A tejről mindnyájan tudjuk, hogy egyik legalapvetőbb ital az emberi test
számára, és az étkezés egyik legfontosabb része. A benne lévő vitaminok (A,
K és B12), tiamin, nikotinsav, az ásványi anyagok (kalcium, foszfor, nátrium és
kálium) elengedhetetlenek szervezetünk jó működéséhez.
Az Ayurveda emellett minden tejivót arra bátorít, hogy meleg tejet igyunk.
Ugyanakkor nagyon sok vita van arról, a nap
mely szakában a legjobb inni?
Az Ayurveda azt mondja, ha reggel, akkor egész
nap aktívak leszünk. Ha éjjel, akkor lenyugtatja az elménket, gondolatainkat,
jobb alvást biztosít. Nekem az esti vált be. Akkor sem hideg (mint tudjátok,
nem szeretek semmit, ami hideg).
Tapasztalatból mondom: fantasztikus az esti
langyos mézes tej!
Az Ayurveda – mindenesetre – az esti - éjszakai
tejivást részesíti előnyben.
Hogyan hat a
tej a különböző napszakban – az Ayurveda szerint?
- Reggel: nem javasolt, mert elnehezíti az emésztést;
- Délután: az idősebb emberek számára erőt ad, és enyhíti a vesekővel szenvedők problémáit;
- Este: kiváló a szemre;
- Éjjel: a legjobb, mert csökkenti a fáradtság érzetét, és a jó alvást segíti elő.
Az esti-éjszakai tejivászat a következő előnyökkel jár:
• a tejben lévő triptofán aminosav miatt
könnyebb lesz az alvási folyamat, mert emelkedik a melatonin (más néven az
alvási hormon) szintje a szervezetben;
• a tejben lévő kalcium fontos a csontok egészségének fenntartásában, és este, az alacsony aktivitás miatt könnyebben és hatékonyabban szívódik föl;
• a tejben lévő protein hasznos lehet azok számára, akik sovány izomtömeget szeretnének.
• a tejben lévő kalcium fontos a csontok egészségének fenntartásában, és este, az alacsony aktivitás miatt könnyebben és hatékonyabban szívódik föl;
• a tejben lévő protein hasznos lehet azok számára, akik sovány izomtömeget szeretnének.
Mikor kerülendő?
• magas láz, gyenge emésztés, egyes bőrbetegségek, köhögés, hasmenés vagy bélféreg esetén kerüljük!
• magas láz, gyenge emésztés, egyes bőrbetegségek, köhögés, hasmenés vagy bélféreg esetén kerüljük!
• soha nem szabad étkezések közben inni, mert
nehezen emészthető. Mindig külön igyuk, és akkor is meleg tejet, mert az
könnyebben emészthető.
• ha a tej hideg, homogenizált, nem alkalmas arra, hogy egyéb étellel együtt igyuk, mert hosszú távon káros az egészségre.
• kerülni kell azoknak, akik laktóz intoleranciában szenvednek.
• a hízásra hajlamosak inkább ne igyák
este.• ha a tej hideg, homogenizált, nem alkalmas arra, hogy egyéb étellel együtt igyuk, mert hosszú távon káros az egészségre.
• kerülni kell azoknak, akik laktóz intoleranciában szenvednek.
A modern Ayurveda
szerint a tejivászat titka, hogy megfelelő legyen, és jól tároljuk.
No de melyik tej a jobb? A nyers tej táplálóbb, mint a pasztőrözött?
• bizonyított tény,
hogy a nyers tehéntejben magasabb a zsírban oldódó vitaminok és
ásványi anyagok szintje. A bél számára jó baktériumokat, az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak tökéletes keverékét, több vitamint, növekedési faktort, antitesteket, és
több mint 60 emésztőenzimet tartalmaz. Viszont nagyon hajlamos a szennyeződésre, így bár egészségesebb,
mégis kockázatosabb.
• a pasztőrözött tej elveszíti a hasznos
enzimeket, az egészséges baktériumokat, csökkenti a vitaminokat, denaturálja a törékeny fehérjét, tönkreteszi a B12 és B6-vitamint, megöli hasznos baktériumokat, és elősegíti a kórokozók
felszaporodását.
A nyers tej egészségre
gyakorolt hatása, előnyei:
- • tele van egészséges baktériummal, mely jó a gyomornak
és a bélrendszernek.
- • jótékony a magas Omega-3 és alacsony omega-6 tartalma
közötti arány.
- • az enzimek, a növekedési
faktor, antitestek a pasztőrözés folyamán elpusztulnak,
így a pasztőrözött tejet sokkal nehezebb megemészteni.
- • tele van magas bio-vitaminnal (A, B, C, D, E, és K),
és kiegyensúlyozott mennyiségben az ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, foszfor
és vas!), melyeket az élő baktériumok segítenek felszívódni.
- • gazdag linolsavban (CLA), mely küzd a rák ellen, és
elősegíti az anyagcserét.
- • gazdag a jótékony nyers zsírokban, aminosavakban
és fehérjékben is, magas bio- formában, mely 100 %-ban emészthető.
Foszfát-tartalma segíti a kalcium felszívódását a csontokba, a lipáz nevű enzim
pedig hidrolizál és felszívja a zsírokat.
-
-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése