Tudományos neve: Withania somnifera, magyarul álombogyónak
ismerjük.
A hagyományos ayurvedikus gyógyászatban kulcs-szerepet
betöltő gyógynövény, mely szerepet játszik, mint hashajtó, afrodiziákum, és
immunerősítő, az általános fizikai és mentális egészség elérése érdekében. Az
Ashwagandha minden részét - gyökerek, levelek, gyümölcsök – föl lehet
használni. Íme a top 10 recept, mely a napi étrendben tartalmazza az
Ashwagandhát.
Ashwagandha Tea
- Vegyünk 2 ek. szárított Ashwagandha-gyökeret
- öntsünk rá kb. 3½ csésze forrásban lévő vizre
- hagyjuk forrni kb. 15 percig
- távolítsuk el a gyökeret a folyadékból, ill. öntsük le a növény részeit
- Igyunk 1/4 csészével naponta
Ashwagandha tea tejjel és kardamommal
- forraljunk 1/2 csésze tejet, 1 ek. Ashwagandha gyökérport, 1 ek. cukrot és fél csésze vizet lassú tűzön, míg a fele kb. elforr ennek a keveréknek.
- Adjuk hozzá a cardamomot, és lehűlés után naponta kétszer igyunk belőle.
Ashwagandha tinktúra
Sokan ismerik az egészségre gyakorolt
jótékony hatását, beleértve fájdalomcsillapítást és húgyúti problémákat
- tegyünk egy befőttes üvegbe 1/2 csésze szárított, vágott Ashwagandha gyökért, s ehhez 2 csésze tiszta, GMO-mentes vodkát vagy rumot.
- fedjük le a befőttes üveget és tegyük 2 hét-4 hónap ideig sötét helyre, időnként rázzuk össze.
- amikor van a tinktúra, óvatosan töltsük át egy borostyánsárga vagy kobalt üvegbe, csepegtetővel.
- Kb. 40-50 csepp Ashwagandha tinktúra kell 120 ml vízhez. Ezt naponta 3x érdemes inni, ha az orvos mást nem javasol.
Ashwagandha turmix pitypanggal és bazsalikommal
Mindnyájan hallottunk már arról, hogy.....
....a gyermekláncfű-gyökér
jó az egészségre, és támogatja a májat.
Ezt össze lehet párosítani a tejjel, csokoládéval és a mézzel. Az Ashwagandha növeli az állóképességet, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, és
ellensúlyban tartja a hormonokat. Szent bazsalikom adaptogén (segít a
szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, ill. normalizálja a testi
folyamatokat, ilyen pl. a ginzeng.
Keverjük össze a következő adalékokat:
- ½ teáskanál fahéj
- 1 ek. sült pitypang-gyökér
- 1 tk Ashwagandha gyökérpor
- 1 tk Szent Bazsalikompor (Tulsi)
- 2 csésze diós tej
- 5-7 jégkocka
Ashwagandha Csokoládé
Adjunk az Ashwagandha-hoz nyers csokit és egyéb egészséges
hozzávalót, egy frissítő desszertet kapjunk, bűntudat nélkül!
- Keverjünk össze 1/4 csésze Ashwaganda port, 1/4 csésze maca port (étrendkiegészítő), 1-2 evőkanál nyers kakaóport, 1 teáskanál fahéjat, 1/4 tk. durva tengeri sót egy tálban
- Adjunk hozzá 1/2 csésze kókuszvajat, 1/2 csésze mézet, 1/2 csésze kendervajat (indiai szent ghee)
- Öntsük bele a keveréket egy szilikonos mini-muffin tálcába vagy csoki öntőformába
- Tegyük hűtőbe
Ashwagandha és Ghee Keveréke
- Pirítsunk meg 2 ek. Ashwagandha-t 1/2 csésze ghee-ben
- Adjunk hozzá 1 ek. cukrot
- Hűtőben tároljuk
- Adjunk 1 tk-nyi keveréket egy csésze tejet vagy vizet, és fogyaszhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése