2017. január 9., hétfő

A MÉZES-CITROMOS MELEG VÍZ POZITÍV HATÁSAI



Tél van. Fázunk. Milyen jól esik inni bármit, ami meleg, igaz? Nos, itt most a meleg mézes-citromos víz jótékony hatásait gyűjtöttem össze nektek, olvassátok - fogyasszátok!

Szoktátok inni? Én télen mindig. Meleg vízbe teszem, mert nem tudom meginni a hideg vizet még nyáron sem, és hiszem, hogy segít. Nem a citromlevekkel, hanem igazi citrommal. Na még ha egy-két narancskarika is belekerül, az csodás élmény!
Rendkívül jó, hiszen fokozza az anyagcserét, javítja a tápanyagok felszívódását és az emésztést, erősíti az immunrendszert, tisztítja a húgyutakat, kiegyensúlyozza a pH értéket, tisztítja a bőrt, elősegíti a gyógyulást és a fogyást. Persze, ha minden nap, rendszeresen isszuk.
A citromról írtam már korábban, itt  meg itt.

Létfontosságú a benne lévő vitaminok, tápanyagok, antioxidánsok miatt. Jótékony hatása csak nő, ha langyos –mézes vízbe (mintha tea lenne) tesszük.

1. Tisztítja a bőr-aknét és egyéb fertőződést
  • Tisztítja, méregteleníti a vért, úgy dolgozik, mint egy erős tisztítószer. Ez azért is fontos, mert bőrünk minden belső méreg-felhalmozódást jelez.  Végül is, ha belegondolunk, néha konyhai tisztításra is szoktuk javasolni. Miért ne tisztítaná ugyanígy a testünket? Nem igaz?
  • Növeli bőrünk ellenállását és annak kollagén-tartalmát.
  • C-vitamin tartalma és egyéb összetevői, valamint a méz csökkentik a ráncokat (hölgyeim!), és segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben.
  • A méz és a citrom közvetlenül alkalmazható hegeken, öregségi foltok csökkentésére. Ha egészségesen ragyogó bőrt sezretnék, elengedhetetlen, mivel lúgos jellege elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat, bőrfertőződéseket.
2. Segít a fogyásban 
A citrom magas pektin-tartalma, és alacsony kalória-tartalma segíti csökkenteni az éhségérzetet. Hát őszintén szólva, ha csak citromosan innám (mint ahogy néha előfordul), elég hamar megéhezem. De ha már mézet teszünk bele, akkor lúgosabb lesz a gyomor pH-ja, így segít a gyorsabb fogyásban.
3. Növeli az anyagcserét,  segít az emésztésben, fogyásban
Ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, akkor - egy kémiai folyamatnak köszönhetően - a citromsav növeli az anyagcserét.  A citrom, méz és meleg víz együtt növeli az emésztés folyamatát. Összetételében hasonló a nyálhoz, és és ezáltal segíti az emésztést. Ösztönzi a májat az epe termelésére, mely elengedhetetlen az emésztésben.
 Itt jegyzem meg, nem egészséges, ha a nyelvünket tisztogatjuk fogkefével vagy bármivel, mint oly sok fogkefe-gyártó cég buzdít erre, hiszen megöljük a nyálelválasztó baktériumokat és enzimeket, így nehezebbé válik az emésztés.
5. Segít a belek tisztulásában
Segít megszabadulni a méreganyagoktól, felvenni a szervezetnek a tápanyagokat, és segít a hidratáltság megőrzésében.  Növeli a bélmozgást, a gyomor- és bélrendszert, a felhalmozódott salakanyag kiürítését, így nem rakódik le az a bélben, kellemetlen egyéb tüneteket okozva.
6. Erősíti az immunrendszert
  • A citrom C-vitamin-tartalma bizonyítottan gyulladáscsökkentő, és kiegészítő támogatója az asztma és más légzőszervi megbetegedések elleni küzdelemnek.
  • Kiváló megfázás esetén.
  • Szaponin-tartalma anti-mikrobiológiai tulajdonságai segíti a szervezetünk ellenálló-képességét a hidegben és influenza-járvány idején.
  • Ami új számomra, hogy fokozza a vas felszívódását a szervezetben.
  • Magas a kálium-tartalma, mely az agyi működés és idegrendszer-működésben játszik fontos szerepet, és szabályozza a vérnyomást.
  • Gazdag flavonidokban,  amelyek közvetlen antioxidánsok és megfogják a szabad gyököket.  
7. Vizelethajtóként is szuperál
A citrom savja maximalizálja az enzim-funkciókat, melyek stimulálják a májat és elősegítik a méregtelenítést, a nem kívánt anyagok gyorsabb kiürítését. Ez különösen azoknál a nőknél fontos, akik gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek.
8. Egyensúlyban tartja a pH szintet
A citrom egyike a lúgosító élelmiszereknek. A citromsav önmagában savas, de a szervezeten belül átalakul és lúgosítja a vért. Betegség akkor fordul elő, amikor a test pH értéke savas. Ha rendszeresen isszuk a mézes – citromos meleg vizet, akkor segít eltávolítani a szervezetből a savasságot, beleértve az ízületekben felhalmozódott, köszvényt okozó húgysavat.
9. Elősegíti a gyógyulást
A mézes-citromos víz megőrzi az egészséget, segíti a felépülést, segít ellenállni a stressznek. Gyorsítja a sebek gyógyulását, nélkülözhetetlen a csontok, a kötőszövetek és a porcok egészségében.
10. Frissíti a leheletet

Ugye erre ritkán gondolunk? Pedig emellett a fogfájást és fogínygyulladást is enyhíti. De azért óvatosan, mert a citromsav kikezdheti a fogzománcot.  Ezért közvetlen fogmosás után már ne igyunk citromos vizet. Ez ugyanígy javasolt a bubis vizeknél is. Viszont a citromos víz kiváló a szájöblítésre! Frissíti a leheletet és  tisztítja a fogakat.
11. Hidratálja a nyirokrendszert
Támogatja az immunrendszerünket, cseréli a szervezetünk folyadéktartalmát. Amikor testünk dehidratált, akkor fáradékonyabbak vagyunk, csökken az immunrendszerünk működése, lassul az anyagcsere, vérnyomás csökken vagy épp nő (függ a dosánktól), alvászavar léphet föl, és lassabban forognak a gondolataink. 

A citrom kémiai összetevői
  • Citrom gazdag cukorban, poliszacharidokban, szerves savakban (citromsav), lipidekben, karotinodban (pigment), vitaminokban, ásványi anyagokban, flavonoidokban és illékony komponensekben.
  • A citrom a potassium sorbate-nak egy kiváló forrása, pl. 10 dkg. citromban 145 mg fordul elő, 2x annyi, mint a narancsban (Vaipani kozmetikumaink egy részében található természetes összetevő).
  • A citromlé kalcium-tartalma 61 mg, mindemellett A-vitamint, B1, B2 és B3 vitamint is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma van, mindössze 27 Kcal 10 dkg-ban.
  • Egyéb összetevő még az illóolaj (2,5% a héjában), limonén, alfa-terpinén, alfa-pinén, citrál, kumarinok, pektin, és a bioflavonoidok.
A méz kémiai összetevői
  • Gazdag  szénhidrátban (82%), fehérjében, és 17 féle szabad aminosavban, amelyek közül a legnagyobb mennyiségben a prolin (fehérje-alkotó aminosav) található.
    Nyomokban tartalmaz a B-vitamint, niacint, a folsavat, a pantoténsavat, és B6-vitamint.
  • Továbbá aszkorbinsavat (C-vitamin) és kalciumot, vasat, cinket, káliumot, foszfort, magnéziumot, szelént, krómot, és a mangánt , katalázt, szelént. Ezek elengedhetetlenek!
  • A méz legfőbb antioxidáns-csoportja a flavonidok, melyek egyedülállóan találhatók a mézben és a propoliszban. Általánosan elfogadott tény, hogy a sötétebb méznek magasabb az antioxidáns tartalma.
  • Olyan szerves összetevői is vannak, mint ecetsav, butánsav, hangyasav, citromsav, borostyánkősav, tejsav, almasav, piro-glutamin-sav, és glükonsav, továbbá számos aromás sav.
Hogyan készítsünk mézes-citromos vizet?

Nem bonyolult!
Egy pohár meleg (nem forró) vízbe tegyünk fél citromot és egy teáskanál mézet. Keverjük jól össze és gyorsan igyuk meg. Figyeljünk arra, hogy ne igyunk kávét vagy teát legalább 1 óráig ezután a citromos-mézes ital után, hogy csökkentsük a sav fogakra gyakorolt negatív hatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése