Lassan vége a nyárnak, de szerencsére az idénygyümölcsök és zöldségek még javában teremnek. Nézzük hát meg ezeket egy kicsit közelebbről.
Faluhelyen a mai napig tudják, hogy a helyben és idényben termett
gyümölcsök és zöldségek mennyire fontosak a táplálkozásban, és egy valamirevaló
gyümölcsösben és veteményes kertben minden bizonnyal találunk szedret, málnát,
barackokat, szilvát, és persze különböző zöldségeket.
Sokszor hallottuk, olvastuk már, hogy ezek a színes gyümölcsök és zöldségek
az egészséges étrendünk alapjai kell, hogy legyenek. A színes, főleg lilás ételek
rendkívül gazdagok antioxidánsban és vitaminokban, tápanyagokban, antociánokban,
melyek segítenek megvédeni a sejteket, és gyógyítják a testet. Kutatások szerint
nagymértékben csökkentik
a rák kialakulásának kockázatát és a cukorbetegséget, szabályozzák a vérnyomást
szintjét, erősítik az immunrendszert, és javítják a szem és a szív-és
érrendszert. A méz, bor, gyümölcsök, zöldségek, dió, olívaolaj, a kakaó és a
gabonafélék jelentősen tartalmazzák az antociánokat.
Ha már
hallottuk azt, hogy együnk szivárványt, akkor jó tanácsot kaptunk. Heti 4-5x
alkalmazás az étrendünkben szinte elengedhetetlen, mellé sötétzöld, narancs és
sárga ételek adják a maximális eredményt.
Ha piacra megyünk, ma már sok helyen találhatunk a szivárvány minden
színében gyümölcsöt és zöldséget, válasszunk tehát bíborszínű...... >>>
sárgarépát,
karfiolt, szilvát, aszalt gyümölcsöket.
1. Lila Sárgarépák - először a Közép-és Távol-keleti
országokban termettek, a fehér, piros, sárga, zöld és fekete változatával
együtt. A bennük található antocián, ill. karotinoidok nagyban szabályozzák a súlyt, vércukorszintet.
2. Lila karfiol
- valójában egyfajta lila brokkoli, amit a főzés zöldre változtat. Már régóta
ismert, hogy a keresztes virágú zöldségek igen hatékonyak a rákellenes
küzdelemben. A bennük található antioxidánsok és kénvegyületek segítenek a szervezetnek
megszabadulni a sejtkárosító méreganyagoktól.
A lila karfiol szezonja február végén kezdődik, tehát rohamozzuk meg a
legközelebbi piacot.
3. Szilva, asztalt szilva
Hát ma, elmondhatom, jó sok C-vitamint vettem magamhoz, hiszen megszedtem
(és közben jócskán dézsmáltam) egy hatalmas szilvafát, tele gyümölccsel. Ja, és alatta volt egy
feketeszeder-bokor, mondanom se kell, azt is megtépáztam. Persze,
nemcsak C-vitamint, de A-, B2 vitamint, káliumot
és a vashiányt is pótolhattam ennyi finom, lédús gyümölccsel.
Egy legutóbbi tanulmány szerint a rendszeres
aszalt-szilva fogyasztással csökkenthető a vérnyomás és a koleszterin-szint. Szerencsére
ez nálam nem releváns, hiszen állandóan alacsony a vérnyomásom, de az ebben
szenvedők bátran egyék!
Az aszalt szilva októbertől kapható.
4. Lila krumpli
Ez a királyi színárnyalatú
burgonya már régóta az élelmiszerek Istene – Peruban már 7000 évvel
ezelőtt ismerték, s ma az Egyesült Államokban több ezer fajtáját termesztik. Az
USDA szerint minél sötétebb bíbor, a benne található antioxidáns mennyisége
annál nagyobb, akár 4x-se is lehet.
Lila krumpli mellett vegyünk
még kelbimbót, kelkáposztát, spenótot, hiszen az ezekben található nagy
mennyiségű kálium, C-vitamin, folsav és vas elengedhetetlen a szervezetünknek.
A lila burgonya egész évben rendelkezésünkre áll.
A lila burgonya egész évben rendelkezésünkre áll.
TERÍTSÜNK HÁT SZÍNESEN!
Hamarosan főzőtanfolyam!
képek forrása: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése