2020. február 26., szerda

HOZZÁADOTT CUCCOK AZ ÉTELEKBEN


Ha éppen ezt olvasod, akkor minden bizonnyal foglalkoztat a gondolat, hogy „mentesen egyél”, vagy már el is kezdted azt. 
A „mentes” étkezés nagyszerű dolog lehet, de mégis milyen az, amikor vaj nélkül eszünk, vagy tojást eszünk minden nap, esetleg már telítődtünk a fehérjével? Mit együnk? Fehérvagy barna rizst, milyen legyen a kenyér? 




Mit (t)együnk? Ehetünk vajat? És mi van a tojással? Semmi hús, csak növényi eredetű táplálék? Biztos, hogy az a jó? Én hiszem, hogy mindig mindent ehetünk, de mindig mindent mértékkel! 

De miért is kell elhagynunk a transz-zsírt, cukrot és a finomított ételeket?
Természetesen azért, mert nem igazán egészségesek. 
      Ugyanis:
* a mesterséges transz-zsírok szív-, cukorbetegségeket, gyulladásokat okozhatnak
     * a hozzáadott cukor elhízáshoz vezethet, elzsírosodhat a máj, szintén ott a szívbetegség kockázata. Van, akinél összefüggést találtak az Alzheimer-kór, depresszió, ill. rák esetében.
        * szóval sehogy sem jó, mert hízhatunk, ennek következménye lehet a magas vérnyomás, de rákos tünetek is.
Egy biztos: hirtelen nem tudunk változtatni kialakult evési szokásainkon, de lépésről lépésre készíthetünk egy listát arról, mit is fogyasztunk el egy nap, és mit tudnánk cserélni? Természetesen hallatlan önerő kell mindehhez, de megéri!

Nézzünk kicsit a mélyére
Transz-zsírok Egyre kevesebb élelmiszer tartalmazza szerencsére. De azért figyeljünk arra, mit tartalmaznak az ételeken található címkék. Tartalmazhatják a különböző pékáruk (piték, sütik, kekszek, rágcsálnivalók, egyéb snack-ek). De nem szerencsések a konzerv-húsok, kávékrémek, a pattogatott kukorica, különböző olyan kenhető termékek, mint a mogyoróvaj, magvak, húskrémek, zsíros halak sem. 

Cukor

Egyértelmű, hogy árt. Minden, ami finom, árt. Ezt már Murphy is megmondta. De nem kell teljesen abbahagyni a cukor evését, főleg nem a gyümölcscukrokat. Kiválóan alkalmazható a méz is, vagy a nádcukor.







Mit tegyünk hát?
Ha már komolyan vesszük az étrend-ajánlást, és csökkentettük az édes ételek bevitelét (természetes vagy egyéb), akkor jó úton járunk. De ha még nem, akkor érdemes ellenőrizni magunkat. 

Például:
Olvassuk el a címkéket
Mindig érdemes elolvasni, még akkor is, ha azt mondják: „egészséges”, „tápláló", vagy „bio”. Nyomon lehet követni a „hozzáadott cukor" mennyiségét. Olyant válasszunk, amiben a legkevesebb a cukor. 

Persze, sokat segítenénk magunkon, ha – nagyanyáink módjára – visszatérnénk kicsit a konyhába, a fakanálhoz, és saját magunk kreálnánk salátaönteteket, főznénk leveseket, készíthetünk fagyit, még csokit is – kakaóporból. Még kiváló kaland is lehet a számunkra. Én pl. rendszeresen készítek vöröshagyma- és fokhagymakrémet. Abban tuti, hogy nincs hozzáadott mesterséges cucc.

Minden föllelhető már a neten, mindent elolvashatunk, hogyan készítsünk el egy-egy befőttet, savanyúságot, lekvárt, de még saját készítésű kenyeret is süthetünk.
Kevesebb hozzáadott cukor = egészségesebb élet.


Hasonlítsuk össze a lehetőségeket, és válasszunk
Ideális esetben a „hozzáadott cukor” tájékoztatásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy jól válasszuk meg az ételünket. Persze, sokszor nem tudjuk kideríteni a leírásban (vagy elolvasni sem). Van azért néhány támpont: pl. a szirupok, szörpök minden bizonnyal hozzáadott cukrot tartalmaznak főleg, ha azt is ráírják, hogy „-ízű”. Na, az biztos, hogy csak messziről látott gyümölcsöt. Mindenkit bátorítok, térjen vissza régi receptekhez. Szedjen maga gyümölcsöt, főzze meg, rakja el. Ugyanígy megoldható, hogy zöldséget tegyünk el, pl. borsókonzervet, vagy zöldbabot, főzhetünk paradicsomlét, készíthetünk ketchup-ot, annyi minden van! 

Helyettesítsünk
  • Gabonák: energiára van szükségünk reggel, és ezt leginkább bolti péksütikből nyerjük. Nem biztos, hogy az a legjobb. Készítsünk saját müzlit. Aszalhatunk gyümölcsöt, tegyünk bele zabpelyhet, mazsolát, tiszta kókusz-reszeléket. Macerás? Igen, az. De egészségesebb. Ha nincs elég édes íze, tegyünk bele kis mézet.
  • Lekvárok, szirupok, szörpök? Szerintem a saját készítésű mindig jobb. És mi magunk tudjuk eldönteni, szabályozni, mennyi cukrot teszünk bele, ha egyáltalán teszünk bele. Mert ma már cukor nélkül is könnyedén eltehetjük üvegbe. Ha csipet fahéjat teszünk aztán a lekváros kenyérre, igazi különlegességhez jutunk!
  • Gyümölcslé: Vegyünk olyant, amiben egész gyümölcs van. Hogy ezt miként érjük el? Hát persze, hogy úgy, ha mi magunk facsarjuk ki a gyümölcsöt. A gyümölcs-fruktóz kötődik a rosthoz, vitaminokhoz és egyéb hasznos tápanyagokhoz, így aztán könnyebben emészthető, és nem nem halmozódik fel zsírként.


Kerüljük el
Szódaféléket, energia-italokat és a sportitalokat kerülni kell, amennyire csak lehetséges, inkább tiszta vizet igyunk. 

Forrás: Curejoy 
Képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése