Ez itt a kérdés.
Mármint, hogy melyik rizs az egészségesebb, melyiket együk?
Kislány koromban „fényezetlen B
rizst” ettünk. Mindig ki kellett válogatni az apró kövektől, vagy a
barnás-feketés szemektől. Sok macera volt vele. S bár elég türelmes tudok lenni,
ez nem tartozott feltétlenül a kedvenc feladataim közé. Biztosan létezett más a
boltokban, de otthon mindig ez volt.
Érdekes azonban, hogy az 1800-as évek
közepéig nem is létezett fehér rizs.
Aztán, mikor önálló háztartásom
lett, elkezdtem az ’A’ jelzéssel
ellátott fényes fehér rizst venni, mert bizony szép, alig kell válogatni a felhasználás
előtt. Viszont – állítólag – sajnos ez hosszútávon nem annyira jó, mint a barna
rizs. Mindenesetre folyamatos vita zajlik a táplálkozási szakemberek, a
dietetikusok, az orvosok és a táplálkozás iránt érdeklődők között a fehér és a
barna rizs előnyeiről és hátrányairól.
Őszintén szólva nem tudom eldönteni. Hiszen Távol-Keleten minden bizonnyal van ilyen is, olyan is.
Őszintén szólva nem tudom eldönteni. Hiszen Távol-Keleten minden bizonnyal van ilyen is, olyan is.
Itt most
összegyűjtöttem, hogy mit mond az Ayurveda arról, melyik a jobb, melyik milyen
hatással van a szervezetre.
A fényes fehér rizsnek magas a szénhidráttartalma, ezért növelheti a vércukorszintet és a szérum
triglicerid-szintet, mely metabolikus rendellenességeket eredményezhet.
Ezzel szemben a barna rizs
alacsony glikémiás indexet mutat (lassabb glükóz metabolizmus), csökkenti a
2-es típusú cukorbetegség kockázatát, csökkenti a koleszterinszintet, segíti a
testsúlycsökkenést.
Fehér rizs és a metabolikus szindróma közötti összefüggés
Klinikai tesztek szerint a fehér
rizsfogyasztás egyértelmű szerepet játszik a metabolikus zavarokban és a 2.
típusú cukorbetegségben. Egy 3 éven át, az világ népességének egészére vizsgált adatok szerint a rendszeresen csak fehér rizst fogyasztók esetében a trigliceridszint megemelkedik. A vizsgálat célja volt a fehér polírozott
rizsfogyasztás és az anyagcsere-rendellenességek fokozott kockázata közötti
kapcsolatot. Egy biztos: okozhat szorulást. Gyermekeknél pl. hasmenés
esetén szoktak sóba-vízbe főtt rizst adni, a has megfogására. Jó, ha felnőttek
is tisztában vannak ezzel, nem kell rögtön patikába rohanni egy kis hasfogóért.
A fehér rizs finomítási folyamata
A fehér rizsfogyasztás fő
problémája az, hogy a finomítási folyamaton keresztül jelentősen veszít a
tápanyag-tartalmából, különösen a rostok nagy része vész el.
A barna rizs
A barna rizsnek alacsony a glikémiás indexe, így csökkenti a 2.
típusú cukorbetegség kockázatát. A japán Tokushima
Egyetem kutatói egészséges és
elhízott önkénteseket vizsgáltak, hogy elemezzék a barna rizsfogyasztás hatását
a testsúly kezelésére, a testzsír és a glükóz anyagcserére. Ennek eredményeképpen
a barna rizs fogyasztása nemcsak nagyobb súlycsökkenést, hanem lassabb glükóz
anyagcserét eredményezett, ami az étkezés utáni vércukorszint csökkenését
jelenti. A barna rizs 2 hónapig történő étkezésének eredményeképpen
alacsonyabb az inzulin-rezisztencia, és az artéria jobb tágulását eredményezte.
A koleszterinszint is jelentősen csökkent.
A koleszterinszint is jelentősen csökkent.
Az Ayurveda kiemelt jelentőséggel említi a barna rizs
előnyeit. Napi egyszeri fogyasztása jelentősen javítja az emésztést. Biztosítja
az elengedhetetlen rostokat a szervezetben. Hasonlóan a babhoz érdemes főzés
előtt 1 órán át áztatni a szemeket, mert a fehér rizshez képest lassabban puhul
és emésztődik.
Bátorítom olvasóimat az indiai konyhaművészet rejtelmeibe, mert ha nem is akarunk teljesen átállni a vegetáriánus étrendre, azért igazán jó ötleteket találunk a rizs felhasználására is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése