Az Avokádó nem itthon termő gyümölcs, de a multiknak köszönhetően már mindenhol és szinte bármikor kapható déligyümölcs.
Termését aligátor-körtének is neveik, mert színe, ráncos külseje olyan, mint az aligátoré, de formája a körtére hasonlít. A termés húsa világoszöld, fehér vagy sárgás, enyhén dióízű.
Örökzöld babérféle, alacsonyan és terebélyesen ágazik el. Közép-Amerikából jött át a XVIII. sz. körül, ugyanakkor már az i.e. 5000 év körül az étrend része volt.
Világszerte termesztik a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken. Igen kedvelt gyümölccsé vált itt, Európában. Ma már haszonnövény.
Nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz.Fontos, hogy nyersen kell fogyasztani, mert főtt állapotában keserű, sőt az éretlen termések akár mérgezőek is lehetnek.
A lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citrommal vagy ecettel lehet ízesíteni, vagy más módon fűszerezni.
Számos módon föl lehet használni az étrendünkben, fűszerezhetjük pl. olívaolajjal, citrommal, borssal vagy épp csilipaprikával. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren, kaviárral. A benne található B-vitaminok az agysejtek alváshormon-termelését serkentik.
Az avokádónak alacsony a cukortartalma, ezért cukorbetegek is bátran használhatják. Ezen kívül sok az A-, B-, C és E-vitamin benne. A gyümölcsből nyert olaját a kozmetikai iparban is használnak.
Termését aligátor-körtének is neveik, mert színe, ráncos külseje olyan, mint az aligátoré, de formája a körtére hasonlít. A termés húsa világoszöld, fehér vagy sárgás, enyhén dióízű.
Örökzöld babérféle, alacsonyan és terebélyesen ágazik el. Közép-Amerikából jött át a XVIII. sz. körül, ugyanakkor már az i.e. 5000 év körül az étrend része volt.
Világszerte termesztik a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken. Igen kedvelt gyümölccsé vált itt, Európában. Ma már haszonnövény.
Nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz.Fontos, hogy nyersen kell fogyasztani, mert főtt állapotában keserű, sőt az éretlen termések akár mérgezőek is lehetnek.
A lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citrommal vagy ecettel lehet ízesíteni, vagy más módon fűszerezni.
Számos módon föl lehet használni az étrendünkben, fűszerezhetjük pl. olívaolajjal, citrommal, borssal vagy épp csilipaprikával. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren, kaviárral. A benne található B-vitaminok az agysejtek alváshormon-termelését serkentik.
Az avokádónak alacsony a cukortartalma, ezért cukorbetegek is bátran használhatják. Ezen kívül sok az A-, B-, C és E-vitamin benne. A gyümölcsből nyert olaját a kozmetikai iparban is használnak.
Bármilyen formában használható – nyersen, más zöldségekkel salátában,
turmixban, vagy egyszerű gyümölcsléként. Rengeteg energiát
kapunk tőle. A legjobb
energiaforrás, káliumban gazdag, kiváló anti-oxidáns.
Ha összekeverünk 1 csésze hámozott, apróra vágott mangót és avokádót ¼ csészényi tejjel, 2 ek mézzel és 2 tk citromlével, akkor egy olyan
egészséges italt kapunk, ami csökkenti a káros LDL-koleszterin-szintet.
Aztán keverhetjük avokádó levét 1 reszelt sárgarépával, 1/2 csésze narancslével és 1/4 csésze vízzel is
(smoothie). Az avokádó húsának zöld részét ne tegyük bele, ne tegyünk hozzá
cukrot, csak ha egy kicsit édesebbre szeretnénk, akkor inkább mézet, vagy még
valami édesebb gyümölcsöt keverhetünk ebbe a keverékbe. Hihetetlen finom!
Bár magas a kalória-tartalma, emiatt nem kell aggódnunk, mert a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok ellensúlyozzák.
Az avokádóé megtisztítja a testet, fokozza az immunitást és növeli az
anyagcserét.
Leköti a szükséges tápanyagokat
Ami még plusz ebben a
gyümölcsben, hogy nemcsak benne találjuk a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat,
hanem segít ugyanezeket kivonni más élelmiszerből is. Magas rosttartalmú
gyümölcs, ami segít a fogyásban is.
Egy tanulmány
szerint az avokádókat fogyasztók:
• Több zöldséget és diétás rostot fogyasztottak
• Magasabb vitaminbevitelük volt olyanokból, mint pl. E- és K-vitamin, kálium, telítetlen zsírok, magnézium és alacsonyabb extra cukortartalom.
• Alacsonyabb volt a testtömeg-indexük, kevesebb volt az elhízott, és magasabb jó koleszterin-szintjük volt.
• 50% -kal alacsonyabb volt a metabolikus szindróma kockázata
• Több zöldséget és diétás rostot fogyasztottak
• Magasabb vitaminbevitelük volt olyanokból, mint pl. E- és K-vitamin, kálium, telítetlen zsírok, magnézium és alacsonyabb extra cukortartalom.
• Alacsonyabb volt a testtömeg-indexük, kevesebb volt az elhízott, és magasabb jó koleszterin-szintjük volt.
• 50% -kal alacsonyabb volt a metabolikus szindróma kockázata
Nézzük meg, milyen egyszerűen elkészíthető de ízletes finomság
készíthető az avokádóból.
1. Avokádó és paradicsomital
Fűszeres, de ami igazán fontos, az az, hogy nagyon hatásos a rákos
betegek kezelésében. Hogy készítsük? Nos, itt vannak a hozzávalók:
- 4 közepes nagyságú paradicsomot aprítsunk föl
- 1 avokádót hámozzunk meg, távolítsuk el a magját és szintén vágjuk kis darabokra
- 1/2 citrom leve
- 1 csokor friss bazsalikom vagy petrezselyem
- Cayenne chili bors (őrölt)
- Fekete bors, ízesítésre
Elkészítése
Könnyű és gyors. Adjuk hozzá a
fűszereket a paradicsom és az avokádó összekevert levéhez, és a gyógynövényekhez,
keverjük össze és azonnal fogyasztható.
Az avokádó, narancs és sárgarépa narancs-sárga itala segít egészséges zsírokat és antioxidánsokat nyerni számos
betegség megelőzésére.
Hozzávalók
- 1/4 avokádót hámozzunk meg, távolítsuk el a magját és szintén vágjuk kis darabokra
- 1 tisztított sárgarépa
- 1/2 pohár narancslé
- 1/4 pohár víz az összekeveréshez
Elkészítése
Az összes összetevőt addig
turmixoljuk, míg simára nem kevertük. Öntsük egy pohárba, és körítsük apró vágott sárgarépával.
3. Avokádó, gránátalma, alma, sárgarépa és gyömbérlé
Édes és fűszeres, kiváló az LDL vagy a rossz koleszterinszint
csökkentéséhez. A gránátalma tele van Anti-oxidánssal, az avokádó csökkentheti
a szívproblémák kockázat azoknál, akiknek magas a koleszterin- és
triglycerin-szintjük.
Hozzávalók
- 1 kis gyömbér
- 1 avokádót hámozzunk meg, távolítsuk el a magját és szintén vágjuk kis darabokra
- 1 gránátalma leve
- 1 alma, apró szeletekre vágva
- 3 sárgarépa apróra vágva
Elkészítése
- reszeljük le a gyömbért
- keverjük össze az avokádót, almát és a sárgarépát
- keverjük össze ezt a gránátalma - levével, míg egészen síma nem lesz.
- amikor síma, akkor keverjük bele a reszelt gyömbérrel, és rögtön igyuk meg.
4. Avokádó Citromos Smoothie
Az avokádó kiváló az immunrendszerünk védelmére, és még erőteljesebb, ha a C-vitaminban gazdag citromlével és ananászlével kombinálják, az alábbiak szerint:
Ingredients
- 1/2 ananászt vágjunk össze apró darabokra
- 2–3 citromot facsarjunk ki
- 1 banánt
- 2 avokádót hámozzuk meg, vegyük ki a magját, és aprítsuk föl.
- 1 marék spenót
- 1 ek. kókuszolaj
Elkészítése
Rendkívül egyszerű. Turmixoljuk össze és igyuk meg.
5. Mango és Avocado Juice
Az anti-oxidánsban gazdag mangó harcol a leukémia és vastagbél, mell és prosztatarák ellen; rostban és C-vitaminban gazdag, amely segít csökkenteni a szérum koleszterinszintet, az avokádólé még táplálóbbá válik.
Az anti-oxidánsban gazdag mangó harcol a leukémia és vastagbél, mell és prosztatarák ellen; rostban és C-vitaminban gazdag, amely segít csökkenteni a szérum koleszterinszintet, az avokádólé még táplálóbbá válik.
Elkészítése
- 1 mangót hámozzunk meg, és vágjuk össze
- tegyünk hozzá 1/4 pohár tejet
- 2 ek. mézet
- 2 ek. lime-lét
Elkészítése
Turmixoljuk össze símára,és igyuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése