2020. február 11., kedd

MENNYIT ÉS HOGYAN SÉTÁLJUNK?


Hogy ezzel az egészségünknek is jót tegyünk.
Sétálni bárhol lehet. Lehet bevásárláskor, lehet a Duna-parton, erdőben, két villamosmegálló között a Nagykörúton…

Tudjátok, hogy a Margit híd és a Petőfi híd között mindössze 5 km van? Egy órás séta! És tulajdonképpen szinte végig csodás környezetben tudunk sétálni, bármelyik oldalon is tesszük azt. 
Általában a pesti, naposabb oldalt részesítjük előnyben, hiszen a budai oldal Világörökségei impozáns látványt nyújtanak.





Miért is jó a séta ott, a Duna-parton?
    -        Nem kell kínlódnunk a parkolók keresésével.
    -        Gyönyörködünk a tájban, tápláljuk lelkünket-szemünket a csodákkal. Élvezhetjük a csodás épületek ornamentikáját, a hajókat.
    -        Megpillanthatunk egy hívogató plakátot egy kulturális előadásra.  
    -        Tisztítjuk szervezetünket, tüdőnket a dunai széllel.
    -        Másra is tudunk gondolni, esetleg álmodozni.
    -        Ha nem egyedül sétálunk, akkor kiváló beszélgetésre, gondolatok megosztására – ezzel akár közelebb kerülhetünk ahhoz, akivel épp sétálunk.
    -        Szervezetünk kicsit lelassul, pihen. Ellazulunk.

De vajon mennyit és hogyan kell sétálni?

Kutatások bizonyítják, hogy alapvetően nem feltétlenül a lassú mozgás jó a szívünknek, hanem a kicsit intenzívebb, megállás nélküli gyaloglás, legalább 20-40 percig. De ne fulladjunk ki, mindenki a saját jó közérzete megtartása mellett tempózzon.
Én a fiam mellett szinte már futok, ő akkorákat lépdel, és közben sétál! Hát persze, hiszen ő kerek 1 fejjel magasabb nálam. 

Persze, attól is függ, hogy hány évesek vagyunk. Bár a WHO csak napi 20 perc körüli mozgást javasol, a helyzet az, hogy 2x ennyi mozgás pont kétszer akkora mértékben hosszabbíthatja meg életünket.  Az igazi, optimális idő egy óra, azaz pont a két híd közötti táv megtétele. Persze, nem kell a hidakhoz ragaszkodni, lényeg, hogy nagyjából 5 km-t tegyünk meg, naponta. Ha lehet. A cél tehát, találni minden nap egy nagyjából 2-2,5 km-s távot, amit, ha oda-vissza megteszünk, megvan a sétaóránk.
A jelzett 5 km-t tehát megtehetjük még a Nyugati és az Astoria között, a Margitszigeten, a Városligetben, a Vár két végén….  Mindenki szúrjon ki egy számára ideális helyet, ahol sétálhat. Bármi lehet!



Persze, vidéki városokban ugyanez a helyzet. Nézzünk ki magunknak ekkora távot, látványosságokkal vagy éppen parkkal, tóparttal. S ha nap mint nap be tudjuk iktatni magunknak, higgyük el, sokat fogunk tudni segíteni saját magunkon.
Mérjük meg a távolságokat arra, amerre járunk, használjuk a Google Maps gyalogos tervezőjét. Nézzük meg, hol tudunk a saját magunk számára felszabadítani 1-2 órányi sétaidőt, amivel aztán hihetetlen jót teszünk saját magunknak, a testünknek. Ha ülőmunkát végzünk, fölpezsdítjük a keringésünket, jobb lesz a hangulatunk, és talán még fogyhatunk is 1-2 kg-t. 


Forrás: internet
képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése