Ha tápanyagban gazdag, növényi
alapú étrenden vagyunk, akkor bizonyára ismerjük a brokkolit. Jótékony hatását
azonban talán kevésbé: egészséges, gazdag vitaminokban (kálium, magnézium) és
persze rostban. Szabályozhatja a
vérnyomását, méregteleníti a szervezetet, csökkentheti a koleszterinszintet és
kezelheti a cukorbetegségét. Még a depresszió elleni küzdelem is hatásos. Ennél
is fontosabb, hogy fontos szerepet játszik a rákkal szemben.
De mi az, amitől még
javasolt a brokkoli? Itt van 14
további ok, amiért a brokkoli mindenképp legyen része az étrendünknek, még
azok számára is, akik eddig nem igazán kedvelték.
Először is, olyan vitaminokban gazgad, mint a B9, C, E és K
vitamin, a szív őrzője a kálium, továbbá a csontok épségéért felelős Ca és Mg.
Ezen kívül számos fontos antioxidánst tartalmaz, melyek fontosak a rák
kialakulásának megelőzésében. Bár a legtöbb tanulmány a brokkolivirágra
összpontosít, a levelei és a szára ugyanúgy gazdag a fontos
phenol-antioxidánsban.
1. Véd a rák ellen
A zöldség alapvetően
nélkülözhetetlen, de a brokkoli hajtásai nagyobb
szerepet játszanak, mivel
magas koncentrációban tartalmaznak rákvédő
szulforafánt. Tanulmányok szerint a brokkoli ötször hatékonyabb ebben a
küzdelemben, mint a többi zöldség. Sőt azt is kimutatták, hogy a prosztatarák
kockázata alacsonyabb azokban az emberekben, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják
a brokkolit. Tehát az egyik legfontosabb étrendünk kell, hogy legyen.
2. Felelős a szív egészségéért
Ez a sötétzöld leveles zöldség a
polifenol egyik fontos forrása, mely felelős a szív egészségét. Az antioxidánsok
jelenléte a brokkoliban is segít a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, erősíti
a szivet és az érrendszert.
3. Megszünteti a gyulladásokat
A brokkolivirág jelentős anti-noxidáns és természetes izotiocianátja a gyulladások megszüntetésében
játszik fontos szerepet.
4. Beszabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet
Ha alacsony a Kalcium-szint a szervezetünkben, akkor az
hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, vagy tartósan magas szinthez.
Ha a brokkolit beillesztjük étrendünkbe, akkor az kezelheti ezt, továbbá, krómtartalma beszabályozza a vércukorszintet, mivel ez
növeli az inzulin hatékonyságát, és ezzel növeli a glükóz toleranciát.
5. Segíti az emésztést
A brokkoli magas rosttartalma segíti
az emésztést, pozitívan befolyásolja a bélrendszer egészségét.
6. Erősíti a szemünket
Korunk előrehaladtával szemünk
állapota romlik, hajlamosabb olyan szemproblémákra, mint pl. a szürke-hályog,
vagy az életkorral kapcsolatos makula degenerációk (AMD). Ezeknek
a betegségeknek a megelőzésére ajánlott a brokkoli. Luteint
és zeaxantint tartalmaz, amelyek a szem egészségének lényeges összetevői.
Ez teszi a brokkolit fontos szereplőként a szemed védelmében,
mivel C-vitaminban gazdag, ami antioxidáns.
7. Csökkenti a koleszterinszintet
Az Élelmiszer-kutató Intézet
által végzett kutatás szerint a brokkoli kb. 6% -kal csökkenti az L DL-koleszterint.
8. Küzd a depresszió ellen
Eddig talán nem is hallottunk róla, de a zöldség a depresszió elleni küzdelemben is fontos
szerepet tölt be. A benne található szulforafán elrettentő hatással van a
gyulladással kapcsolatos depressziós tünetekre.
9. Csontjainkat is egészségesen tartja
Korábban mindig csak azt hallottuk, mennyire fontos a kalcium a csontjaink egészsége érdekében.
Aztán arra is rájöttek, hogy a kalcium önmagában nem elegendő, kell, hogy
D-vitaminnal együtt kerüljön a szervezetbe, mert igazán így tud felszívódni.
Nos, a brokkoli, ha nem is 2:1-ben, de mindenképpen hatékonyabban szívódik föl
így, természetes forrásában, mintha patikai kalciumot ennénk. Továbbá tele van
K-vitaminnal, mely a csontok számára
elengedhetetlen.
10. Megakadályozza a bőrkárosodást.
Állandóan a ráncok ellen harcolunk, mi nők, igaz? A brokkoli
C-vitaminja fontos a kollagén szintéziséhez, amely
megtartja a bőrünk frissességét, rugalmasságát, véd a káros UV sugárzás ellen
is, ami, mint tudjuk, a bőrrákot idézheti elő.
11. Segít a fogyásban, fogyókúrában
Egy igazán jól elkészített brokkolikrém-leves laktat, sokáig
nem érezzük az éhséget, tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, így kiválóan
beépíthető a fogyókúrás étrendünkbe. Mert persze alacsony a kalória-tartalma.
12. Véd a vérszegénységgel szemben
Nagyon sok tényező okozhat anémiát, amitől állandó
fáradtság-érzetünk van. Szükséges ilyenkor a vas, hogy a szervezet elegendő vörösvértestet termeljen. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, így a C-vitaminban gazdag
brokkoli megmenthet minket a kóros vérszegénységtől.
13. Méregteleníti a szervezetet.
A sárforafán, a brokkoli védő
fitokémiai összetevője gondoskodik a szervezet rákkeltő anyagok elleni védekező
mechanizmusáról. Méregtelenítő enzimeket indukál, amelyek
segítenek a rákkeltő anyagok és szabad gyökök dez-aktiválásában. Megállapították, hogy a 3 napos brokkoli
hajtások több méregtelenítő képességgel rendelkeznek, mint az érett növények.
14. A terhes kismamák elengedhetetlen étrendje
Ha babát várunk, akkor minden bizonnyal tudjuk, milyen
elengedhetetlenül fontos az idegrendszer és a
keringési rendszerek támogatása, melynek felelőse a calcium. A brokkoli, mint
kalciumban gazdag étel, megfelelő mennyiségben biztosítja ezt a 9 hónap alatt.
Megakadályozza az agykárosodást az újszülöttben, csökkenti a terhességi
komplikációkat, például ahol a placenta nem tudja táplálékkal és oxigénnel
támogatni a babát.
Melyik a jobb? A
nyers vagy a főtt brokkoli?
Azt már szerintem mindenki tudja, hogy főzéssel, sütéssel,
mikróba téve a C-vitamin elvész. Így, ha a brokkolit ilyen módon szeretnénk
feldolgozni, inkább pároláshoz folyamodjunk, mert akkor kisebb a
vitaminveszteség. Vagy nyersen is ehetjük. Ezt persze nem mindenki szereti, de
salátába téve, joghurttal – kefirrel leöntve, fokhagymásan fűszerezve tényleg
kiváló étel.
Ha további zöldségekből készült finomságokat is enne, érdemes az indiai konyha világát tanulmányozni könyveink között.
Ja, és persze a főzőtanfolyamok újra beindulnak.
forrás: CureJoy és internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése