A gyökereket és gumókat az egészséges ételfajták közé
soroljuk, mivel a földből közvetlenül vehetik föl az egészség számára oly
fontos vitaminokat és ásványi anyagokat.Bár mindegyiknek egyedi tulajdonsága
van, mégis van bennük közös és jellegzetes. Néhány példa arra, milyen fajta
gyökeret ehetünk: sárga- és fehérrépa, cékla, kohlrabi, torma, paszternák,
rutabaga (svéd karórépA), yucca, hagyma, fokhagyma, daikon (a keleti konyha
egyik kedvelt főtt ételfajtája), kurkuma, csicsóka, retek és gyömbér.
A gyökerek és gumók főleg antioxidánsokkal, ill. A, B és C
vitaminnal, valamint vassal vannak tele. Ezen kívül lassan égő szénhidrát-ill.
rost-tartalmuk pedig kiváló a gyomorra, segíti a test anyagcsere-rendszerét,
valamint a vérnyomást. Emellett
általában magasak béta-karotinban, és olyan esszenciális ásványi anyagokat tartalmaznak,mint
pl. kálium, foszfor, magnézium és vas. Nagy oktánszámú tápanyagaik és alacsony
kalóriatartalmuk miatt a gyökérzöldségek tökéletes táplálékot jelentenek a
fogyni vágyók, ill. az egészséges életmódra törekvők részére.
Na, nézzük hát milyen előnyei vannak az egészségünkre és
étkezésünkre ezeknek a gyökereknek és gumóknak:
1. Javítja az általános fizikai és mentális egészséget
Magas antioxidáns-tartalma segíti az ártalmas szabad gyökök
és mérgek kiürítését a szervezetből. Ezek ugyanis számos betegséget okoznak.
Magas a kálium, a foszfor és magnézium-tartalmuk is. Ezek az ásványok erősítik
a csontokat és a kognitív fejlődést. Egy egészséges elme számos, az elméből
származó rendellenességet képes eltávolítani, ugyanakkor fizikai tünetekként
manifesztálódnak.
2. Csökkentik a rák kockázatát
Nagyon sokféle zöldség-gyökér tartalmaz antioxidánst és
fitokémiát, mely - állatkísérletek
igazolták - nagy mértékben csökkenti a rák kockázatát. A fenolos vegyületek
mellett a gyökerekben és a gumókban jelen lévő szaponinok kulcsszerepet
játszanak rákellenes és tumorellenes szerekként. A szaponinok több csoportja
erős daganatellenes hatást fejt ki a különböző rákbetegségekre.
3. Megakadályozzák a vashiányt
A vas elengedhetetlen ásványi anyag a szervezet számára,
mert az oxigént szállítja a szervezet különböző részeibe. A vashiány szervi
elégtelenséget okozhat, és fertőzésekhez és betegségekhez vezethet. Okozhat fáradékonyságot, szapora szívverést, étvágytalanságot, kedvetlenséget, székrekedést, memória-zavart, ingerlékenységet, migrént.
A fehérrépa
a napi C-vitamin szükséglet egyharmadát tartalmazza, ezen kívül hatékony antioxidáns,
amely segíti a vas felszívódását, és segíti a szervezetet a kollagén
kialakulásában a csontok és porcok számára. A csicsókák nagy mennyiségű vasat
tartalmaznak, amelyek segítenek támogatni az idegi egészséget, a vörösvértestek
képződését, az anémia megelőzését és az egészséges anyagcserét.
4. A folát felvétel javítja a DNS-t
A folát, ill. a B9 vitamin az egyik legfontosabb vitamin. A
folsav szintetikus folsavját élelmiszer-erősítésre és kiegészítőkre használják.
A folát létfontosságú a testünk számára, mivel a sejtek és szövetek
növekedésének ösztönzése mellett segíti és javítja a DNS szintézisét. Sok
gyökérzöldség tartalmaz nagy mennyiségű folsavat, és a napi folsav igényének
csaknem 20 %-át biztosítja.
A B9 vitamin alapvető fontosságú terhesség ill. szoptatás
idején. A folsav a memória-elvesztés, az Alzheimer-kór, az életkorral
összefüggő halláskárosodás, a szemkárosodás, az életkorral összefüggő makula-degeneráció
(AMD) megelőzése, az öregedés jeleinek, a gyenge csontok (osteoporosis) és
számos egyéb körülmény kezelésében hasznos. A folsav 20% -30% -kal
csökkenti a homocisztein-szintet azoknál a betegeknél, akiknek normális vagy
kissé emelkedett homocisztein-szintje van. Ez ugyanis a szívbetegséggel és a
stroke-kal függ össze.
5. A betával jobb az immunrendszer
A sárgarépa, édesburgonya, fehérrépa és karórépa bőséges
C-vitamin-, béta-karotin-forrás, melyek tisztítják a vért, megakadályozzák a
magas vérnyomást, szívbetegséget és stroke-ot. Az édesburgonya, a yam és a kakaó
sárga fajtái béta-karotint tartalmaznak. A szervezet A-vitaminná alakítja a
béta-karotint, amely elengedhetetlen a látás és csontfejlődés szempontjából. A
béta-karotin szintén elősegítheti a szürkehályog megelőzését. A béta-karotin
hatásos a rák megelőzésében, ugyanakkor hiánya megduplázhatja a rák
kialakulásának kockázatát. Segít az immunrendszer javítását is. A cékla
egyedülálló fito-nutriensekkel van tele, melyek támogatják a szervezet
antioxidánsait és a méregtelenítő folyamatot. A cukorrépa és egyéb
gyökérzöldségek hozzáadásával a napi étrend segíthet a rendszer tisztításában.
Figyelem: a béta-karotin
tartalom forralás, gőzölés és a mikrohullámú sütő hatására csökken. 50 perces
forralás csökkenti a béta-karotin-tartalom egyharmadát. A mikrohullámú alkalmazásával
a legnagyobb a veszteség.
6. Növelje állóképességét, csökkentse súlyát
A cukorrépa -ital növelheti az állóképességet, meghosszabbíthatja
életünket, és több kalória ég el. Kísérletek szerint napi 500 ml
cukorrépa-ital 6 napra történő bevitele lehetővé teszi teljesítményünk 16 %-os
növelését. Az italban található nitrát segítségével jobban felszívódik az
oxigén, és jelentősen csökkenti a vérnyomást, segíthet a nem kívánt súly
elvesztésében. A nagy mennyiségű tápanyag és az oldható rost segít az
emésztőrendszer tisztításában és növeli az energiánkat.
Ha eddig nem tettük volna, érdemes tehát étrendünkbe belevenni ezeket a létfontosságú ételfajtákat.
Közelebbről is megismerhetők főzőtanfolyamainkon.
Könyveink pedig kiváló recepteket tartalmaznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése