2019. március 25., hétfő

A HAJ - MINT FŐSZEREPLŐ


Számos  cikk jelent már meg itt is, de máshol is, mit tehetünk a szép hajkoronáért? 
Bizony, akit a természet nem áldott meg gyönyörű hajzuhataggal, többet kell, hogy törődjön a hajával azért, hogy - legalább optikailag - soknak tűnjön a haja. 


MI MINDEN HAT JÓTÉKONYAN A HAJUNKRA?
1)     Aloe Vera – az egyik legismertebb gyógynövény, mely nemcsak a hajunk, hanem olyan fejbőrproblémáink gyógyírja is, mint korpa, fejbőrviszketés, hajhullás és hajritkulás. Számos vitamint, ásványi anyagot (cink, vas, kalcium, stb), aminosavakat tartalmaz, így helyileg is tudjuk kezelni, serkenteni a hajunk növekedését. Mindemellett kiváló hidratáló és tisztító.
2)     Ashwagandha – egyik fő elixír az Ayurvedikus gyógyászatban. Erősíti a melanint, felelős az ifjúság megőrzésében, az öregedés visszafordításában. Ezek ugyanis alapvetően kihatnak a haj minőségére is. Az ashwagandha rendszeres fogyasztása csökkenti a stresszt, mely gyakran okozója a hajhullásnak. Megerősíti a haj gyökereit, erősebbek lesznek a hajszálak. Javítja az alvás minőségét. Harcol az őszülést okozó szabad gyökök ellen. 

MIT TEHETÜNK AZ ERŐSEBB ÉS HOSSZABB HAJÉRT?

1)                      Ne mossuk állandóan – csak minden másnap mossuk, ha már a sűrű hajmosásnak vagyunk a híve. Bőrünk természetes zsírtartalmát nem szükséges állandóan kitenni a víznek vagy a samponnak, mert egy idő után elveszíti természetes víz- és zsíregyensúlyát, és fokozottabban kezd zsírosodni. Miért? Mert a fejbőr védekezik, és extra zsírt termel, hogy visszaállítsa a természetes zsírháztartást. De ha már a sűrű hajmosásban hiszünk, akkor mindenképp olyan sampont érdemes keresni,  melyben nincs paraben, SLS, vagy egyéb szulfát-tartalmú összetevő.
Használhatunk esetenként száraz sampont, de csak ha elkerülhetetlen. Az aznapi célnak megfelel. Kerüljük azonban a bután, az izobutén és a propán tartalmúakat. Én pl. egyszerű hintőport használok, ha már nagyon muszáj. Készíthetünk is saját száraz sampont kukorica-keményítő és kakaópor keverékéből is.  A kakaópor azért kell, hogy a fehér színű keményítő ne világítson. Annyi kakaóport keverjünk közé, amennyiben jó színt kapunk, hogy ne üssön el saját hajunktól. 

2)                      Kerüljük a vasalást – jajaj, ez bizony nehezen megtartható, legalábbis számomra, és gondolom, akinek hasonlóan vékony szálú egyenes haja van, szintén kínlódik, ha fürtöket szeretne. Jó, ha tudjuk, akár bodorító, akár egyenesítő hajsütőt használunk, mind-mind szárítják a hajat. Mindenesetre, ha lehet, alkalmazzunk gyógynövényes kondicionálót, vagy pl. amla vagy jojoba-pakolást. A ricinusolaj is jó. Ezek megvédik a száradástól, töredezéstől. Az a legjobb, ha hagyjuk megszáradni. Persze, ezt nem lehet télen, mert garantált torokgyulladás a következménye. Törülközővel jó alaposan szárítsuk le a nedvességet, és aztán, ha még szükséges, alkalmazzuk a hajszárítót. 


3)                      Vigyázzunk, milyen kondicionálót használunk - a kondicionálótól súlyos lesz a haj, élettelen, tompa. A szilikon-alapúak pedig különösen ártalmasak lehetnek, t.i.  eltávolítják a létfontosságú tápanyagokat. Régen langyos, ecetes vízzel öblítették ki nagyanyáink a hajukat. Még én is emlékszem rá. A haj ragyogott! Ezt mára tökéletesen elfelejtettük, mert annyiféle termék van a palettán. De ez visszavezethető! Néhány teáskanál almaecet a langyos vízhez adva kiváló lesz. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le. Bár hideg vizet javasolnak, én ezt mindenkinek a saját egyéni fejbőr-érzékenységére bízom. Én pl. nem bírom a hideg vizet, de van aki csak azzal öblít. Az biztos, hogy az ecet illata nem marad meg a hajban, néhány perc elteltével eloszlik. És ragyogó lesz a haj! 

4)                      Hajpakolások - persze, kiváló a sérült haj javításában. Érdemes kitűzni heti – kétheti egy bizonyos napot, amikor csak a hajunkkal törődünk. Persze, tudom, a mai rohanó világban nagyon nehéz ezt megtartani. Ugyanakkor állandóan azt mondjuk, hogy legyen időnk magunkra. És persze nemcsak a hajunkra. Száraz hajra tegyük a pakolást. Nem baj, ha nem frissen mosott, de ne legyen rajta hajlakk vagy viasz. 

5)                       Igyunk elég vizet – A szép haj belülről jön. A belső hidratálás elengedhetetlen! Ha kiszárad a fejbőr, akkor kiszáradnak a szőrtüszők. Olyan, mint a növény, amelyik elfonnyad. Napi 8-10 pohár vizet javasolnak a megfelelő hidratáláshoz. A folyadék-fogyasztásról itt már írtam. Ki mit kíván. Nyilván magamból indulok ki, mert nem szeretem a vizet. Valamivel ízesítem, legtöbbször citrommal. De ki-ki belátása szerint, csak cukor ne legyen benne. 

6)                      Együnk egészséges ételeket azok vagyunk, amit megeszünk. Ismerjük, igaz? Ha ételünk tele van fölös kalóriákkal, „szeméttel”, testünk előbb-utóbb megmutatja. A hajunk, a bőrünk visszatükrözi, amit megeszünk. Ne együnk gyors kaját, hagyjunk időt az étkezésre,legyen benne elegendő vitamin és ásványi anyag. Gondoskodjunk megfelelő étrend-kiegészítőkről, ne pár-száz-forintosakat vegyünk, mert abban semmi nincs. Együnk elegendő magvakat, halat, B6 és B12 vitamint, spenótot, krumplit, citrusokat, fehérjét! 

Milyen pakolást készítsünk?
1. Éjszakai pakoláshoz
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 1/3 csésze kókuszolaj
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál ricinusolaj (fakultatív)
  • 1 teáskanál argán olaj (fakultatív)
  • 1 teáskanál jojoba olaj (fakultatív)
Alkalmazás: keverjük jól össze a hozzávalókat, majd a krémet kenjük minden tincs tövéhez. Tegyünk a fejünkre egy sapkát és csavarjuk be törülközővel. Hagyjuk fönt egy éjjel és reggel mossuk le. Ha kevés időnk van, akkor min. 1 órát hagyjuk fönt, és aztán mossuk meg. Jó alaposan le kell öblíteni, főleg a tojás miatt. Érdemes hetente kétszer megcsinálni az elején. 

2. Mély-kondicionálós pakolás
Hozzávalók:
  • 1 csésze kókuszolaj
  • 1 teáskanál argán olaj
  • 1 evőkanál mandulaolaj
  • 1 evőkanál jojoba olaj
  • 1 teáskanál ricinusolaj
Alkalmazás: keverjük jól össze a hozzávalókat egy olyan tálkában, amit később lefekdhetünk. A kókuszolaj, ha kicsit szilrád, olvasszuk föl. Masszírozzuk be a fejbőrbe, dolgozzuk bele a tincsek tövébe. Hagyjuk fönt min. 10 percig, de inkább legyen fönt fél órát rajtunk, vagy akár egész éjjel. Majd mossuk meg a szokásos módon. Érdemes hetente megismételni. 

3. Tej – méz pakolás
Hozzávalók:
  • ½ csésze tej vagy tejszín
  • 3 evőkanál méz
Alkalmazás:  keverjük össze egy kis tálkában, melegítsük meg kissé a tejet, hogy a méz könnyen felolvadjon benne. Kenjük be jól a hajtövet. Hagyjuk fönt 15-20 percig, majd jól mossuk ki. 


Figyelem: A tartalom tisztán informatív és oktatási jellegű, és nem tekinthető orvosi tanácsnak.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése