2020. április 2., csütörtök

HOGYAN ERŐSÍTSÜK AZ IMMUNRENDSZERÜNKET?


I. rész

Rengeteg jó tanácsot olvashatunk erről, de mi a jó?
Tudjuk, hogy az immunrendszerünk  a testünk védelmére szolgál. Megakadályozza az idegen kórokozók támadását, és szinte gerilla-harcot folytat a „betolakodókkal”. Egy olyan védelmi bástya, mint az egykori római katonák fegyverzete, védelmi módszere. 
Azért, hogy erős legyen az immunrendszer, folyamatosan megfelelő szinten kell tartanunk az immunsejteket, figyelnünk kell arra, hogy elegendő antioxidáns legyen a szervezetben, továbbá elengedhetetlen, hogy figyeljünk a bélrendszerünk bakteriális összetételére.
Persze, ezt így nagyon könnyű leírni, és még könnyebb elolvasni. De betartani? Hát az már egy nagyobb kihívás. Mert nem elég a rengeteg C-vitamin. Persze, kell, de tudjuk, hogy a fölösleget szervezetünk nem használja föl, de akkor mivel erősítsük?

1. Együnk egészséges ételeket, és gyógynövényeket
A természet azt szolgálja nekünk, amire szüksége van az immunrendszernek. De ez nem jelenti azt, hogy mindig ugyanazt együk. Válasszunk mindig mást és mindig friss ételt, mindig természeteset. De mi is támogatja meg az immunrendszert?
  • Vitaminok, mint az A, B6, C, D, E, és K
  • Ásványi anyagok, mint vas, cink és szelén
  • Gyümölcsben, zöldségben és Herbáriákban megtalálható antioxidánsok, és növényben található vegyi anyagok a szabad gyökök elleni küzdelemhez.
  • Antitesteket előállító fehérjék a gyógyulás elősegítéséhez
  • Prebiotikumok, melyek a jó bélbaktériumokhoz szükséges rostok.
  • Probiotikumok pedig a jó bélbaktériumok számának növelését szolgálják.
De bármit is eszünk, ügyelnünk kell arra, hogy az ne legyen finomított, vagy feldolgozott, ill. megfelelő legyen testtípusunkhoz, az anyagcsere-típusunkhoz. Na, mit együnk, mit ehetünk, ha az anyagcserénk.....
  • Könnyű és gyors
    • Gyümölcs: narancs, citrom és citrusfélék, áfonya, papaya és kiwi
    • Zöldség: spenót és édes krumpli 
    • Diófélék és magvak: mandula és szotyi
    • Állati termékek: tojás, lazac és szardínia
    • Prebiotikumok: csicsóka, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, spárga, zab és lenmag.
    • Probiotikumok: csemege uborka, író és túró.
    • Gyógynövények: aloe vera, amla, spárga, brahmi, kardamom, fahéj, gyömbér, fokhagyma, guduchi (szellemi képességet növeli), guggulu (anyagcsere-fokozásra), szent bazsalikom, kantakari (fogak védelmére), kapikacchu (bengáli bársonybab), hosszú bors, punarnava (máj védelmében), kurkuma és vidari (fiatalító)
  • Lassú ás szilárd
    • Gyümölcsök: citrom, citrusfélék, áfonya
    • Zöldség: brokkoli, spenót, shiitake gomba
    • Diófélék és magvak: szotyi   
    • Állati termék: tojás, pulykahús 
    • Prebiotikumok: csicsóka, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, árpa, spárga, alma és lenmag.
    • Probiotikumok: Kis mennyiségű frissen készített és hígított joghurt, író s kecskesajt.
    • Gyógynövények: aloe vera, amla, arjuna, bhunimba, brahmi, kardamom, fahéj, gyömbér, fokhagyma, guduchi, guggulu, Szent bazsalikom, kantakari, kapikacchu, hosszú bors, manjistha, neem, punarnava és kurkuma
  • Intenzív
    • Gyümölcs: citrusfélék, bogyós gyümölcsök, papaya
    • Zöldségek: brokkoli, édes krumpli és shiitake gomba
    • Diófélék és magvak: szotyi   
    • Állati termék: pulykahús
    • Prebiotikumok: pitypang levele, csicsóka, főtt hagyma, főtt póréhagyma, árpa, spárga, alma, zab és lenmag
    • Probiotikumok: Tempeh, túró és lágy sajt
    • Gyógynövények: Aloe vera, amla, arjuna, spárga, bhunimba, brahmi, kardamom, nyers gyömbér, guduchi, kapikacchu, manjistha, neem és vidari
Fontos az elegendő folyadék (víz, gyógytea, lédús gyümölcsök leve, de nem dobozos).  A nyirok-, ill. az immunrendszer nagy részének vízre van szüksége a jó működéshez. De a túlzott víz sem jó, itt már írtam erről. Mindenesetre a megfelelő mennyiségű folyadék elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, és az esetleges kiszáradás elkerüléséhez. 


2. Koncentráljunk az emésztésünkre
Szükséges, hogy a testtípusunknak megfelelően válogassuk össze azokat az ételeket, melyek serkentő hatással vannak az immunrendszerünkre. A jó emésztés lényege, hogy minden fogyasztott anyag lebontásra kerül,  a fel nem használt salakanyag hatékonyan kiválik, és a testben nem marad mérgező anyag. Ha rossz az emésztés, akkor a toxinok lassítják az anyagcserét, lelassulunk.

3. Aludjunk eleget
Olvasóim biztosan hallottak már a különböző anyagcsere-típusról. Megkülönböztetünk intenzív, könnyű és gyors anyagcsere-személyiséget. De egyben mindegyik megegyezik: alvásra mindenkinek szüksége van, bármilyen is legyen. A kialvatlanság stresszhez vezet, és fordítva. A stressz álmatlanságot okoz.
Szükséges tehát a megfelelő alvás, amikor a test egy speciális fehérjecsoportot (citokin) állít elő, melyek jelzik a testnek, ha baj van. A kialvatlanság a cikotin csökkenéséhez vezet, így gyengül a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. De a túlalvás sem jó.
Mennyit aludjunk tehát, és milyen legyen – lehetőség szerint – a mindennapunk, az anyagcsere-típusunk szerint?

·        Könnyű és gyors
    • Végezzünk könnyű testgyakorlatokat a nap folyamán
    • Enyhe, lazító tevékenységeket is tehetünk esténként
    • Meditáljunk
    • Feküdjünk le, és aludjunk már este 10 előtt. 
    •  
  • Lassú és szilárd
    • Végezzünk erős testgyakorlatokat kora reggel és a nap folyamán is.
    • Könnyű vacsorát fogyasszunk el napnyugta előtt.
    • Lefekvés előtt vegyünk forró fürdőt.
    • Nem sokkal este 10 utánra tehetjük az alvást
    •  
  • Intenzív
    • Végezzünk közepes testgyakorlatokat a nap folyamán
    • Könnyű vacsorát fogyasszunk el napnyugta előtt.
    • Vegyünk hideg zuhanyt lefekvés előtt (a cikk szerint… de hát… én nem tudom, hogy télen kinek van kedve hideg zuhanyhoz)
    • Meditáljunk
    • Feküdjünk le 10-kor.




Forrás:
fotó: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése