2020. április 1., szerda

MIKÉNT ROMBOL a STRESSZ?


Fizikailag, szellemileg és érzelmileg


Saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen áldatlan negatív hatása van rám nézve.  Ideges vagyok, összeszorul a gyomrom, éjszaka sokszor fölébredek és álmatlanul forgolódom,  miközben jár az agyam. Mert akárhogy is hiszem, hogy mint mindennek, ennek is egyszer vége lesz, és újra kezdődik az élet, a nagy kérdés: MIKOR? 



Akárhogy is nézzük, már a 3. hete kezdődött ez az egész vírus-mizéria, a világ egyik napról a másikra leállt, és egyre jobban hatalmasodik el egyfajta félelemérzés attól a bizonytalanságtól, hogy mi lesz, ha túlságosan elhúzódik? Ha egyre-másra veszítik el az emberek a munkájukat, miből fognak megélni? Miből vásárolnak, miből élik túl a nehéz időszakokat?
Arra most itt nem térek ki, miért tud az emberek egyik része spórolni, félretenni a nehezebb időszakokra, és miért van, hogy egy másik réteg azt is elkölti, amit még meg sem kapott?
Minden esetre, az eddig megszokott kényelemérzet kezd megváltozni, meginogni. A nagy átlaghoz képest csak igen kevesen vannak azok, akiket nem ráz meg ez a bizonytalanság. Mert mindenki a maga szintjén nyomorog.
De/és amíg nem tanuljuk meg, miként éljünk túl, nem állítunk föl új stratégiát a jövőre nézve, addig a stressz ott ül a nyakunkon, rombolva lelkünket, testünket, és szellemi képességünket.
Nézzük hát meg, milyen negatív hatása van az egyes funkciókra.
A stresszről sokszor írtam már, pl. itt.  Tudjuk már, hogy számos betegség és rendellenesség kiváltó oka. Ezért hát nézzük meg, miként ismerhetjük föl magunkon a stressz jeleit. 


 
Álmatlanul forgolódunk? Nem tudunk enni, mert összeszorul a gyomrunk? Az átlagosnál idegesebbek, ingerültebbek vagyunk, de nem tudjuk, miért?  Fogyunk, ill. éppen ellenkezőleg: hízunk? Több édességet ennénk? 



Nos, ezek mind a stressz tünetei.  Azt már tudjuk, ha az étrendünkben, életmódunkban apránként változtatunk, akkor segíthetünk magunknak a stressz hatékonyabb feldolgozásában.  
Ilyenek lehetnek a rendszeres sport és testmozgás, friss ételek magunk általi főzése, kerülve a gyors-éttermeket, ill. a félkész termékeket. A jóga, a rendszeres meditáció, házi kedvencek tartása, olvasás, vagy kedvenc hobbinknak való hódolás – ez csak néhány módszer a stressz elleni küzdelemben.

És akkor nézzük, hogyan képes hatni a folyamatos stressz a szervezetünkre!

Idegrendszer

A központi idegrendszer felelős a „küzdj vagy fuss” reakcióért, de ha a veszély nem valós, akkor krónikus stresszé alakul, ami hatása a depresszió, a szorongás, az idegesség, az alvászavar, a migrén, étvágytalanság (anorexia, bulimia, elhízás), koncentrálási nehézségek, memóriazavarok, pánikrohamok, krónikus fáradtság, alkoholfüggőség, elszigeteltség – súlyosabb esetben demencia és Alzheimer-kór.
Idegrendszerünk védelmében itt találhatunk néhány kiváló terméket. 


Bőr
A bőrünk a tükre mindennek, ami kívül-belül ér minket: vérünk, táplálkozási szokásaink, idegrendszeri rendellenességek. A stressz hatására bőrünk ráncosodik, öregszik, foltok, megvastagodások, pikkelysömör vagy más bőrbetegségek, pattanások, dermatitisz, ekcéma, kiütés stb. jelentkezhetnek! 
Megoldást nyújtunk a különböző bőrproblémákra, itt.


Immunrendszer
A krónikus stressz árt leginkább az immunrendszerünknek, negatívan befolyásolva annak működését. A szervezet képessége a betegségek elleni küzdelemben és a gyógyulásban egyaránt csökken. Így a krónikus stresszben szenvedő emberek egyre többet betegszenek meg, nehezebben gyógyulnak, visszatérő, autoimmun betegségek jelentkezhetnek náluk vagy akár rák is.
Válogassunk néhány immunerősítő készítményben, itt.

 
Légzőrendszer
Ide tartozik a tüdő, a légcső, a sejtek légzése. Stresszes állapotban felgyorsul a légzésünk, mert a cél az, hogy az oxigén és a vér gyorsabban eljusson a létfontosságú szervekhez. Légzési problémák esetén a panaszok még súlyosabbakká válnak. Kialakulhat súlyos asztma, idült krónikus légcsőbetegségek.
Hogy óvjuk, itt talál megfelelő étrend-kiegészítőt.


Szív-érrendszer, ill. a szív
A krónikus stressz krónikusan magas vérnyomást, ritmuszavart okozhat, növelve az infarktus vagy a stroke kockázatát.
Itt megtalálhatja azokat a kiváló  étrend-kiegészítőket, mellyel védheti szívét. 

Emésztőrendszer
Igen súlyos károkat okozat a stressz a bélrendszerre, kiváltva gyomorhurutot, fekélyt, irritábilis bélszindrómát. Érezhetünk hasi fájdalmat, hasi görcsöket, átmeneti rendellenességek a hasmenéstől a székrekedésig, étel-intoleranciát, gyomor-nyelőcső refluxot, esetenként hányingert.
Három kiváló étrend-kiegészítőt találhat itt, emésztésére.


Endokrin rendszer
Ide tartoznak a vegyes mirigyek is, mint az epiphysis, hypophysis és hipotalamusz, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, thymus, hasnyálmirigy, mellékvese, petefészek / herék és a placenta. A stressz közvetlenül rontja a mellékvesék endokrin funkcióját, amelyek kiválasztják az úgynevezett stressz-hormont: a kortizolt.
A stressz megzavarja más mirigyek működését, ami aztán immunrendszeri rendellenességekhez, gyulladásos betegségekhez, meddőséghez, fokozott inzulinrezisztenciához és súlyosbodó diabéteszhez vezethet. 


Izom-csontrendszer
Biztosan mindnyájan éreztük már, hogy fáj a nyakunk, vállunk. A magyar nyelv különösen ki tudja fejezni ezt az állapotot: „sok a teher a vállán”; vagy „beletörik a dereka”, „sokat akart a szarka, de nem bírta a farka”. És bizony-bizony. Ha érezzük az ízületi fájdalmakat, izomgörcsöket, izomfeszültségeket, az mindenképpen a stressz jele.
Nagyon sok termék közül választhat, itt.

Hogyan csökkenthetjük a stresszt, hogyan védhetjük magunkat?
A sport az egyik legjobb módszer, igazán jó hatást érhetünk el, ha rendszert iktatunk be. Az étrendünk megfelelő kialakítása is fontos, ezért kerüljük a cukrot, a feldolgozott ételeket, gyümölcsleveket (kivéve a 100%-ban természeteseket), sült vagy nagyon kalória-dús készítmények fogyasztását.


Stressz-ellenes terápiák:
  • meditáció;
  • aromaterápia;
  • homeopátia;
  • hobbi űzése;
  • fényterápia;
  • sóterápia;
  • masszázs;
  • mozgás: csoportos sportok, jóga, gyaloglás, aerobik, tánc, kerékpározás stb.;
  • antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend követése
Vigyázzunk tehát, mert a lelki tünetek az elején csak kicsit mutatkoznak a testen. De ha elhanyagoljuk, akkor súlyosabbá válhatnak!




forrás
képek: pixabay, ayurvedshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése