Miért hizlal a tiszta fehérje?
A fehérje egyik fő tápanyagforrásunk, de túl sok belőle árthat. A
fehérjék egymástól különbözőek. Az állati eredetű, mint pl. a vörös hús nemcsak
fehérjében, de telített zsírokban és kalóriában is gazdag, így aztán kiváló
arra, hogy hizlaljon. A
felesleges fehérje a zsírok és a szénhidrátok helyébe is lép, energia-egyensúlyhiányt
okozva. Ez aztán csökkenti a fontos idegsejtek működését, és a súly eloszlása
is módosul.
Kultúránkban másról se hallani, mint arról, hogy milyen
egészséges a fehérje. Ez természetesen nem kétséges, és igen fontos szerepet
játszik az egészségünkre nézve. Alkalmazzuk fogyásra, izomnövelésre,
energia-növelésre. De a túl sok fehérje károkat is okozhat, és pont az
ellenkezőjét válthatjuk ki, azaz hízunk tőle és nem fogyunk.
Mint minden tápanyag, a fehérje önmagában nem működik. Az
étrend más területeit is figyelembe kell venni. Na nézzük, mi is történik
valójában?
Mi is az a fehérje?
A tudomány úgy tekint a proteinre, mint az „élet tégláira”.
Minden egyes sejtnek szüksége van rá. Szükséges a növekedéshez, fejlődéshez,
izmaink építéséhez. Minél több az izmunk, annál több kalóriát égetünk el, mert
az izmoknak több kalóriára van szüksége, mint zsírra. Ez a magyarázata annak,
hogy a magas fehérjetartalmú diéta miért jó a súlycsökkenés eléréséhez.
Az ajánlott napi bevitel a kalóriaszükségletünk 10-35 %-a,
függően életkorunktól, egészségi állapotunktól, vagy éppen fizikai
tevékenységünktől. A legtöbb amerikai fehérje-bevitele kb. 16 %. Az állati
eredetű fehérjeforrás a húsokban található, beleértve a halféléket és a
szárnyasokat. A tojás és az alacsony zsírtartalmú napi étrend szintén kiváló
fehérjeforrás. A növények közül a teljes kiőrlésű gabonák, tofu, bab, diófélék
és a földimogyoró-vaj tartalmaz megfelelő mennyiségű fehérjét.
Ugyanakkor, egyes esetekben, pont az ellenkező eredményt
érhetjük el, ha túl sok, vagy nem megfelelő fehérjét fogyasztunk.
Nézzük, hogyan
hízhatunk a fehérjétől?
1. Az a bizonyos telített zsír
Nem minden fehérjeforrás egyenlő. „Csomagként” kell
rátekinteni, és nem külön a fehérjetartalomra. A telített zsír ellenünk dolgozhat.
Nézzük pl. a marhahúst. Hat uncia (kb. 17 dkg.) krumplis steak 40 gramm fehérjét
tartalmaz, mely egyben az esszenciális aminosavak teljes forrása is. És
nincsenek benne a mártások, köretek vagy egyéb napi ételek. Egy másik példa a
baromfi. Egy általunk is igen-igen kedvel pörkölt csirkeszárny bőre pl. 4,23
gramm telített zsírral rendelkezik, míg bőr nélkül ez az arány csak 0,475 gramm.
Nagy mennyiségben a telített zsírsavak hizlalnak, magas
koleszterinszintet okoznak, megnő a szívbetegségek kockázata. Tehát limitálnunk
kell a bevitelét. Napi 2000 kalóriás étrendben kb. 16-22 gr. van, viszont ezt
nagyon könnyű elérni: csak vegyünk egy pillantást erre a steak-re. Ha a magas
fehérjetartalmú étrend a vörös húsra fókuszál, akkor hízunk. Inkább válasszunk
bőrmentes csirkét vagy halat. Mindkettőben sok a fehérje, de kicsi a telített
zsírtartalma. Tulajdonképpen, a hal sokkal egészségesebb zsírt tartalmaz,
melyet úgy hívnak, hogy Omega-3.
2. A fehérje magas kalóriatartalmú
Összehasonlítva a növényi eredetű fehérjeforrásokkal, a hús –
zsírtartalmának köszönhetően kalóriában is magas. Nem számít, hogy magas a
fehérjetartalma. Az a fontos, hogy mit mivel eszünk.
3. A fehérje szegényes energia-egyensúlyt biztosít
A fehérje fogyasztása tömít, így könnyen megfeledkezhetünk a
zírról és a szénhidrátról. Az eredmény azonban gyenge energia-egyensúly, mely
súlygyarapodást idéz elő. A kalóriákat és a súlyt orexin / hypocretin-neuronok
szabályozzák. Ha a makrotápanyag-bevitel nincs
egyensúlyban, akkor tevékenysége csökken, súlygyarapodást okozva.
De ha már fölborult a súlyunk, drasztikus, null-kalóriás, folyadék-diétás napok helyett próbáljunk ki teljesen természetes, gyógynövénytartalmú SlimVeda étrend-kiegészítőt, mely, ha betartjuk a játékszabályokat, hatékonyan segíthet felesleges zsírpárnáink lecsökkentésében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése