2019. december 11., szerda

MIT ÉS FŐLEG MENNYIT FOGYASSZUNK?



Ki tűnődött el már azon, hogy régen az emberiség miként táplálkozott, amikor még úgymond nem fedezték föl a különböző ételcsoportokat?  Amikor a kalóriák még nem játszottak szerepet az étkezésünkben. Amikor nem számított, mennyit eszünk, mi az egészséges?



Az Ember helyhez kötött volt, szezonálisan étkezett, s azt ette, amihez hozzájutott.  A tradíciókra hagyatkozott,  meghallgatta az időseket, evett, amikor éhes volt, és abbahagyta, mikor jóllakott. Pontosan tudta, mit szabad és mit nem.

Azóta sok minden megváltozott. Az életmód fejlődött, de az Ember nem változott.

A lehetőségek tárháza elkényelmesít minket. Bármit megkapunk az üzletekben, nagy multikban.  Elvesztettük a természetes kapcsolatot a Természettel.
De jó ez? Biztosan jó, hogy görögdinnyét eszünk télen? Biztosan jó az a görögdinnye? Amit nem a Nap érlelt, van-e benne annyi vitamin?
Retró –koromban hosszú sorokat álltunk karácsony előtt banánért, narancsért, mandarinért. Nagy szenzáció volt, ha hazavihettünk 1-2 kilót. És 1 db-t osztottunk el egymás között, olyan becsben tartottuk.
Külön esszé tárgya lenne a Föld kizsákmányolása, de most egyszerűsítsük le ezt a blogot arra, hogy milyen vitaminokra van szükségünk, nap-mint-nap.
Természetesen változatosnak kell lennie, még akkor is, ha télen az ember nehezebben jut hozzá ehhez-ahhoz.
De nem kell, hogy minden nap magunkhoz vegyük az előírt napi adag vitamint, ásványi anyagokat, de nem árt tudni sem, hogy mi az, ami segít fenntartani az egészségünket.



Na, essünk neki…


Vitaminok

* A-vitamin: 700 mcg (nők); 900 mcg (férfiak) => 1 közepes méretű, sült édesburgonya (1096 mcg). Ezen kívül keresse az élénk színű ételeket.

* B1-vitamin (tiamin): 1,1 mg (nők); 1,2 mg (férfiak) => 1 evőkanál lenmag (0,16 mg) + 3 szelet teljes kiőrlésű kenyér (0,34 mg) + 1 csésze zöldborsó (0,4 mg) + ½ egyszerű bagel (0,3 mg) vagy 6 uncia vastag sertésborda (1,1 mg).  Érdemes a teljes kiőrlésű gabonák, hús, hal között válogatni.


* B2-vitamin (riboflavin): 1,1 mg (nők); 1,3 mg (férfiak) => 1 csésze fehér gombával keverve sütve (0,5 mg) + 1 csésze 2% zsírtartalmú tej (0,5 mg) + 1 teljes keményen főtt tojás (0,26 mg).  Hús, tojás, alacsony zsírtartalmú tej, zöld zöldségfélék kiváló források erre.




*  B3-vitamin (niacin): 14 mg (nők); 16 mg (férfiak) => 3 uncia sárgaúszójú tonhal főzve (száraz hőn) (18,76 mg) VAGY 1 csésze portabella gomba (7,57 mg) + 1 uncia földimogyoró (3,42 mg) + 1 csésze főtt friss zöldborsó (3,23 mg) + 1 csésze főtt táptalaj -szemcsés rizs (2,59 mg). Húsokban, hal- és diófélékben található meg.

B5-vitamin (pantoténsav): 5 mg => ½ csésze főtt shitake gomba (2,6 mg) + ¼ csésze napraforgómag (2,4 mg) VAGY 3 oz főtt marhahús (8,3 mg). Gyakorlatilag minden növényi és állati eredetű élelmiszer tartalmazza.  

Shikate gomba


B6-vitamin: 1,3–1,7 mg => 1 csésze szeletelt banán (0,55 mg) + 1 uncia pisztácia (0,48 mg) + 1 csésze főtt spenót (0,44 mg). A fehérjében gazdag ételek tartalmazzák ezt a fajta vitamint.


B12-vitamin: 2,4 mg => 2½ uncia konzerv tonhal (2,2 mg) VAGY 2 uncia uncia konzerv lazac (3,7 mg) VAGY 2 ½ uncia dúsított szójaburger (1,8 mg), ezeket az  állati eredetű ételekben lelhetjük fel, mivel ezek az egyetlen természetes források. A vegán étrend hívei keressék a dúsított ételeket.

* C-vitamin: 75 mg (nők); 90 mg (férfiak) => 1 közepes narancs (70 mg) VAGY ½ közepes piros paprika (156 mg) VAGY 1 csésze nyers eper (95 mg). A C-vitamint a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza.



D-vitamin: 15 mikrogramm => 3 uncia lazac (11,1 mcg) + 1 nagy tojássárgája (0,9 mcg) + 1 csésze dúsított tej (2,9 mcg) + 10–15 perc napfény hetente 2–3 alkalommal. Sajnos kevés étel tartalmazza természetes állapotban, ezért sokszor kell kiegészítenünk mesterséges D-vitaminnal. De azért a zsíros halak, halolaj, tojá sárgája, margarin tartalmazza a D-vitamint.

* E-vitamin: 15 mg =>  ¼ csésze pirított mandula (18 mg) vagy ½ avokádó (4 mg) + 2 evőkanál mandulavaj (8 mg) + 1 teáskanál napraforgóolaj (3 mg), így keressük ezeket a gyümölcsöket.

 * K-vitamin: 90 mikrogramm (nők); 120 mcg (férfiak) => 265 ¼ csésze főtt kelkáposzta, építsük be tehát heti étrendünkbe.

Folát (B9-vitamin): 400 mikrogramm => ¾ csésze főtt lencse (265 mcg) + ½ csésze főtt spenót (121 mcg),  ½ csésze főtt répa (72 mcg), ½ avokádó (81 mcg). Sötétzöld zöldségek, szárított hüvelyesek tartalmazzák.


Ásványok

Kalcium: 1000 mg => 1 csésze író (370 mg) + ¾ csésze sima joghurt (180 mg) + 2 uncia uncia konzerv szardínia (286 mg) + 1 uncia uncia sajt szeletek, például svájci, cheddar (276 mg). A tej- és tejtermékek a legfőbb forrásai a kalciumnak. Viszont a kalcium felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin!


*  Kálium: 4700 mg => ½ csésze szárított sárgabarack (1300 mg) + 1 csésze keverve sült fehér gombás gomba (888 mg) + 1 közepes sütésű édesburgonya (694 mg) + 1 csésze joghurt (579 mg) + ½ csésze főtt spenót (520 mg) + ½ avokádó (487,5 mg) + 1 nagy banán (487 mg), hát keressük ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket!

Vas: 18 mg (nők); 8 mg (férfiak) => ¾ csésze hummus (1,5 mg) + ½ csésze főtt spenót (2 mg) + ¼ csésze szárított barack (1,6 mg) + ¾ csésze szója joghurt (2,1 mg) + 1 csésze főtt tofu (2,4 mg) + 30 g gabonafélék (4,3) mg) + 1 közepes bőrű burgonya, főzve (1,9 mg) + ½ csésze paradicsompüré (2,4 mg)

Étrend-kiegészítőink, és a DuoLife termékeink 100 %-ban tartalmazzák azokat a növényi forrásokat, melyek naponta szükségesek az egészséges élethez.

Egyik legfontosabb termék a DuoLife Day and Night.
Tekintsék meg. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése