Melyet minden vegán étrendűnek érdemes fogyasztania
Ha el akarjuk kerülni az állati
eredetű fehérjeforrásokat, akkor sem kell lemondanunk a szükséges fehérjéről,
ill. a fehérjetartalmú zöldségekből. Ide tartoznak a
levélzöldek, például a spenót, a kelbimbó és a brokkoli. A
csírázott mung és lucerna bab is fantasztikus fehérjeforrás. A szójababot, a lencsét, a spárgát és az articsókát szintén érdemes
beépíteni az étrendünkbe.
A napi megfelelő mennyiségű
fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjainkat erősítsük, a fontos testi folyamatok működjenek, a test megújulhasson,
és működjön az immunrendszer. A vegánok most itt olvashatnak 7 fehérjetartalmú
zöldséget. >>>
1. Leveles zöld(ség)ek
Elengedhetetlenek, a táplálkozás
erőművei. Kiváló leves, szósz készülhet belőle hús mellé,
fokhagymásan. Finom salátákban, de vega pogácsákban is.
A spenótnak igen magas
fehérjetartalma, no és persze a vastartalma sem elhanyagolható. Semleges ízű, de szintén fokhagymásan kiváló főzelék készíthető
belőle, de tésztafélék kiegészítője is lehet.
A kelbimbó talán kicsit erős
egyeseknek felfújó hatása miatt, mégis érdemes beépíteni az étrendünkbe.
Forraljuk meg kicsit, hogy az erős hatását elvegye.
2. Csírafélék
Igen-igen fontosak, mivel a
csírázott magvak és hüvelyesek koncentrált formában tartalmaznak rostot, fehérjét,
vitamint és ásványi anyagot.
A csíráztatott szárított borsó (más néven split borsó), a szójacsíra, a lencsebimbó, vesebabcsíra mind-mind rendkívül gazdag fehérjében.
A csíráztatott szárított borsó (más néven split borsó), a szójacsíra, a lencsebimbó, vesebabcsíra mind-mind rendkívül gazdag fehérjében.
3. Szójabab
A növényvilág egyik
legfontosabb növényi fehérjeforrásának tekinthető, egy csésze szójabab 29 gramm
fehérjét biztosíthat. Készülhet belőle tofu, ihatunk
szójatejet, ellenben a férfiak óvatosan fogyasszák, mert inkább növényi ösztrogént
tartalmaz, mely csökkentheti a szexuális fejlődést és a termékenységet.
4. Fekete szemű bab
Kiváló gyulladáscsökkentő,
javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza a
vérszegénységet.
5. Lencsefélék
Kiváló a szemnek, élénk
színeivel. De rendkívül tápláló is. Évszázadok óta
nélkülözhetetlen elemei voltak a vegetáriánus étrendnek. Bőséges rost-,
folsav-, B1-vitamin-, vas- és fehérjeforrások.
6. Articsóka
Az articsóka a Föld egyik
legegészségesebb zöldségének tekinthető. Antioxidáns, amely képes csökkenteni a
krónikus betegségek és a rák kockázatát. Erősíti az
immunrendszerünket és létfontosságú szerveinket.
7. Spárga
A zöld lándzsás spárga tápláló
fehérjeforrás, egyben a K-vitamin, a kálium és az antioxidánsok egyik legjobb forrása.
A tartalom tisztán informatív és oktatási jellegű, ezért nem szabad orvosi tanácsként értelmezni. Ha bizonytalan abban, hogy mennyire használhat Önnek, konzultáljon egészségügyi szakemberrel.
Szöveg és képforrás: Curejoy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése