2019. november 19., kedd

FEHÉRJEDÚS ZÖLDSÉGEK


Melyet minden vegán étrendűnek érdemes fogyasztania

Ha el akarjuk kerülni az állati eredetű fehérjeforrásokat, akkor sem kell lemondanunk a szükséges fehérjéről, ill. a fehérjetartalmú zöldségekből. Ide tartoznak a levélzöldek, például a spenót, a kelbimbó és a brokkoli. A csírázott mung és lucerna bab is fantasztikus fehérjeforrás. A szójababot, a lencsét, a spárgát és az articsókát szintén érdemes beépíteni az étrendünkbe.
A napi megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjainkat erősítsük, a fontos  testi folyamatok működjenek, a test megújulhasson, és működjön az immunrendszer. A vegánok most itt olvashatnak 7 fehérjetartalmú zöldséget. >>>



1. Leveles zöld(ség)ek

Elengedhetetlenek, a táplálkozás erőművei. Kiváló leves, szósz készülhet belőle hús mellé, fokhagymásan. Finom salátákban, de vega pogácsákban is.
A spenótnak igen magas fehérjetartalma, no és persze a vastartalma sem elhanyagolható. Semleges ízű, de szintén fokhagymásan kiváló főzelék készíthető belőle, de tésztafélék kiegészítője is lehet.
A kelbimbó talán kicsit erős egyeseknek felfújó hatása miatt, mégis érdemes beépíteni az étrendünkbe. Forraljuk meg kicsit, hogy az erős hatását elvegye. 

2. Csírafélék

Igen-igen fontosak, mivel a csírázott magvak és hüvelyesek koncentrált formában tartalmaznak rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot.
A csíráztatott szárított borsó (más néven split borsó), a szójacsíra, a lencsebimbó, vesebabcsíra mind-mind rendkívül gazdag fehérjében.

3. Szójabab

A növényvilág egyik legfontosabb növényi fehérjeforrásának tekinthető, egy csésze szójabab 29 gramm fehérjét biztosíthat. Készülhet belőle tofu, ihatunk szójatejet, ellenben a férfiak óvatosan fogyasszák, mert inkább növényi ösztrogént tartalmaz, mely csökkentheti a szexuális fejlődést és a termékenységet. 

4. Fekete szemű bab

Kiváló gyulladáscsökkentő, javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza a vérszegénységet.
 
5. Lencsefélék

Kiváló a szemnek, élénk színeivel. De rendkívül tápláló is. Évszázadok óta nélkülözhetetlen elemei voltak a vegetáriánus étrendnek. Bőséges rost-, folsav-, B1-vitamin-, vas- és fehérjeforrások.
 
6. Articsóka

Az articsóka a Föld egyik legegészségesebb zöldségének tekinthető. Antioxidáns, amely képes csökkenteni a krónikus betegségek és a rák kockázatát. Erősíti az immunrendszerünket és létfontosságú szerveinket. 

7. Spárga

A zöld lándzsás spárga tápláló fehérjeforrás, egyben a K-vitamin, a kálium és az antioxidánsok egyik legjobb forrása.


A tartalom tisztán informatív és oktatási jellegű, ezért nem szabad orvosi tanácsként értelmezni. Ha bizonytalan abban, hogy mennyire használhat Önnek, konzultáljon egészségügyi szakemberrel.
Szöveg és képforrás: Curejoy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése