A Tulsi - a gyógynövények királynőjének is mondják. No de miért?
-
csökkenti a stresszt
-
csökkenti a vércukorszintet
-
erősíti az immunrendszert
-
csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
Eddig is hittem a növények gyógyító erejében, és abban, hogy
ha minél több zöldséget megeszik az ember, annál inkább fenn tudja tartani
egészségét. No ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell enni húst, hiszen abban
egészen másfajta ásványi anyagok vannak, de most is mondom: mindent lehet
enni-inni, de mindig mindent mértékkel. És nem mindegy, mikor esszük-isszuk
azt, amit.
És minél többet olvasok a különböző növényekről, annál
inkább érzem ezt. Most a Tulsi-ról szeretnék megosztani néhány olvasásra és
persze megfontolásra érdemes gondolatot, javaslatot.
A Tulsi levél vagy tea fogyasztása csökkenti a stresszt, a
vércukrot és koleszterinszintet, a lázt, segít megszüntetni a gombás
fertőzéseket. Persze, azért babáknál óvatosan kell alkalmazni, és beszélni kell
előtte az orvossal; olyan orvossal, aki nyitott a különböző természetes
gyógymódokra, mert nem mindegyik az. Óvatosan kell akkor is fogyasztani a
tulsi-t, ha vérhígító vagy gyógyszeres kezelés alatt állunk a koleszterin vagy
a vércukorszint szabályozására.
Az illatos tulsi (szent bazsalikom) kivívta „szent helyét”
Indiában. Olyan jótékony hatású vegyületeket tartalmaz, mint az eugenol,
carvacrol, eugenal, limatrol, metilchavicol, cariophyllin, timol, rosmarinsav,
linalool, metil chavicol, ursolinsav és citrál. A lista gyakorlatilag végtelen.
Továbbá a magvakban zsírsavak és szitoszterinek találhatók.Évszázadok óta
alkalmazza az ősi Ayurveda számos
betegség kezelésére. Ugyanakkor ma már a modern tudomány is kezdi felismerni
ennek a csodálatos növénynek a gyógyító képességeit. Nos nézzük tényleges
jótákony hatásait.
1. Csökkenti a stresszt
A stressz a mai kor
legfélelmetesebb, legalattomosabb betegség-okozója. Észre sem vesszük, mi
mindent kell szervezetünknek átélni a stressz hatása alatt, de egyszer csak azt
vesszük észre, valami nem stimmel: depressziót, magas vérnyomást, gyomorfekélyt
okozhat.
Mindannyian küzdünk
vele, valaki több, valaki kevesebb stresszes élményt él át, de senki nem ússza
meg. Nem mindegy tehát, hogyan védekezünk ellene.
Szerencsére a Tulsi
megnyugtatja elménket, segít könnyebben feldolgozni a stresszt. Igyunk nyugtató
Tulsi-teát, lehet megelőzés-képpen, ill. ha feszültnek érezzük magunkat.
2. Segít a láz csökkentésében
Indiában elterjedt, hogy a tífuszos lázat
bazsalikom-főzettel kezelik.
3. Csökkenti a vércukor-szintet
Ha a cukorszint miatt
aggódunk, akkor érdemes tulsilevél-teát iszogatni, mert jelentősen csökkenti a
vérben lévő cukor szintjét. A cukorbetegség szívbetegséghez és stroke-hoz
vezethet, mindenképpen érdemes tehát fogyasztani. Ezen kívül antioxidáns.
4. Megakadályozza a gyomorfekélyt
Gyomorfekélyben nagyon sokan szenvednek, amit a gyomor-,
epesav és a Helicobacter pylori baktériumok okozhatnak. A gyulladás és a
fájdalom kezelésére azonban az általánosan alkalmazott, nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) is
fekélyekhez is vezethetnek. A tulsi levelek és magok védik a
gyomornyálkahártyáját a fekélyesedéstől, védik a szervezet
antioxidáns-enzimjét, és megakadályozzák a gyomorszövet sérülését.
5. Erősíti az immunrendszert
Szervezetünk nap mint nap egészségünkre veszélyes kórokozókkal
találkozik. Ha immunrendszerünk egészséges, akkor – felismerve a baktériumokat –
elpusztítja azokat, és véd a fertőzéstől. A Tulsi ebben segít. Reggel,
éhgyomorra érdemes kis tulsi-teát meginni, immunrendszerünk erősítésére. De a
tulsimag-olaj is kiváló, mert – tudományos vizsgálatok azt mutatják –
jótékonyan befolyásolja az immunrendszert aktiváló neurotranszmittereket.
6. Csökkenti a koleszterin-szintet
A magas koleszterinszint is egy igen nagy kockázati tényező
a szív- és érrendszeri betegségekben. A tulsi levél és magolaj jelentősen
csökkenti a teljes koleszterint, a „rossz” LDL-koleszterint, és a triglycerin-szintet.
Ezzel párhuzamosan, képes megnövelni a „jó” HDL-koleszterint, valamint a szervezetünkből
távozó zsírt.
Természetesen a tulsi nem helyettesíti az egészséges
táplálkozást és a rendszeres testmozgást, de kulcsfontosságú a koleszterin szintjének
szabályozásában.
7. Harcol a vírusokkal, baktériumokkal, fertőzésekkel
szemben
A tulsi illóolaj anyagai (eugenol, a cariophyllén, a
carvacrol és a metil-eugenol) antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes
hatást fejt ki. Hatékony a különböző (Aspergillus fajokból származó) gombák
leküzdésére, tüdőfertőzésekkel, bronchitis-szel vagy épp hasmenéssel szembeni
küzdelemben, de a Candida fajok által előidézett gombák és élesztőgombák
kezelésére is alkalmas.
8. Csökkenti a rák kockázatát
Bizonyított tény, hogy a szent bazsalikomfajták egy része
megakadályozhatja a máj, a bőr, a száj és a tüdő rákos megbetegedését, a DNS
károsodását a sugárzással szemben. Mivel antioxidáns, a jó sejteket
regenerálja, de az új daganat kialakulását megakadályozhatja. Több kutatásra
van még ugyan szükség, hogy teljes körűen bizonyított legyen, de biztosan nem
ártunk magunknak, ha kedvenc salátánkba egy kis bazsalikom-levelet teszünk.
9. Kezelhetjük vele az aknés bőrt
A szent bazsalikomban lévő linolsav gyulladáscsökkentő
hatással bír, és hasznos lehet az akne által okozott gyulladás kezelésében. A Tulsi illóolaj gátló hatást fejt ki a P. acnes baktériumokkal szemben. Hogy használjuk? Áztassunk forró vízben 4
teáskanál szárított bazsalikom-levelet kb. 20 percig, majd miután lehűlt,
itassuk át bőrünket a pattanásokkal érintett területeken.
10. Segít a fogyásban
Tudják, hogy a tulsi levelek egy mágikus összetevőt tartalmaznak?
Ez az ún. ursolsav, amely a kilók elleni küzdelemben segíthet. Egy tanulmányban a nagy zsírtartalmú étrendet és
ökolsavval kezelt ivóvizet hasonlították össze az ursolosavval nem kezeltekkel.
Megállapították, hogy az ursolos savval kezeltek sokkal alacsonyabb testsúlyt
és hasi zsírt mutattak. Slimveda étrend-kiegészítőnk egyik hatékony összetevője.
11. Táplálja és hidratálja a hajat
A bazsalikomból nyert olaj segíti a haj növekedését. De
olyan összetevőt is tartalmaz, mely a korpásodás ellen véd. Masszírozzunk tehát
néhány csepp, kókuszolajjal kevert bazsalikom-olajat fejbőrünkre – az eredmény:
korpásodás-mentes, fényes haj.
Hogyan juthatunk a Bazsalikomhoz?
Hagyományosan gyógyteák vagy szárított levél formájában
kaphatók. Igazság szerint friss leveleket a kertünkben is nyerhetünk.
Hogy készítsünk teát?
Kb. 8 uncia (1 uncia
= kb. 30 g) tulsi levél szükséges a tea elkészítéséhez. Forró
vízben áztassuk a szárított bazsalikom-levelet kb. 3 percig, majd igyuk meg. Persze keverhetjük zöldteába, vagy más
italfélébe is.
Főzéskor: akik kíváncsibbak és bátrabbak, a szent bazsalikom (és a citromos bazsalikom) leveleit
- a Thai konyha szerint – salátában alkalmazzák. De belefőzhetjük mártásokba, gyümölcssalátákba
is.
Magok? A Tulsi
magokat áztassuk meleg vízben és fogyaszthatjuk. Egy csésze vízhez adjunk 1
teáskanál magot, áztassuk ki jól. Használhatjuk fagylaltra szórva, de pl. –
szintén – a Thai konyha előszeretettel issza mézzel, vízzel és kókusztejjel.
Mikor kell elkerülni
a Tulsit
Bár a Tulsi nagyszerű lehet az egészségünkre nézve, azért
mindig legyünk körültekintőek, pl. babákon ne próbálgassuk alkalmazni, ha pl.
lázasak. A vércukorszint vagy koleszterinszint csökkentésére is javasolt az
orvossal való konzultáció.
Mottó: mindig
mindent mértékkel.
képforrás: http:ayurvedshop.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése