2020. április 2., csütörtök

HOGYAN ERŐSÍTSÜK AZ IMMUNRENDSZERÜNKET? - II. rész


4. Edzés

Ha idős korunkban is egészségesek akarunk maradni, kezdjük el már most a rendszeres tornát. A rendszeresen edzést tartó idős korosztály jobb immunrendszerrel rendelkezik. Jobb a vérkeringésük, jó bélbaktériummal rendelkeznek, csökken a stressz, ill. a vércukorszintjük. De a rendszeres mozgás kiváló a felső légúti fertőzések csökkentésére, mint pl. orrmelléküreg-gyulladás, mandulagyulladás. 
A regenerálódás elindításához érdemes az elején néhány célzottan kifejlesztett étrend-kiegészítőt alkalmazni, miközben beiktatjuk a rendszeres tornát az életünkbe.



Alakítsa ki a megfelelő mennyiségű mozgást, anyagcsere-típusának megfelelően. Ne eddzen túl! 
Ha anyagcseréje:

•   Könnyű és gyors, akkor erősítő edzésre, ritmikus gyakorlatokra van szüksége, mint például a séta és tánc.
•   Lassú és folyamatos: cardio-gyakorlatokat végezzünk, mint pl. a futás, az aerobik.
•   Intenzív: az úszás jó lehetőség.

5. Csökkentsük a stresszt
A stressz hormon, a cortisol, csökkenti a fehérvérsejteket, és megemelkedik a gyulladás veszélye. Így aztán nem lehet kérdés, hogy csökkentenünk kell a stressz szintjét, amennyire csak lehetséges. A stresszről írtam már itt és itt.
Óh, persze, milyen egyszerű ezt mondani! De az az igazság, ha egyszer kialakul egy a típusunknak megfelelő stressz-csökkentő program, akkor – annak végeztével – igazán jól fogjuk magunkat érezni. Menjünk a szabadba, együnk gyümölcsöket, olvassunk, napozzunk, fussunk, nevessünk! ÉLJÜNK! Bárhol, bármikor megtalálhatjuk a magunk békéjét. Keressünk, kutassunk, ki-ki habitusától, lelki beállítottságától függően. Jóga, imádság, meditáció… bármi lehet. És ha ez kialakul, ha rendszeressé tudjuk tenni életünkben, akkor hosszabb ideig maradunk fiatalok. És hát nem ez a cél?
Ki mit tehet?
  • Könnyű és gyors
    • Jóga: hajoljunk előre, és vegyünk föl gyermekpózt
    • Pranayama: Alternatív orrlyuk-légzés (nadi shodhana)
    • Meditáció: képzeljünk magunk elé egy tavat, óceánt, hegyeket, tüzet. Lehet közben mantrát mondanunk, hagyjuk az érzékeinket röpülni. Ha imádkozunk, akkor is csukjuk be szemünket, és képzeljük magunk elé, amit mondunk.
  • Lassú és szilárd
    • Jóga: gyors mozgások reggel
    • Pranayama: Ki-be légzés (bhastrika)
    • Meditáció: összpontosítsunk valamire, lehet tűz, szél vagy tiszta ég. Engedjük el a borúlátásunkat. Gyalogoljunk, összpontosítsunk mozgásunkra, talpunkra. Lehet alternatíva pl. a pranayama.
  • Intenzív
    • Jóga: Kobra-póz és teve-póz
    • Pranayama: Sitali légzés
    • Meditáció: Vegyünk egy hűvös fürdőt meditáció előtt. Aztán minden lélegzetvételnél képzeljük magunk elé a tavakat, erdőket vagy épp a csodás kék eget.
6. Menjünk a Napra
A Nap a D-vitamin szempontjából, ill. testünk védelme szempontjából elengedhetetlen!  Télen szenvedünk a D-vitamin hiányától, sajnos bőrünk nem tudja begyűjteni és bent tartani ezt a vitamint. Így a D-vitamin hiány miatt hajlamosabbak vagyunk a fertőzésre, az autoimmun betegségekre (az intenzív embereknél az immunrendszer túlterhelésétől kell óvakodni). Tehát, feltétlenül pótoljuk a D-vitamint tojásból, sajtból és a zsíros halakból. Ha anyagcseréje az intenzív kategóriába sorolható, akkor reggel menjen a napfényre. 
7. Foglalkozzunk személyes higiéniánkkal
“Ó, tényleg? Mintha nem tudnám!”
No, persze, ezt már mindenki ismeri. De ismételjük át gyorsan, hogy szappannal mossunk kezet, WC-használat után sem árt megmosni; tüsszentsünk zsepibe, mossunk fogat, fürödjünk rendszeresen. Mert – akár hiszik, akár nem  - sajnos sokan vannak, akik a „rendszeresen”-t kihagyják. Pedig a hideg-meleg zuhanyváltás nagyon jól frissíti a vérkeringést, és kiszabadítja a mérgező anyagokat is.

S ha mindent elvégeztünk, akkor tegyük szokásunkká! 


Forrás
képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése