A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia, és ismert rokona - érdekes módon -
az őszibarack. Megtisztítás után a mag belső fehér része fogyasztható.
A Biblia több helyen említi, mint kultúrnövényt. A mandulafa Isten
éberségének a jelképe. Elsőként bontanak virágot kora tavasszal. A Kárpát-
medencébe valószínűleg a rómaiakon keresztül érkezett. Érdekesség, hogy míg
hazánkban a száraz gyümölcsöt fogyasztjuk, addig a mediterrán országokban az
éretlen, zöld gyümölcsöt részesítik előnyben, melynek belseje még lágy, krémes.
Az Ayurveda azt javasolja, hogy a mandulát éjszakára áztassuk be, és úgy
együk másnap reggel. A mandula héjában lévő tannin egy késleltető enzim, mely
csírázás előtt védi a magot, viszont gátolja a tápanyagok felszívódását is a
testben. Az áztatás segítségével könnyen el tudjuk távolítani ezt a vékony
kesernyés hártyát, mely megkönnyíti a tápanyagok felszívódását.
A mandulát imádók szerte a világban erre a módszerre esküsznek. Ha a hártya
felázik és könnyen lejön, akkor a mandula is lágy és könnyen rágható lesz.
Milyen jó dolgot tesz még?
A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló. Alapvetően két
fajtát különböztetünk meg. Egyik a keserű mandula, melynek magas amigdalin
tartalma a nyállal reakcióba lépésekor ciánhidrogént keletkezik, ezért nyers
fogyasztásra alkalmatlan. Másik fajtája az édes mandula, finom eleség.
Az olyan ősi hagyományos orvoslások, mint az Ayurveda a gyógyító konyha
értékére fektetik a hangsúlyt. Bizonyos módszerek szerint elő kell készíteni a nyers
élelmiszereket, így pl. a mandula tejben előáztatása ás másnap reggeli
fogyasztása régóta hagyományos Ayurveda gyakorlat. Érdemes tejbe frissen őrölt sáfrányt, kardamomot és
cukrot tenni, így tápláló mandulás tejet kapunk, mely nyáron pl. kiválóan
hűsít.
-
-
Olajat, szénhidrátot, B és E-vitamint, fehérjét, rostokat, különböző
ásványi sókat és tápanyagokat tartalmaz, mint pl. kálium,
calcium, a zinc, a phosphor és a magnesium,
melyekből szervezetünknek ugyan kevésre van szüksége, hiányuk azonban több
betegség okozója lehet. Kedvező hatással van a tüdő és a szív működésére.
A szárírott mandula fogyasztása nem okoz semmilyen bajt, de ahhoz, hogy még
több tápanyag jusson a szervezetünkbe, érdemes beáztatni. Az áztatott mandulát
mindenkinek nagy számban kéne fogyasztania.
Az áztatott, őrölt mandulával dúsított tej pedig egész egyszerűen mennyei!
A mandula felhasználása igen szerteágazó, a likőrtől a marcipánon át a kozmetikumokig sok helyen felhasználják a benne lévő tápláló összetevői és bőrpuhító tulajdonsága, természetes E-vitamin tartalma miatt.
A Vaipani kozmetikumok közül a Fair nappali arckrém, a Sparkle éjszakai krém, valamint a Mandel Body testápolóösszetevőjeként fejti ki bőrpuhító hatását. Őszi akciónk keretében most kedvezménnyel szerezhetők be, higgyék el, érdemes!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése