Az Ayurveda
táplálkozás igen fontos figyelmet szentel a testtípusnak megfelelő helyes étkezésre, az elegendő vitamin- és tápanyag-bevitelre, folyadékmennyiségre.
Külön kezeli, mennyi szükséges a férfinek, ill. a nőnek.
Szereti a fűszereket,
a csípős ételeket, és a különböző növényeket célzottan alkalmazza azokat,
hatóanyagtartalmuktól függően.
A sokoldalú kalcium
A Ca-ról sokat és sokszor
olvastunk-hallottunk már. Elengedhetetlen és igen sokrétű ásványi anyag
mindennapi egészségünkhöz. Leginkább a csontok, fogak egészségére szokták
ajánlani, pedig minden területen létfontosságú.
Egy felnőtt ember
testtömegének 1-2%-a kalcium, amelynek a 99%-a a csontokban és a fogakban
fordul elő. A férfiakban 950-1300 gramm, a nőkben 770-920 gramm körüli
mennyiség fordul elő.
Nagyon fontos, hogy fiatalon,
a csontfejlődés, és erőteljes
csontrendszer kialakulásáért a növekedés időszakában megfelelő mennyiséget
vigyünk be a táplálékkal, ill. a kellő testmozgás révén. Ha erre továbbra is folyamatosan
figyelünk, akkor az időskori természetes csontlebontás kisebb eséllyel okoz majd gondot, fájdalmat vagy éppen a rettegett csontritkulást.
Az egészséges fogak fejlődésére az anyai étrend van hatással, már magzati korban
is. Nem mindegy tehát, hogy mit eszik az anya, különösen az utolsó két hónap
kalcium-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága a kritikus ebből a szempontból.
Fontos feladatai közé
tartozik még a sejtfolyamatok
szabályozása, a sejten belüli információ-továbbítás, a hormonképződés, az
izom- és ideg-ingerlékenység folyamata, a megfelelő véralvadás, ezen kívül
egyes enzimek és hormonok esetében is nélkülözhetetlen elem azok normál
működéséhez. Hozzájárulhat a vérnyomás
csökkentéséhez, a normális
szívritmus fenntartásához, a fogínygyulladás
megelőzéséhez, valamint az emésztőenzimek normális működéséhez is.
A megfelelő mennyiséget
leginkább a tej és a tejtermékek biztosítják a legkönnyebben és gyorsabban. A
savanyított tejtermékekből – a tejsav hatására - még jobban felszívódik. Általánosan
javasolt étrend az apróhalak, a konzerv
szardínia vagy lazac (mivel ezeket a lágy csontjaikkal együtt fogyasztjuk). A
növényi források közül a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a
diófélék, és egyéb olajos magvak (mogyoró, mandula, szezámmag, stb.), az aszalt
gyümölcsök és némely mélyzöld színű zöldség (például a brokkoli, fodros kel,
spenót) is tartalmaz kalciumot.
A csapvíz is
kalciumforrás (7-10 mg/100 cm3), de az
ásványvizeket sokszor tovább dúsítják, így érdemes válogatni és váltogatni.
A kalcium felszívódását, csontokba
történő beépülését azonban gátolja a túlzott (főleg állati) fehérje- és
zsírfelvétel, a túlzott foszfor-, nátriumbevitel, az alkoholfogyasztás, a
túlzott koffeinfelvétel (a legújabb eredmények szerint a kávéfogyasztás okozta
vizelettel történő kalciumveszteség meglehetősen csekély: a normál mértékű
kávéivás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget), a
dohányzás és a mozgásszegény életmód.
De tudjuk-e, hogy a calcium felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin bevitel?
A D-vitamin és a tejcukor (laktóz) elősegíti a
kalcium hasznosulását, a teljes felszívódását.
A D-vitaminnak ez az egyetlen fontos feladata, mert felelős a
bélből felvett kalciumsót beépíteni a csontokba és a fogakba. Ezenkívül még
szabályozza a foszfor-háztartásunkat is.
D-vitamin nélkül nem létezik erős
csontváz.
A D-vitamin zsírban oldódik
ki az epesók segítségével az
élelmiszerekből, és fehérjére van szüksége ahhoz, hogy a májba, majd onnan a vesébe jusson, ahol feltöltődik és ezután már tökéletesen megfelelő
lesz arra, hogy beépüljön a csontokba. Felszívódását az A-vitamin nagyban
javítja, tehát érdemes együtt fogyasztani őket.
A D-vitamin természetesen
nemcsak a csontjainkra hat. A csonterősítésen kívül még gondoskodik az
idegrendszer megfelelő működéséről, segítségével nyugodtak, optimisták vagyunk
(akárcsak a B-vitaminokkal). Ezenkívül fokozza a hormonképződést és javítja a
vérkeringést.
Méregtelenítő hatása is van, mivel a szervezet ólommentesítését
látja el. De nem szabad elfelejtenünk megemlíteni azt sem, hogy a jó
szívműködéshez, izomműködéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez is
D-vitaminra van szükség.
Erre a zsírban oldódó
vitaminra, amit kalciferolnak is hívnak, a gyerekek számára napi 5 mcg-ra, a
felnőttek esetében 10 mcg-ra van szükség. Szerencsére szervezetünk is elő tudja
állítani a bőrben, így D-vitamin elegendő mennyiségű napozással is pótolható.
Persze ezzel óvatosan kell bánni: ne napozzunk 10-16 óra között, a fehér bőrűek
kerüljék a tűző napot, stb.
Ezenkívül rengeteg élelmiszerben megtalálható a
D-vitamin. Először a csukamájolajból vonták ki, mivel ebben található meg a
legnagyobb koncentrációban: 2 kávéskanálnyi mennyiség 240 mcg-ot tartalmaz. De
kitűnő D-vitamin forrás a hering, a makréla, a lazac, a szardínia, a tonhal, a
tej, a teljes kiőrlésű gabona, a tojás és még a máj is.
Azonban ha túl sok
D-vitamint fogyasztunk, akkor megemelkedik a vér kalcium szintje és a többlet
lerakódik. Persze ehhez a napi ajánlott mennyiség 100-250-szeresét kellene
elfogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése