Én igazán szeretem a zöldséget. No, nem mindet, pl. a fehérrépát, zellert és a spárgát nem. De persze ez nem követendő. Viszont képes vagyok nyersen megenni a gombát, karfiolt, petrezselyem-zöldet, és kilószámra a paradicsomot.
Persze az egészséges táplálkozásnak nem az egyetlen módja egy tál párolt
zöldség. Hiszem, hogy mindenből lehet fogyasztani, de mindig mindent mértékkel.
Sokan esküsznek a vegetáriánus ételre, vagy minimális húsra, fűszer nélkül. Ezzel nincs is semmi baj. Böjt idején pl igen-igen hasznos. De ha csak vegetáriánus étkezésen élünk, egy idő után előfordulhat, hogy a szervezet hiányolni fogja a
pótolhatatlan és fontos összetevőket.
1: Gyorsítja a súlyfelesleg
leadását
Bizonyára benned is
felmerült már a kérdés, hogy hogyan tudnál valami olyasmit enni, ami nagyon
finom, de ugyanakkor segíti, hogy elérd a tökéletes alakod? A kapszaicin, az
összetevő, ami a csípős a csípős, akár 8% -kal is felgyorsíthatja az anyagcserét!
Egy csípős ebédtől hamar elönt a jóllakottság érzése, így csökkenti az evés
iránti vágyat, és a lényeg, hogy kevesebb kalória kerül a szervezetbe.
Na persze ez nem azt
jelenti, hogy felmondjuk a konditerem-tagságunkat.
2: Segít, hogy meglegyen
a napi szükséges C – vitamin mennyiség
A C – vitamin elengedhetetlen
alkotóeleme a szervezetünknek. Alapvető feltétele a jó immunrendszernek és a szép
bőrért felelős kollagén megfelelő regenerálódásának. Nem kell belőle nagy
mennyiség egy nap, és ezt az adagot remekül betölti bármilyen fűszeres étel.
3: Kitisztítja az orrüregeket
Bedugult orr kiváló
tisztítója egy tál enyhén csípős húsleves. A kapszaicin képes kitisztítani az
orrot és segíti a szabadabb légzést. De vigyázat! Nem mindegyik csípős fűszer
használható erre a célra. Míg a chili igen, a wasabi és a mustár csak ronthat a
helyzeten. Csak óvatosan!
4: Csökkenti a stroke kockázatát
Ez a varázslatos
összetevő meg tudja előzni azt, hogy az LDL nevű káros koleszterinfajta
lerakódjon a szervezetben. Az LDL lerakódása ér-eltömődést okozhat, ami
stroke-hoz vezethet. Ezért javasolt a rendszeres csípős étel fogyasztása.
5: Megelőzi a
gyulladásokat
A korhoz kötött
betegségeket gyakran okozza valamilyen gyulladás a szervezetben. A legyengült
vagy sérült immunrendszer meggátolja az öngyógyulást. Rmehet az ízületekre,
hörghurutot, sok pattanást és egyéb betegségeket okozhat. A kapszaicin felveszi
a harcot a gyulladással és megelőzi a felsorolt betegségek kialakulását.
6: Remek hangulatjavító
Rossz kedvünk
legyőzésére kiváló egy kis csípős. A
levertséget sokszor a lecsökkent endorfin és szerotonin szint okozza. A csípős
ételek segítenek abban, hogy ezek a hormonok visszaálljanak a megfelelő
szintre, ezzel újra jó hangulatot teremtve.
7: Működhet
fájdalomcsillapítóként
A chili fogyasztása
fájdalomcsillapítóként talán picit ellentmondásosnak tűnhet, de többet segít,
mint gondolnánk. A kapszaicin egy rendkívül általános összetevője például a
helyi fájdalomcsillapító ragtapaszoknak. Bár alapvetően csíp használatkor, a
szervezet hamar megszokja és pár perc után már nem is lehet érezni a fájdalmat.
8: Segíti az emésztést
Nemcsak finomak, de a
szervezet könnyebben meg is tudja emészteni. A gyomorproblémák egyik leggyakoribb
okozója a különböző gyomorfekély. A kapszaicin megöli a H. pyroli
baktériumokat, amik ezeket okozzák, sokkal élvezhetőbbé téve ezzel az ebédidőt.
Viszont, gyenge gyomorral azért óvatosan kell bánni a csípős ételek terén, mert
hosszútávon nem lesz pozitív következménye. Érdemes apránként hozzászoktatni a
szervezetet.
9: Segíti a
cukorbetegség kezelését
Csípős ételek
fogyasztása segít szinten tartani a szervezet vércukor- és inzulintermelését.
Bár a cukorbetegség megelőzésében a helyes étkezés és elég testmozgás a fontos,
a kapszaicin csökkenti a tünetek súlyosságát, ha már kialakult. Sajnos a
diabéteszt nem tudjuk meggyógyítani, de a kapszaicin bevonása a táplálkozásba
segíthet abban, hogy így is kiegyensúlyozott legyen életünk.
10: Segíthet a rák
elleni harcban
Bár ezzel kapcsolatban
még mindig sok kutatás zajlik, egy erős érv áll amellett, hogy a kapszaicin
képes elpusztítani a rákos sejteket. Ahogyan megöli a H. pyroli baktériumot, úgy
meg tudja előzni a gyomorrák kialakulását is. Történtek kutatások, melyek során
a kapszaicin megállította a rákos sejtek burjánzását, valamint megölt mellrákot
okozó sejteket is.
Minden egyes csepp
csípős szósz többet segíthet a szervezeten, mint gondolnánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése