Az Ayurveda ill. az indiai konyha nagyon sok fűszert használ, ezek
jellemzően gyógynövények, de mindenképp gyógyító hatással bírnak. (Hazánkban is
nagyon sokféle gyógynövény terem parlagon, és ahelyett, hogy ezeket
megismernénk, megőriznénk, sokszor csak lekaszáljuk.)
Számomra ez igen érdekes növény, egzotikus csengése mély titkokat rejt.
Gyógynövényekkel, a természetes gyógyászattal, ill. az ayurvedával kapcsolatos
cikkek, blogok pedig arról írnak, hogy milyen hatékony a szívbetegségek, a rák, az ízületi
gyulladás, a gyulladás és a depresszió kezelésében.
Elkészítése
viszonylag egyszerű: egy csésze vízben keverjük össze egy tk. mézet, 1 tk. citromlevet, 1 tk. kurkumaport és ¼ tk. cayenne-borsot. Jól
rázzuk össze, és máris iható.
De mielőtt
nyakra-főre innánk, azért ismerkedjünk meg közelebbről, hogy mégis milyen hatásai,
ill. előnyei vannak ennek a kevert italnak?
Először
is, roborál, megelőző hatással bír a nagyobb bajok elkerülésére. Sokan azonban
nem kedvelik az íze miatt. Nos, ezért kell beletenni mézet.
A kurkumához leggyakrabban
fűszerként juthatunk. Az olyan modern
betegségek ellen kiváló, mint a szívbetegségek, a rák, az arthritis és depresszió
kezelése, ill. megelőzése. A kurkumagyökér
erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és
antioxidáns.
Aztán ott a Cayenne bors
A fűszeres
cayenne-bors erősen nyugtató és tisztító hatású, gombaellenes,
baktériumellenes, gyulladáscsökkentő, stimulálja az emésztést, segít a vérrögök
felszívódásában, hatékony a rák elleni küzdelemben. Bizonyítottan segít megakadályozni
a megfázást és az influenzát, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, a
stroke-ot, a fekélyeket, a gyomrot és az emésztési problémákat, bizonyos
rákokat, migréneket.
Mi a helyzet a citrommal?
Tiszta antioxidáns, kálium és C-vitam, természetes
tisztító. A frissen facsarva
kiváló az emésztőenzimekre. Erősíti az immunrendszert, elősegíti az egészséges PH
egyensúlyt, méregtelenít, segíthet csökkenteni bizonyos rákbetegségek
kockázatát, ill. a vesekövek kialakulásának kockázatát.
Méz
Hú, hát ez is a természet (ill. a méhek) csodája. Az igazi
méz (tehát nem a műanyag-flakonos mézekre gondoljunk) tele van A, B-complex, C, D, E, K
vitaminnal, ásványi anyagokkal, ill. magnézium, kén, foszfor és természetes
vitaminok nyomelemeivel.
A valódi méz antioxidánsban igen gazdag, anti-bakteriális. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, energiát biztosít, segít megelőzni a szezonális allergiákat, és természetes vitaminként hat.
Ezen összetevők kombinációja hatékony a mindennapos, betegségek elleni küzdelemben.
Hosszú-hosszú történelme van már a méznek a gyógyászatban is, egészen az ősi kultúráktól kezdve, az ősi egyiptomi és görög kultúrákon át napjainkig. Reneszánszát éli, bár a népi gyógyászatban nem igazán tűnt el sosem. A mézről is már számos cikk jelent meg itt a blogban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése