2020. május 13., szerda

MIÉRT EGYÜNK, és MIT EGYÜNK?


Ha ki kellene választani 1 mondatot ebből a cikkből, amit újra és újra elolvas, akkor az nagy valószínűséggel a következő lenne:  „Egyél az anyagcseréd típusa szerint.”
 
Ez így nehéznek tűnik, de mégsem az.  A szervezet igen sokszor azokat kívánja, amire szüksége van.
Amikor mást vagy többet eszünk, mint amit a szervezetünk kíván, akkor általában minimum elrontjuk a gyomrunkat. Ha ez többször előfordul, akkor már emésztési zavarok léphetnek föl. A szervezet ösztönösen tudja, mikor egyen édeset, mikor vágyik gyümölcsre, vagy éppen folyadékra. 

Ha stresszelünk, ill. energiára van szükségünk, ösztönösen keressük az édes ételt. De ha az édesből sok lesz, akkor émelyegni kezdünk egy bizonyos idő után.  

Aztán van, amikor vágyjuk a gyümölcsöt, ez sokszor akkor is előfordul – legalábbis nálam -, amikor folyadékra van a szervezetnek szüksége, ugyanakkor enne is valamit. Szóval – a test pontosan tudja, miként kell ennie a saját típusának megfelelően. De mi sokszor elrontjuk. 

Figyeljünk hát a szervezetünkre!
Itt két listában találhatók a különböző élelmiszer-csoportok. S ha nyitott elmével olvassuk, megtudhatjuk, mi működik, mi nem.

Nos, mit együnk?
Ha az ételek természetesek és egészségesek, és Önnek nem kell különösebb diétát tartania, vagy speciális étrenden élnie, akkor mindenből ehet mindent – de mértékkel. Ez nekem már régi elvem, nos, ez a forráscikk is erről szól. Mindenből kivonhatók azok a vitaminok és ásványi anyagok, amire a szervezetnek szüksége lehet. 

Könnyű és gyors ételek
Ha olyan a munkája, amivel sok energiára van szüksége, akkor nyilván kalóriadús ételeket választ. Az ilyenek – általában – gabonafélék, édességek, húsételek, magas glükóz-tartalommal bírnak. Ha hideg van, akkor „melegítő” ételeket vagy fűszeres ételeket eszünk, amelyek felgyorsítják az emésztést. Van savanyú, sós és fűszeres étel. A sós ételek több vizet tartanak vissza, és csökkentik a kiszáradási hajlamot.
Az édes ételek: banán, édes borsó, árpa, kesudió, friss (vagy akár aszalt) füge A savanyú ételek között található: citrom, sajtfélék A sós ételek: a halfélék, tonhal, olajbogyó
De igyekezzünk azért figyelni arra, hogy minden, amit választunk, természetes módon tartalmazzon cukrot, ne legyen benne transzzsír, és ne legyen finomított étel.

Lassú és állandó
A legtöbb könnyű étel általában száraz, nem olajos és gyakran nem is édes. Ha általánosságban véve a kesernyés, leveles zöldféléket kedveli, akkor jó úton halad ahhoz, hogy egészségesen éljen. Mivel ezek antioxidánsokat is tartalmaznak, segítik az Ön immunrendszerét az esetleges fertőzések leküzdésében. Felgyorsíthatja vele az emésztését, tisztítja a melléküreget.
Ha teltségérzete van, nem igazán jó az emésztése, az anyagcseréje, akkor olyasmi ételeket egyen, mint:
Enyhén összehúzó ételek: gránátalma, csicseriborsó, petrezselyem, zöld mangó Enyhén keserű ételek: kelkáposzta, vízitorma, kurkuma Fűszeres ételek (melegítő): gyömbér, fokhagyma, hagyma, paprika, chili paprika, wasabi
Ha felfúvódást érez, mellőzze a sós és savanyú ételeket. Mindkettő vízvisszatartást okoz, és felfúj.

Intenzív
Az intenzív szervezet gyakorlatilag elégeti az energiáját, így sűrűbben kell "tankolnia" olyan élelmiszerekkel, melyek hosszabb távon adnak energiát.  De azért, ha hajlamos a gyomorégésre, kerülje az olajos, zsíros, savanyú és nagyon fűszeres ételeket. A keserű, összehúzó és édes ételek sokkal inkább energiát adnak, és lehűtik az emésztési problémákkal küzdő szervezetet.  A kesernyés ételek alkaloidjai jobban segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben. 

Ha gyomorpanaszai lépnének föl, érdemesebb szárazabb, keserű, ill. enyhén fűszeres ételeket enni.
Kesernyésebb ételek: keserű dinnye, kakaó, ním
Sűrűbb ételek: Asafoetida, aloe vera juice, plantain, java szilva,
Enyhén fűszeres ételek: fahéj, köménymag
Amennyire lehetséges, csökkentse a sóbevitelt, próbáljon olyan főzőedényben főzni, melyben az étel megőrzi sótartalmát.

Mindennek a lényege, hogy úgy egyen, hogy utána jól érezze magát. Vegye figyelembe testtípusát, annak értelmében állítsa össze étrendjét.
Válasszon a szakácskönyvek között, vegyen részt egy jó ayurvedikus főzőtanfolyamon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése