Nem árt, ha tudjuk, hogy bizonyos ételfajták nem kedveznek
az ízületi gyulladásos megbetegedéseknek. Nézzük, miről is beszélünk.
A reumatoid arthritis (RA) nem kellemes állapot, sőt
alkalmasint igen fájdalmas. A gyulladt ízületek nehezen működnek, ami
megkeseríti mindennapi életünket. Egy kutatás szerint azonban tehetünk ellene,
segíthetünk magunkon, akár pl. azzal is, hogy a mozgás mellett figyelünk a
diétánkra, étkezésünkre. Fel kell ugyanis ismernünk, hogy néhány élelmiszer
súlyosbíthatja a gyulladást.
Pl. A cukros ételek
Nem vagyok édesszájú. Ami nem jelenti azt, hogy
időnként nem kívánom meg az édeset, de alapvetően nem halok-élek a csokiért, a
sütikért, cukorkákért.
De tudom, soknak gond, hogyan hagyjanak föl vele. A
cukor ugyanis sok bonyodalmat okozhat, ha túl sok van a szervezetben. A Johns
Hopkins Arthritis Kutatási Központ szerint az RA-ban szenvedők mindenképpen
csökkentsék, vagy inkább teljesen hagyják el a cukrot. Ez azt jelenti, hogy pl.
a desszertek bevitelét a minimumra kell csökkenteni, különösen a vásárolt
dolgokat, mert vannak olyan élelmiszerek, melyekhez bizony igen sok cukrot
adnak.
- A különböző édességek: Az angol Nemzeti Egészségügyi Szervezet egyik felmérése szerint igen magas a cukrot fogyasztók aránya. Pl. egy 10 dkg-s csokiban kb. 62,6 g cukor van. A csomagolt gyümölcsökhöz is adnak, és hamar megvesszük, mert úgy véljük, „gyümölcs”-öt eszünk, tehát biztosan egészséges.
- Szódafélék: A kóla kb. 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, de a Fanta-félékben még több van! Még a sportitalok is kb. 5 kanál cukrot tartalmaznak. Meneküljünk tőlük!
- Dobozos gyümölcslevek: Mindenképpen édesítve vannak, kb. 10 g cukor van 1 dl-ben. Ha napi két literes dobozzal megiszunk, csak gondoljuk bele....
- Energia-italok: Ezekről az ártalmas italokról itt már írtam. Lehet, hogy van bennük gyümölcs-származék, de tudni kell, hogy 1 dl-ben kb. 24.6 g cukor van!!!
- Ketchup és fűszeres mártások: Ne higgyük, hogy csak az édességek tartalmaznak cukrot. A krémalapú salátaöntetek, a sós mártások, ill. a ketchup hasonló ételízesítőket tartalmaznak, csak tesznek hozzá mást is, hogy ne érezzük feltétlenül édesnek. Pl. 10 dkg. édes-savanyú mártás kb. 20 g cukrot tartalmaz, a ketchup 27,5 g-t, a salátaöntet pedig kb. 16,7 g –ot. Ha már mindenáron ketchup-ot ennénk, inkább készítsünk magunknak friss paradicsomból!
2. Telített és transz-zsírok
A túl sok hús bevitele köszvényt okoz. Ez nem vicc! A
már kialakult RA-betegségben szenvedőknek nagyon kell vigyázniuk a koleszterin-szintjükre,
ill. arra, hogy mely ételek tartalmaznak telített - vagy transzzsírokat. Érdemes
átgondolni a vörös hús bevitelének mennyiségét, a gyorsétel-fogyasztást, és
érdemesebb egészségesebb alternatívát keresni, mint pl. a tenger gyümölcseit, a
sovány fehérjét, vagy a vegán forrásokat. A túl sok hús fogyasztása általában
véve sem egészséges, mindig kell, hogy az étrendünk tartalmazzon zöldségfélét
is. A fizikai funkciók általános javulását tapasztalták, mikor felhagytak a
hússal.
3. Alkohol
Az alkohol bizony magas cukortartalmú. Így aztán
fogyasztása problémát okoz. Például akár májproblémákat.
4. Feldolgozott élelmiszerek
Messziről kerüljük, ha az RA-t is el akarjuk kerülni.
Ha már van, akkor a gyulladás csökkenésének eléréséhez kell. Vegyünk friss élelmiszert, főzzünk magunknak,
kerüljük a snack-eket, inkább készítsünk magunknak finomságot.
5. Tej- és tejtermékek
A tejtermékek fogyasztása körül nagy vita folyik, pro-
és kontra. Hogy mit mond az Ayurveda a tejről, itt már írtam. Megmondom őszintén, én a tejivók pártján állok. Hiszem a házitej-fogyasztás előnyeit. Hiszem, hogy nem a
tejivás maga okozza a különböző ’–tóz’- érzékenységet, hanem az életvitel.
Egyes kutatók viszont úgy vélik, hogy a
tejtermékben található fehérje árthat az ilyen jellegű betegségben
szenvedőknek. Nos – nem tisztem vitatkozni. Minden ember egyedi, mindenkinél
más működik. Befolyásolják a gének, az életvitel, a környezet, a stressz,
minden!
Allergén ételfajták
Elképzelhető, hogy bizonyos élelmiszerekre allergiásak
vagyunk, ugyanakkor nem tudunk róla. Mivel az RA autoimmun betegség,
súlyosbíthatja az allergiás élelmiszerekre való folyamatot. Érdemes tesztelni
tehát a különböző ételeket, legalább 1 hónapig, és figyeljük meg, hogy
okoznak-e bármilyen reakciót a már meglévő RA-ben.
Ezeknek az élelmiszereknek az eltávolítása, ill. az
étrend módosítása segített az RA tüneteinek javulásában, de amikor az ételeket
újra bevezették, visszajött a fájdalom, duzzanat és merevség.
Ízületünk védelmére, a javasolt étrendváltás mellett érdemes természetes étrend-kiegészítőket is alkalmazni.
Pl. a Flexiform kollagéntartalmú italpor az ízületek, térd,
könyök, váll, gerinc-ízületek és porcok egészséges működéséhez ajánlott. Elősegítheti a regenerációjukat.
A DuoLife, izmokra, ízületekre kifejlesztett termékei nemcsak az ízületeknek, porcoknak,
kötőszöveteknek, de az idegvégződéseknek is nagy segítséget jelentenek a
regenerálódásban. Többen tapasztaljuk csípő, térd, porckorong, sérv,
zsibbadás javítására is.
Figyelem: ez a cikk pusztán informatív jellegű, mindig konzultáljon szakemberrel.
Forrás: CureJoy
Képek: Internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése