2019. április 20., szombat

CITRUSFÉLÉK ELŐNYEI

Jó-e, ha minden nap iszunk citrom- vagy narancslét?

Folyton az immunrendszerünk erősítésről beszélünk, igaz? Nem véletlenül. A mai stresszes világot egész  egyszerűen (?) úgy tudjuk túlélni, hogy folyamatosan védjük, támogatjuk, építjük az immunrendszerünket. Nem megy másképp. A sejteknek védelemre van szükségük.
Nos, a Természet jól volt megalkotva, csak sok mindent elrontott az Ember. Aztán rájött, hogy mégiscsak óvni kéne, mert onnan nyerhetjük még vissza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre oly nagy szüksége van a természet részének, az Embernek. 
És, hogy mi mindent nyújt számunkra a természet? Se szeri, se száma. 

Most találomra a citrusféléket választottam, azon belül is a narancsot és citromot.

A rostokban és tápanyagokban gazdag narancs hazánkban is az egyik legnépszerűbb gyümölcs, különösen ősszel és télen, de sok reggeliző asztal elengedhetetlen része is. Tudjuk, hogy gazdag C-vitaminban, de sok mindent viszont nem biztos, hogy tudunk. Pl. hogy gyógyító hatással bír.
A rendszeres narancsfogyasztás támogathatja a szervezetünket a káros szabad gyökökkel szembeni küzdelemben. Állatkísérletek, illetve emberi sejteken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy daganatellenes hatásai is lehetnek. Segíthetik a szájüregi, bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor- és bélrendszeri daganatok elleni küzdelmet, lassíthatják és megakadályozhatják a daganatos sejtek osztódását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a narancs "gyógyítja" a rákot, de az eredmények mindenképpen ígéretesek, és a jövőben akár új gyógyszerek kifejlesztésében is felhasználhatják ezeket a tudósok.

Ha valaki naponta fogyaszt narancsot vagy más citrusfélét, akár 20 %-kal is csökkentheti az agyvérzés rizikóját.

Ha beillesztjük az étrendünkbe ezt a kiváló gyümölcsöt, akkor a súlyunk egyensúlyban marad, ezáltal az elhízás és az azzal összefüggő betegségek veszélyét is csökkentheti.

Egy megjelent tanulmány szerint a narancsfogyasztás a gyomorfekély kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A narancs héját se dobjuk ki! A benne található hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterin-szintet. Az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk használni, érdemesebb olyant választani, melyet nem kezeltek vegyszerekkel.
C-vitamin tartalma és a benne lévő egyéb antioxidánsok és ásványi anyagok (magnézium, kalcium, kálium, A-vitamin, B6-vitamin) védik a testet a szabad-gyökök által okozott károktól és megakadályozzák számos betegséget. Ezen kívül gazdag folsavban, fito-nutriensek (szerves alkotóelemek) tucatjait tartalmazza, így jótékonyan hat a vérnyomásra is.  

Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A koleszterin- és vér-zsírszint őrzője, csökkenti a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segít megőrizni a vérerek rugalmasságát.

Egy közepes méretű narancs rosttartalma lassítja a cukor felszabadulását. Ezért kiváló a cukorbetegeknek is, de csak egyben kell elfogyasztaniuk.

Hangsúlyozom  azonban, hogy ezt csak a friss gyümölcsléből nyerhetjük, a csomagoltból nem. Hiába van ráírva. Aztán ráírják, hogy ezzel meg azzal dúsított. Magyarán akkor mégiscsak egy csomó minden elvész a feldolgozás alatt, igaz?

Aztán a másik citrusféle a citrom. Abból következően, hogy jó savanyú, joggal hihetnénk, hogy savas kémhatású. Ugyanakkor lúgosít, csökkenti a test savasságát, kiegyensúlyozza a pH-értékeket, ami pedig egészséges bélrendszert eredményez.  A citrom méregteleníti és megújítja a testet a savas toxinok kiürítésével a testből.

Segít a súlyfelesleg ellen is, mert gyorsabban bontja le a zsírt. Kora reggel, étkezés előtt érdemes meginni egy pohár citromos langyos vizet, így elindítja az anyagcserét.  A forró víz jótékony hatásáról itt már írtam. 

Harcol a stressz és szorongás ellen is, főleg az illata könnyíthet, a narancs illatával egyetemben. Ezért a citrom- és narancs-illóolajokat érdemes egy nehéz nap után alkalmaznunk. Javítják a hangulatot, csökkentik a gyulladást és a depressziót.

Csökkenti az öregedés jeleit és frissíti a bőrt. A minap egy barátnőmmel beszélgettünk a
ráncokról. Sokan félnek a ráncoktól. De szerintem nem annyira  a ránc az, ami öregíti az arcot, hanem a vonások. Nem mindenkin múlnak az évek szépen. Egy tanulmányban középkorú nőket vizsgáltak, akik nagy mennyiségben fogyasztottak C-vitamint, és az eredmény: kevésbé voltak hajlamosak ráncok és száraz bőr kialakulására, mint azok, akiknek az étrendjében nem volt rendszeres a citrom.

Segít a reggeli nehéz lehelet megszüntetésében is. Reggeli használata frissíti a leheletet és semlegesíti a reggeli kellemetlen szájszagot. Igyunk egy pohár citromvizet, ami ezen kívül még a fogínygyulladás és fogproblémák ellen is kiváló! És persze nyáron a legjobb, mert a citrusfélék hűsítik a szervezetet.


Figyelem: A tartalom tisztán informatív és oktatási jellegű, és nem tekinthető orvosi tanácsnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése