2019. május 10., péntek

HA ROSSZ A FOG


Tudjátok-e, hogy a szájhigiénia nemcsak a fogak ápolására szorul? A nem megfelelő fogápolás nemcsak a fogakra jelent veszélyt, hanem egy esetleges fogvesztés a teljes emésztőrendszerre kihatással van, s ennek folyományaként súlyos betegségek kiváltója lehet.  

Hazánkban sajnos - Európát tekintve - a legutolsók között vagyunk az ép fogak, ill. a fogápolás tekintetében. Sokan nem tudják, hogyan mossák a fogaikat, s a fogorvost csak a legvégső esetben keresik fel. 
Ez igen sokszor már csak a végső megoldást hozza: foghúzást. Pedig lehet, hogy csak egy gyulladásos gócot kellene kezelni. A fogászati gócokból ugyanis a vérkeringésebe jutó  baktériumok toxinjai szétszóródhatnak a szervezetben, s olyan helyeken okoznak lappangó problémát, hogy nem is hinnénk: hajhullást, pikkelysömört, ízületi panaszokat, szemproblémákat, belgyógyászati, de akár ideggyógyászati betegségeket is okozhat.
Kihathat a szívműködésre, a terhességre, sőt! A fájdalmas, vagy hiányzó fog miatt rosszul megrágott étel gyomorba kerülése túl sok feladatot ró a gyomorra, az emésztőrendszerre. A rosszul emésztett étel rosszul szívódik fül, fölborulhat a vércukorszint, és akár diabétesz kiváltója is lehet. 

A várandós anyukáknak még fontosabb a rendszeres kontroll, ugyanis ...
... az anya szervezete önmagától vonja meg azokat a létfontosságú tápanyagokat, amikre a babának szüksége van. Pl. a nem elegendő kalcium bevitele okozhatja a fogak romlását, elvesztését. De meglévő, kezeletlen fogíny-, vagy fogágy-gyulladás az ok-okozati összefüggések miatt megnövelheti a koraszülés kockázatát is. 

A fogbetegségek gócai egy esetleges más műtét esetében is kockázatot jelentenek, sokszor, bár ugyan még kezelni lehetne, kénytelenek megválni tőle, egy sürgős műtét miatt. Fogászati góc lehet egy rossz gyökértömés, egy elhalt fog, a félig kinőtt bölcsességfogak, az ínygyulladás.
Az elvesztett fogak, ill. a fogpótlások mögött sajnos könnyebben megtapadnak a baktériumok, melyek további problémák gyökerei.
Egyes kimutatások szerint Magyarországon 65 éves korára a lakosság egyharmada elveszíti a fogazatát. Igen sokan fogpótlásra kényszerülnek. De sajnos a gyerekek fogai is rosszak, sok a lyukas fog, tömött vagy hiányzó fog.

Sajnos ez tényleg nem vicc!

Nekem régi elvem, hogy fogat nem húzunk! Szerencsés vagyok, jó fogakat örököltem, de azért ugyanúgy kezelnem kell. A szervezet mindent másképpen dolgoz föl. 

Tisztában vagyok a fogorvosok árlistájával. Tisztában vagyok a genetikai hátrányokkal. De azzal is, hogy sokan nem gondolnak bele, hogy az édes italok, cukorkák, szénhidrátok nem megfelelő eltávolítása igen sokat ront a fogak állapotán. A lepedékek fogkövet okoznak, szuvasodáshoz, fogínysorvadáshoz vezetnek, annak pedig egyenes következménye, hogy először meglazulnak, majd kihullanak a fogak. 

De mégis, a leghatékonyabb, ha legalább félévente jelentkezünk a fogorvosnál. A vizsgálat során egyesével megnézik a fogakat, az állcsont területét, ha szükséges, terápiát javasolnak. Tehát, ha akár az anyagi oldalát tekintjük, ha rendszeresen járunk fogászatra, sokkal kevesebbet költünk, és megfelelő prevencióval sokkal kisebb az esélye egy esetleges fogeltávolításnak. 

Ma már roskadoznak a boltok a különböző fogkrémektől. De nem mindegy, hogy mi van abban a fogkrémben! Vannak, akik a benne lévő fluoridra érzékenyek, sőt! Maga a fluor hosszú távon veszélyes is lehet!  
Prof. Epstein orvos-biokémikus, 11 éves kutatómunkájának eredményeképpen ugyanis a fluor az egyik legnagyobb és legveszedelmesebb rákkeltő anyag, ami a különböző toalettszerekben megtalálható. Szörnyű hatását már Soós József professzor is kimutatta 1942-ben! 
Bőrkárosító hatása már régóta ismert. A fogakra nézve pedig roncsolja a fog zománcát, csontosodási és ásványi anyagcsere-zavart, szénhidrát-anyagcsere-zavart okoz, relatív jódhiány léphet föl, de a C-vitamint is csökkenti. Ismert, hogy a C-vitamin hiánya pl. skorbutot okoz, ez egyenlő a fogak elvesztésével.



A javasolt fogkeféknek se szeri, se száma. Azon belül viszont mindenképpen a drágábbat vegyük meg!  A műanyag szálas fogkefék súlyosan roncsolják a fogzománcot, az ínyre pedig egyenesen gyilkosak!
Vannak elektromos fogkefék, szájzuhanyok, fogselymek (ami nagy találmány, mert a fogpiszkálók a fog és fogíny között hézagot okozhatnak),  öblítők literszámra. 

Nem hiszek abban, hogy a nyelvünk lepedékét is le kell tisztítani, ugyanis a nyálban, ill. a szájban, a nyelvünkön olyan baktériumok telepednek meg, melyek elengedhetetlenek az előemésztéshez, tehát létszükséglet. Egy fogmosásnál úgyis veszítünk belőlünk, fölösleges a további eltávolítás. 

A rágógumit nem szeretem, de sokan igen. Mindenképp cukormenteset érdemes beszerezni, és csak addig rágni, míg íze van. T.i. nemcsak előnye, de hátránya is van. Az egyik, hogy fölösleges tehernek tesszük ki az állkapcsot, ill. a fogainkat, s akár állkapocs-ízületi problémákhoz vezethet. Ezenkívül a gyomor-béltraktust is megterheli, a rágás közbeni levegőnyelés miatt. Ha túl sok levegő kerül a gyomorba, felfúvódás, gyomorfájdalom alakulhat ki. A rágógumi a gyomorsav termelődését is serkenti, ami az üres gyomorban szintén fájdalmat okozhat.

Mossunk fogat naponta min. kétszer. Ha módunkban áll, akkor többször is. Áruházunkban olyan gyógynövényes fogkrémek közül választhatunk, melyek a különböző problémákra nyújthatnak megoldást: fehérítenek, segítenek a lehelet frissítésében, vagy akár a fogérzékenység ellen védenek. 





 
Képforrás: internet + ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése