2019. február 22., péntek

AYURVEDIKUS ÉTEL-TERÁPIA


Mikor megbetegszünk, orvoshoz fordulunk. Ez ivódott belénk az utóbbi – mondjuk – 200 év alatt, mióta robbanásszerűen fejlődésnek indult az orvostudomány. Bízunk az orvosban, a tudásában, teljesen rábízzuk életünket.

A diagnózis felállítása után aztán ez az orvostudomány meg tudja gyógyítani az embert,  a benne lévő betegséget, vagy enyhítheti a betegség tüneteit. Ezzel azonban sokszor gátolja a szervezet természetes gyógyító, és regeneráló folyamatait.

Annak függvényében, hogy milyen célt tűz maga elé az orvos, az intézet, vagy éppen maga a beteg, történik a módszerek, gyógymódok kiválasztása, ezek határozzák meg az elérendő eredményt.
Amennyiben a betegség gyógyítása, a kiváltó okainak felderítése és elhárítása a cél, akkor nem nélkülözhetjük a gyógyító pirulákat és injekciókat, amelyek a tüneti kezelés jellemzői.

Ellenben ha a cél az, hogy TÉNYLEG meggyógyuljunk, akkor egyre inkább belátjuk, hogy a tüneti kezelés nem mindig a megfelelő megoldás. 

Holisztikus megközelítésre van szükség, amely képes arra, hogy figyelembe vegye és helyreállítsa a szervezet teljességét, harmonizálja a tudat, a psziché és a fizikai test között lévő finom kapcsolatokat. Bármely betegség gyógyításánál feltétlen követelményként jelenik meg a komplex megközelítés, az ősi, évszázadok által ellenőrzött, vagy akár a legmodernebb, tudományosan mélyen igazolt gyógymódok becsületes és nyílt használata.  


Az interneten sokszor humor tárgyaként terjed olyan kép, ...
miszerint a vidéken élő ember milyen bántalmakra mit iszik. Humoros, de alapjaiban sokszor igaz is. Ezzel természetesen senkit nem szeretnék rábeszélni arra, hogy bármilyen gyomorproblémáját egy kupica pálinkával orvosolja, bár egy „egyszerű” gyomorrontásnál mindenképpen hatásos.

Hatalmasat változott a világ, az életvitel. Sok minden fölborult, ellene mentünk a természetnek, a mindennapi mókuskerék nem hagy teret semmire. Kiváltképp önmagunkra nem. 

Ételed legyen a gyógyszered…
ezt teljességgel tudták a régiek.

Nem mindegy, hogy mit,  mennyit és mikor fogyasztunk, hogy nem kell mindig hús, persze fontos, hogy érdemes néha szalonnát is enni, persze hagymával, hogy a zsírt a hagyma lebontsa amellett, hogy tele van C-vitaminnal... és még sorolhatnám.

Nos, az Ayurveda valahol ugyanerről szól, persze, ennél jóval összetettebb tudomány, mely szerint egészségünk szempontjából alapvető fontosságú az egészséges és szabályos étrend, amit az ember egyéni alkata alapján kell összeállítani. Ha ismerjük alkatunkat és szervezetünk felépítését, valamint azt, hogy ezek milyen viszonyban állnak a különböző ételek tulajdonságaival, akkor a megfelelő étrendet alakíthatjuk ki magunknak. 

Figyelembe kell vennünk az ételek ízét (édes, savanyú, sós, erős, keserű és fanyar), valamint azt, hogy nehéz vagy könnyű, hőt termelő vagy hűsítő hatású, olajos vagy száraz, folyékony vagy szilárd-e a táplálék. Az évszakokat, a korunkat, az időjárást, a napszakot stb. is tekintetbe kell venni étrendünk összeállításakor.

Az étel-javaslatokról, a dosák figyelembe vételével itt , más megközelítésben már olvashattatok.  

Nem elhanyagolható azonban, miként kúrálhatjuk magunkat az Ayurveda szerint. Ez a kiváló könyv nyújt számunkra útmutatót. 
Fotók: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése