Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a
koleszterinszintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig
csupán a koleszterin-propaganda áldozata.
Emberek milliói szednek koleszterin-csökkentő gyógyszereket
anélkül, hogy tisztában lennének a magas koleszterinszint vagy a koleszterint
csökkentő gyógyszerek veszélyeivel.
A koleszterint a májunk termeli, és elengedhetetlen az
egészség fenntartásához. A normális szintnél alacsonyabb koleszterinérték
lehetetlenné teszi a sejtek önjavítását és kifejlődését. Kritikus szerepet
játszik a memória, a tanulás és a számos kognitív funkció jó működésében.
Számos nemi hormonnak, valamint a D-vitaminnak is építőköve. Segít a zsírok átalakításában és erős antioxidáns
hatású.
Nem szabad csökkentenünk tehát a szintjét ész nélkül!
A D-vitamin - úgy tűnik - segít csökkenteni a "rossz"
koleszterinszintet a menopauza utáni nők esetében. A csökkenés jelentős.Ugyanakkor figyelni kell, hogy a "jó" koleszterinszint megmaradjon.
A D-vitamin főként az immunrendszer megerősítéséhez
járul hozzá, de kutatások kimutatták, hogy a rákos betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A D-vitaminról itt már írtam. Hiányáról itt gyűjtöttem össze néhány információt.
Szoktam mondani, napelemmel működök.
Minden bizonnyal
ösztönös bennem ez a vágy, hogy kifejezett igényem van minden egyes napsugárra.
Télen megszenvedem hiányát, s alig várom, hogy előbújjanak az első tavaszi
napsugarak.
S mikor megtudtam, hogy ebből „szerzi” szervezetünk a D-vitamint,
azóta még fokozottabb az igényem.
Télen is nagyon fontos a D-vitamin pótlása,
mert ha nincs elég belőle, a testünkben működési zavarok keletkezhetnek, és
emiatt betegségek is kialakulhatnak.
Az orvosok általában csak azt mondják a csontritkulásos páciensnek, „egyen kalciumot”. De azt már nem mondják hozzá, hogy D-vitaminnal,
mert önmagában a kalcium nem tud felszívódni, ellenben lerakódni igen, fölösleges
terhet róva a vesére, májra. Szóval a kalciumbevitel szoros kapcsolatban áll a
D-vitaminnal. A két elem nélkül a csontok nem tudnak fejlődni megfelelően. S ha már kialakult a D-vitamin hiány, akkor
először a csontok sínylik meg, és már kisebb ütéseknél is eltörhetnek. Ez főleg
a gyerekeknél fordul elő, főként ha kevés D-vitaminhoz jut hozzá a szervezetük.
Mert nemcsak a törésekről van szó, hanem maga az egész csontszerkezet, váz is
deformálódhat, ami kihatással lehet az életminőségre.
A kevés D-vitamin szerepet játszik a magas vérnyomás, az
1-es és 2-es cukorbetegség, vagy a szklerózis multiplex kialakulásában is.
A megfelelő mennyiségű D-vitamin ugyanakkor erősíti az immunrendszert, betegség-megelőző hatása van, csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ill. a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, erősíti a csontokat, elűzi a depressziót, több, mint 2000 gént szabályoz, és nem utolsó sorban az ideális testsúly elérésében játszik fontos szerepet.
1. Immunrendszert érintő zavarok
A D-vitamin szintjének csökkenésével egyre-másra keletkeznek zavarok
az immunrendszerben. A fehérvérsejtek ellenkező esetben nem tudják ellátni feladatukat. A szervezet
többször betegedhet meg D-vitamin hiánya esetén.
2. Izomgyengeség, izomfájdalom
Ahogy ürül ki a szervezetből a vitamin, úgy válnak erősebbé
az izmokat érintő fájások, amelyek idővel egyre gyengébbek lesznek.
3. Magas vérnyomás
Ha magas a vérnyomásunk, érdemes leellenőrizni a D-vitamin
szintet is, mert ha kevés van ebből a szervezetünkben, akkor egy hormonváltozás
miatt a vérnyomás könnyedén megugrik.
4. Hangulat-ingadozások, depresszió...
... álmosság, levertség. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk,
akkor mindenképpen szerezzük be, vagy együnk olyan táplálékkiegészítőt, amely
tartalmazza, ill. amint lehet, menjünk ki a napra.
5. Gyomorpanaszok
Például a Crohn-betegeknek, a gyakori bélgyulladásokkal
küzdő személyeknek gyakran írnak fel D-vitamint, mert ez segít a panaszok enyhítésében.
6. Krónikus verejtékezés
Bármennyire is furcsa, a kevés D-vitamin miatt sokan szinte
folyamatosan izzadnak. Pontosan még nem sikerült megfejteni a kettő közötti kapcsolat
okát, de egyeseknél segített a vitamin.
7. Keringési zavarok
A D-vitaminhiány sok esetben szívrendellenességeket okoz, de
olykor a vérerekben is lerakódások keletkeznek emiatt, ami stroke-ot,
szívrohamot idézhet elő.
Milyen D-vitamin tartalmú ételekhez juthatunk?
Gazdag D-vitaminban, egy kis pohár pedig fedezi a napi
kalcium szükségletet is. Érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú joghurtot vagy a
görög joghurtot választani.
A sajtok igencsak bővelkednek kalciumban, mégis mértékkel érdemes fogyasztani belőlük.
A sajtok igencsak bővelkednek kalciumban, mégis mértékkel érdemes fogyasztani belőlük.
Halak
A szardínia mind kalciumban, mind D-vitaminban gazdag,
érdemes rendszeresen fogyasztani. A lazac szintén gazdag
D-vitaminban, valamint omega-3 zsírsavakban, melyek segítenek szívünk
egészséges működésében. A tonhal is jó D-vitaminforrás, a szardíniához
hasonlóan sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A D-vitaminban
leggazdagabb halfajok a következők: hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty,
csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna.
Tojás
A tojás sárgája a napi D-vitamin szükséglet 6%-át
tartalmazza. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak a sárgáját kell
megennünk, de tudjuk, hogy a vitamin elsősorban itt található meg.
Spenót
A spenót az egyik legjobb kalciumforrás, de sokan sajnos nem
szeretik. Pedig vajon párolva, és kevés fokhagymával, parmezán sajttal
megszórva, igazán fenséges étel. Emellett tartalmaz még vasat és A-vitamint is.
Olajos magvak és csonthéjasok
Uzsonnára csipegetve nemcsak csontjainkkal teszünk jót, de
még agyműködésünket is támogatjuk velük. Csak mértékkel fogyasszuk, és inkább a
natúr formáját együk.
A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a
kakaóbab. Jelentőségük főleg a vegetáriánus étrend hívei számára elengedhetetlen!
Ezen kívül megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, a tejben, a
vajban és a belsőségekben, például a májban.
Forrás: Kiskegyed,
hazipatika.com, fotók: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése