Minden évben alig várom, hogy lemenjek a Kéktóra vagy a
kikötőbe, és az ottani eperfáról egyek. Igaz, az összes körmöm fekete lesz, de
sebaj. Élvezetes enni a feketére érett csodás epret. Ezek a nyári gyümölcsök!
Óhhh... Aki városban nő föl, és nem
tudja ezeket a természetes gyümölcsöket beszerezni, mert ilyeneket nem igazán
árulnak piacon, az nem is tudja, hogy micsoda vitaminbombát hagy ki.
A fehér eper kínai
eredetű, és csak néhány száz éve jelent meg Európában. A fehér eperfa
Kínából, a fekete eperfa feltehetően Közép-Ázsiából származik, termésük a
faeper vagy közismert nevén az eper.
Hihetetlen gyógyhatásai vannak: olyan fitokémiai összetevői vannak, melyek
csökkentik a „rossz” koleszterin-szintet, a tri-glicerideket, és megemelik a
szükséges „jó” koleszterint. Rostjai segíti az emésztést, miközben csillapítják
az étvágyat és elősegítik a fogyást. A cukorszint, ill. a II. fokú diabétesz is
javulhat ezzel a csodás gyümölccsel. Természetesen a rák kialakulásának
kockázatát is nagy mértékben csökkenti. Megvédi az agyat is az esetleges
mentális hanyatlástól. Nagyon hasznosnak bizonyul a gyakori megfázás, izom- és ízületi fájdalom, ízületi gyulladás,
székrekedés, fülcsengés, szédülés, hajhullás és koraszülés elkerülése
esetében.
A bogyós gyümölcsök, mint pl. az áfonya és szamóca ismert
elsősorban, de az eperfa gyümölcsét kevésbé ismerik. Pedig egészségünkre igen
nagy hatással bír. Na nézzük, melyek is ezek.
1. Javítja a jó koleszterin-szintet.
Magas koleszterinszintre kifejezetten
tanácsos, mert a rostja az, ami csökkentheti a koleszterinszintet és a
vércukorszintet is. Megfontolni érdemes a koleszterinszint-csökkentő
gyógyszerek szedése. Egyen az eperfa gyümölcséből, vagy készítsen belőle
üdítőt, teát. Ezek a természetes alternatívák kevesebb mellékhatással
rendelkeznek, mint a vényköteles gyógyszerek.
2. Segít a súlycsökkentésben
Nincs titkos recept arra, hogyan fogyjunk, de az faeper
egyértelműen segít ebben. Feleannyi cukrot tartalmaz, mint más szárított gyümölcsök. Egy
marék faeper a napi rostszükségletünk 20 %-át biztosítja. Bogyói
gazdag fehérjeforrások, adagonként 4 grammot tartalmaznak. A The Journal
of Obesity szerint az eperkivonat csökkenti az étvágyat. Az eredmény? Alacsonyabb
energiafelvétel és súlycsökkenés.
3. Csökkenti a diabetes kockázatát
A bogyós gyümölcsök egyéb előnyei
közé tartozik a glükóz. A faeper csökkenti az inzulin-rezisztenciát,
ami késleltetheti a II-s típusú cukorbetegséget. Tehát ha
nagy a kockázata ennek, akkor együk ezt a csodás gyümölcsöt.
4. Védi az agyat
Állandóan ezt olvasom itt-ott, a korunk előrehaladtával ez
csökken, az fogy, ez sorvad, az épül le.... hát eszembe jut Kellér Dezső,
akitől egyszer kérték, mondja el előnyeit az idős kornak. Mire azt válaszolta,
hogy egyet sem tud. Hát igen, sajnos az évek múlnak. Így van ez mentális
egészségünkkel is. De ez a bogyós gyümölcs késleltetheti ezt a folyamatot, védi
mentális egészségét, védi az agyat a glifozáttól,
mely vegyület oxidatív stresszt okoz, és Parkinson-kórhoz kapcsolódik. Az áfonya is szabályozza a vas- és
kalcium-sókat, amelyek fontosak az agy egészsége szempontjából. A fekete
eperfa olyan kedvező hatással bír, mint pl. jobb memória a tanulásnál, ill. memória-megtartás.
5. Véd a rák ellen
Rettegett betegség a rák, hovatovább népbetegség, és bár nem
járvány, nem „kapjuk el” mástól, de a stresszes életvitelünk bizony nagymértékben felelős
ezért. A fekete-eper tele van antioxidánssal.
Leginkább az aszkorbinsav és a klorogén sav-alkotó
eleme pusztítja a rákos sejteket. Károsítják a sejtek
mitokondriális membránjait és növelik a rákellenes enzimeket.
A faeper sokféle módon
élvezhető: aszalt / szárított formában, smootie-ban, joghurtba keverbe. Ízletes italokhoz is.
FAEPER LEKVÁR kb. 0,5 l - RECEPT
1 kg faeper
10 dkg cukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 cs 3:1 Dzsemfix
1. a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt
2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szűrőn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesen a Dzsemfixet
3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 2-3 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetővel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihűlt mehet a kamrába
10 dkg cukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 cs 3:1 Dzsemfix
1. a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt
2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szűrőn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesen a Dzsemfixet
3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 2-3 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetővel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihűlt mehet a kamrába
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése