2019. szeptember 11., szerda

A KRÓNIKUS MAGÁNY OKOZTA BETEGSÉGEK


Élete során minden ember megtapasztalja az egyedüllét, a magány fájdalmát. Ezt okozhatja egy szeretett személy elvesztése, válás, szakítás, munkahely hirtelen elvesztéséből adódó kirekesztődés. Mind-mind fájdalmas. 
Az ember azt hiszi, hogy rögtön fel tud állni ezekből a veszteségekből, de valójában nem. Ilyen csak az egynyári amerikai filmekben van. 
Alattomosan ott van a fájdalom a szívben, a gondolatainkban, a lelkünkben.
Teret kell(ene) engedni a gyásznak, a feldolgozásnak.


Az emberi faj társas lény, nem az egyedül való boldogulásra teremtődött. S ha mégis egyedül marad, és nem tudja feldolgozni a gyászt, idővel felüti fejét a depresszió, a szorongás, pánikbetegség, paranoia, a stressz, a félelem.

Ennek azonban számos egészségügyi rendellenességet,  betegséget okozó velejárója lehet. Ezek közül itt van néhány:

1.  Megjelenik az alvászavar, az álmatlanság


Az egyedül élők  gyakrabban küzdenek alvási problémákkal, így az életminőségük is rosszabb, nehezebben tudnak teljesíteni a munkahelyükön, és szinte mindig fáradtnak, erőtlennek érzik magukat.




2. Gyenge immunrendszer
A szervezet biokémiai folyamataiban elváltozások történhetnek at lelki nehézségek következtében, mely által gyengül az immunrendszer, hamarabb betegszünk meg, pl. többször lehetünk náthásak. 





3. Keringési betegségek, stroke

Újabb felmérések szerint a magányérzet és a keringési rendellenességek között szoros kapcsolat van. Ha valaki több ideig él egyedül, és úgy érzi, hogy senki sem törődik vele, akkor az artériák elmeszesednek, rugalmatlanná válnak, és kialakul a magas vérnyomás ami viszont könnyen hozhat magával szívrohamot, stroke-ot, egyéb keringési betegséget.
4. Mentális zavarok
Az egyedüllét ingerlékennyé, paranoiássá, zavarttá teheti az illetőt, aki gyakran élhet át pánikrohamot is. Mindez összetett mentális betegségekre utal, amelyeket időben kell kezelni, mert ennek következtében idővel az Alzheimer-kór is kialakulhat.


5. Depresszió, öngyilkosság
A magány azért veszélyes, mert az illető személy feleslegesnek érzi magát, amely depressziót idézhet elő, felerősítheti az öngyilkossági hajlamot.





Mit lehet tenni?
Először az illető fel kell, hogy ismerje, magányos, és változtatnia kell az életén. Sokszor nehéz azonban magunkat a hajunknál fogva egyedül kiráncigálni a magányból. De ettől függetlenül mit tehet a magányos ember önmaga megsegítésére?
-        * Vegye föl a családjával a kapcsolatot, ha lehet.
-        * Menjen el önkéntes munkákra, vállaljon karitatív munkát, így egy közösség része lesz, és ő fog segíteni másokon. Ez szinte mindig jó érzéssel tölti el az embert.
-        * Legyen házi kedvence. Ilyenkor legjobb a kutya vagy a macska, mindkettő – a maga módján – ragaszkodik gazdájához, és ez is melegséget hoz a magányos ember életébe.  
       * Egyen sok-sok vitamint, sétáljon minden nap a napfényben. Ha szürke-borongós az idő, menjen el egy szoláriumba. Moziba. Koncertre, bármire. 
    
     
*    * Egyen étrend-kiegészítőket, melyek hatékonyak lehetnek a különböző mentális vagy keringési rendellenességek megelőzésében, a gyógyulási folyamatban. Ha lehet, kerüljék a nyugtatókat, gyógyszereket, mert azok nagyobb veszélyt hordoznak magukban, mint azt gondolnánk. 






Sok esetben van szükség azonban külső segítségre. Figyeljünk embertársainkra, s akinél úgy látjuk, hogy egyedül van, törődjünk vele kicsit többet, hozzunk némi áldozatot. Hívjuk föl telefonon, vigyünk neki apró kedvességet (pl. süti, apró ajándéktárgyak), esetleg vállaljuk, hogy – úgyis a boltban vagyunk – vásároljunk be neki. Apránként vegyük rá, hogy mozogjon többet, járjon emberek közé, sétáljon, próbáljon pozitív szemléletre váltani, társas játékozni, utazni, amelyek élményekkel töltik fel. Igen, ez áldozattal jár, de végül mi is jobban érezzük magunkat, hogy segítettünk egy embertársunkon. 



Forrás: internet
képek: pixabay



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése