Ha ki kellene választani 1 mondatot ebből a cikkből, amit újra és újra
elolvas, akkor az nagy valószínűséggel a következő lenne: „Egyél az anyagcseréd típusa
szerint.”
Ez így nehéznek tűnik, de mégsem az. A
szervezet igen sokszor azokat kívánja, amire szüksége van.
Amikor mást vagy többet eszünk, mint amit a szervezetünk kíván, akkor
általában minimum elrontjuk a gyomrunkat. Ha ez többször előfordul, akkor már emésztési zavarok léphetnek föl. A szervezet ösztönösen tudja, mikor egyen édeset, mikor
vágyik gyümölcsre, vagy éppen folyadékra.
Ha stresszelünk, ill. energiára van
szükségünk, ösztönösen keressük az édes ételt. De
ha az édesből sok lesz, akkor émelyegni kezdünk egy bizonyos idő után.
Aztán van, amikor vágyjuk a
gyümölcsöt, ez sokszor akkor is előfordul – legalábbis nálam -, amikor
folyadékra van a szervezetnek szüksége, ugyanakkor enne is valamit. Szóval – a test
pontosan tudja, miként kell ennie a saját típusának megfelelően. De mi sokszor
elrontjuk.
Figyeljünk hát a szervezetünkre!
Itt két listában találhatók a különböző
élelmiszer-csoportok. S ha nyitott elmével olvassuk, megtudhatjuk, mi működik,
mi nem.
Nos, mit együnk?
Ha az ételek természetesek és
egészségesek, és Önnek nem kell különösebb diétát tartania, vagy speciális
étrenden élnie, akkor mindenből ehet mindent – de mértékkel. Ez nekem már régi
elvem, nos, ez a forráscikk is erről szól. Mindenből kivonhatók azok a
vitaminok és ásványi anyagok, amire a szervezetnek szüksége lehet.
Könnyű és gyors ételek
Ha olyan a munkája, amivel sok
energiára van szüksége, akkor nyilván kalóriadús ételeket választ. Az ilyenek –
általában – gabonafélék, édességek, húsételek, magas glükóz-tartalommal bírnak.
Ha hideg van, akkor „melegítő” ételeket vagy fűszeres ételeket eszünk, amelyek
felgyorsítják az emésztést. Van savanyú, sós és fűszeres étel.
A sós ételek több vizet tartanak vissza, és csökkentik a
kiszáradási hajlamot.
Az édes ételek: banán, édes
borsó, árpa, kesudió, friss (vagy akár aszalt) füge
A savanyú ételek között található:
citrom, sajtfélék
A sós ételek: a halfélék, tonhal,
olajbogyó
De igyekezzünk azért figyelni arra, hogy minden, amit
választunk, természetes módon tartalmazzon cukrot, ne legyen benne transzzsír, és
ne legyen finomított étel.
Lassú és állandó
A legtöbb könnyű étel általában
száraz, nem olajos és gyakran nem is édes. Ha általánosságban véve a kesernyés,
leveles zöldféléket kedveli, akkor jó úton halad ahhoz, hogy egészségesen
éljen. Mivel ezek antioxidánsokat is tartalmaznak, segítik az Ön
immunrendszerét az esetleges fertőzések leküzdésében. Felgyorsíthatja
vele az emésztését, tisztítja a melléküreget.
Ha teltségérzete van, nem
igazán jó az emésztése, az anyagcseréje, akkor olyasmi ételeket egyen, mint:
Enyhén összehúzó ételek:
gránátalma, csicseriborsó, petrezselyem, zöld mangó
Enyhén keserű ételek: kelkáposzta,
vízitorma, kurkuma
Fűszeres ételek (melegítő):
gyömbér, fokhagyma, hagyma, paprika, chili paprika, wasabi
Ha felfúvódást érez, mellőzze
a sós és savanyú ételeket. Mindkettő vízvisszatartást
okoz, és felfúj.
Intenzív
Az intenzív szervezet gyakorlatilag elégeti az energiáját, így sűrűbben
kell "tankolnia" olyan élelmiszerekkel, melyek hosszabb távon adnak energiát. De azért, ha hajlamos a gyomorégésre, kerülje az olajos, zsíros,
savanyú és nagyon fűszeres ételeket. A keserű, összehúzó
és édes ételek sokkal inkább energiát adnak, és lehűtik az emésztési
problémákkal küzdő szervezetet. A kesernyés ételek alkaloidjai jobban segíthetnek a gyulladás elleni
küzdelemben.
Ha gyomorpanaszai lépnének föl,
érdemesebb szárazabb, keserű, ill. enyhén fűszeres ételeket enni.
Kesernyésebb ételek:
keserű dinnye, kakaó, ním
Sűrűbb ételek: Asafoetida, aloe vera
juice, plantain, java szilva,
Enyhén fűszeres ételek:
fahéj, köménymag
Amennyire lehetséges,
csökkentse a sóbevitelt, próbáljon olyan főzőedényben főzni, melyben az étel
megőrzi sótartalmát.
Mindennek a lényege, hogy úgy egyen, hogy utána jól érezze magát. Vegye
figyelembe testtípusát, annak értelmében állítsa össze étrendjét.
Válasszon a szakácskönyvek között, vegyen részt egy jó ayurvedikus
főzőtanfolyamon!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése