2017. március 28., kedd

MIRE JÓK A CSÍPŐS ÉTELEK AZ AYURVEDA SZERINT



Én igazán szeretem a zöldséget. No, nem mindet, pl. a fehérrépát, zellert és a spárgát nem. De persze ez nem követendő.  Viszont képes vagyok nyersen megenni a gombát, karfiolt, petrezselyem-zöldet, és kilószámra a paradicsomot.

Persze az egészséges táplálkozásnak nem az egyetlen módja egy tál párolt zöldség.  Hiszem, hogy mindenből lehet fogyasztani, de mindig mindent mértékkel. 


Sokan esküsznek a vegetáriánus ételre, vagy minimális húsra, fűszer nélkül.  Ezzel nincs is semmi baj. Böjt idején pl igen-igen hasznos. De ha csak vegetáriánus étkezésen élünk, egy idő után előfordulhat, hogy a szervezet hiányolni fogja  a pótolhatatlan és fontos összetevőket.

Adunk néhány tippet a fűszeres és csípős ételhez, hogy miért is jó?


1:  Gyorsítja a súlyfelesleg leadását
Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogy hogyan tudnál valami olyasmit enni, ami nagyon finom, de ugyanakkor segíti, hogy elérd a tökéletes alakod? A kapszaicin, az összetevő, ami a csípős a csípős, akár 8% -kal is felgyorsíthatja az anyagcserét! Egy csípős ebédtől hamar elönt a jóllakottság érzése, így csökkenti az evés iránti vágyat, és a lényeg, hogy kevesebb kalória kerül a szervezetbe.
Na persze ez nem azt jelenti, hogy felmondjuk a konditerem-tagságunkat.  

2:  Segít, hogy meglegyen a napi szükséges C – vitamin mennyiség
A C – vitamin elengedhetetlen alkotóeleme a szervezetünknek. Alapvető feltétele a jó immunrendszernek és a szép bőrért felelős kollagén megfelelő regenerálódásának. Nem kell belőle nagy mennyiség egy nap, és ezt az adagot remekül betölti bármilyen fűszeres étel.

3:  Kitisztítja az orrüregeket
Bedugult orr kiváló tisztítója egy tál enyhén csípős húsleves. A kapszaicin képes kitisztítani az orrot és segíti a szabadabb légzést. De vigyázat! Nem mindegyik csípős fűszer használható erre a célra. Míg a chili igen, a wasabi és a mustár csak ronthat a helyzeten. Csak óvatosan!


4:  Csökkenti a stroke kockázatát
Ez a varázslatos összetevő meg tudja előzni azt, hogy az LDL nevű káros koleszterinfajta
lerakódjon a szervezetben. Az LDL lerakódása ér-eltömődést okozhat, ami stroke-hoz vezethet. Ezért javasolt a rendszeres csípős étel fogyasztása.

5:  Megelőzi a gyulladásokat
A korhoz kötött betegségeket gyakran okozza valamilyen gyulladás a szervezetben. A legyengült vagy sérült immunrendszer meggátolja az öngyógyulást. Rmehet az ízületekre, hörghurutot, sok pattanást és egyéb betegségeket okozhat. A kapszaicin felveszi a harcot a gyulladással és megelőzi a felsorolt betegségek kialakulását.

6:  Remek hangulatjavító
Rossz kedvünk legyőzésére kiváló egy kis csípős.  A levertséget sokszor a lecsökkent endorfin és szerotonin szint okozza. A csípős ételek segítenek abban, hogy ezek a hormonok visszaálljanak a megfelelő szintre, ezzel újra jó hangulatot teremtve.

7:  Működhet fájdalomcsillapítóként
A chili fogyasztása fájdalomcsillapítóként talán picit ellentmondásosnak tűnhet, de többet segít, mint gondolnánk. A kapszaicin egy rendkívül általános összetevője például a helyi fájdalomcsillapító ragtapaszoknak. Bár alapvetően csíp használatkor, a szervezet hamar megszokja és pár perc után már nem is lehet érezni a fájdalmat.

8:  Segíti az emésztést
Nemcsak finomak, de a szervezet könnyebben meg is tudja emészteni. A gyomorproblémák egyik leggyakoribb okozója a különböző gyomorfekély. A kapszaicin megöli a H. pyroli baktériumokat, amik ezeket okozzák, sokkal élvezhetőbbé téve ezzel az ebédidőt. Viszont, gyenge gyomorral azért óvatosan kell bánni a csípős ételek terén, mert hosszútávon nem lesz pozitív következménye. Érdemes apránként hozzászoktatni a szervezetet.

9:  Segíti a cukorbetegség kezelését
Csípős ételek fogyasztása segít szinten tartani a szervezet vércukor- és inzulintermelését. Bár a cukorbetegség megelőzésében a helyes étkezés és elég testmozgás a fontos, a kapszaicin csökkenti a tünetek súlyosságát, ha már kialakult. Sajnos a diabéteszt nem tudjuk meggyógyítani, de a kapszaicin bevonása a táplálkozásba segíthet abban, hogy így is kiegyensúlyozott legyen életünk.


10: Segíthet a rák elleni harcban
Bár ezzel kapcsolatban még mindig sok kutatás zajlik, egy erős érv áll amellett, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejteket. Ahogyan megöli a H. pyroli baktériumot, úgy meg tudja előzni a gyomorrák kialakulását is. Történtek kutatások, melyek során a kapszaicin megállította a rákos sejtek burjánzását, valamint megölt mellrákot okozó sejteket is.
Minden egyes csepp csípős szósz többet segíthet a szervezeten, mint gondolnánk.


Ayurvéda étkezésről megjelent könyveink segítenek az egészséges táplálkozás kialakításában.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése