervezetünket a különböző felső légúti fertőzésekkel, megfázással, influenzával kapcsolatos küzdelemben.
A citromfűből készült illóolajjal az ízületi és izomfájdalmakat, vagy a náthával és egyéb betegségekkel összefüggő fejfájásokat is csillapíthatjuk.  Segíti ugyanis a letapadt váladék feloldását, így a légzést is megkönnyíti.

 


Több kutatás is foglalkozott már az indiai citromfű daganatmegelőző hatásaival. A növényben található egyik vegyület, a citral például úgy képes úgynevezett programozott sejthalált előidézni a daganatos sejtekben, hogy az egészséges sejtekre nincs káros hatással. A citromfűből készült teát több helyen is ajánlják a kemo-, illetve sugárterápiás kezelésen részt vevő daganatos betegeknek. Az indiai citromfű emellett antioxidánsokban is gazdag, így védve szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól.
A mozgásszervi zavarokkal küzdőknél is eredményesen lehet alkalmazni a citromfüvet, ugyanis gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyógyító hatásainak köszönhetően enyhítheti az ízületi gyulladásban, reumában, köszvényben és egyéb, ízületeket érintő panaszokban szenvedők kellemetlen tüneteit.  Jó választás lehet azoknak is, akik izmai gyakran görcsölnek vagy éppen meghúzódott egy-egy izmuk. Keverjünk egy evőkanál citromfű illóolajat két evőkanálnyi enyhén felmelegített kókuszolajban, majd masszírozzuk be az érintett területre. Naponta többször is ismételhetjük.

Az indiai citromfűnek emellett nagyon jó hatásai vannak a hangulatunkra is: nyugtató és lazító, kiegyensúlyozza az idegrendszerünket. Ezzel pedig nemcsak az enyhe depresszió ellen lehet hatásos gyógynövény, de a stressz ellen is nagyon hatékonyan küzdhetünk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése