2019. április 7., vasárnap

ŐSI, ALTERNATÍV ÉS A NYUGATI ORVOSLÁS


Az emberi faj a világ minden pontján megtalálható. De nem ugyanazzal a genetikával él egy japán és egy mexikói. Vagy egy thaiföldi és egy spanyol. Mert ha így lenne, akkor a népek sokkal jobban keverednének, s nem lenne érdekes, hogy ki hol él. De nem így van.
Ezért nem mindegy, hogy egy-egy országban hány fő él egy adott betelepülő populációból. Mert mit visz magával?
Rugaszkodjunk most el az európai migráns-kérdéstől. 
Van migráció Amerikába(n) is, ahol – most figyelmen kívül hagyva az őskori vándorlásokat a Bering szoroson át, vagy épp a vikingeket  -  volt a XV. századi első nagyobb betelepülés, volt erőszakos betelepítés (ld. rabszolgák), volt XX. század eleji kiáramlás az Újvilágba a világ szinte minden tájáról. S tudni kell azt is, hogy az Óvilágból érkezett gyarmatosítók a magukkal vitt állatokkal olyan kórokozókat vittek be, melyek az ottani őslakos indiánok számára halálosak voltak. 
S nézzük meg: a nagyobb városokban ma is külön kolóniáik vannak a kínaiaknak, olaszoknak, japánoknak, latinoknak, ukránoknak. Miért? Miért nem keverednek tömegesen? Hiszen Amerika egy ’melting pot’. 
Mert más az ős-genetikájuk. Ebből fakadóan más a kultúrájuk, vallási-világi nézetük és értékrendjük. Melyből következően aztán állandó nézetkülönbségek fakadnak. Akár tudomásul vesszük, akár nem. Pedig így van, s nem kell messzire menni: az angol-ír állandó viszály itt van a  „szomszédban”.
De ugyanilyen eset volt Ausztráliában is, vagy épp Indiában, ahol a brit állam már 1600 végén kokettált a terjeszkedéssel, s később, a Kelet-Indiai Társaságon keresztül nyert először gazdasági majd politikai hatalmat, s lám, a XX. sz. elején az indiaiak kezdték megelégelni a brit uralmat, s mára, 400 év elteltével India ismét független. 

Jól elkanyarodtam a lényegtől, de mégsem. Amire ki akartam térni, az a különböző népek egészségügye. Mert ha szociológiai / egészségügyi nézőpontból kicsit beleásunk a különböző népek életvitelébe, látjuk, hogy mindegyik gyökeresen más, máshogy élnek, mástól betegszenek vagy gyógyulnak meg, és másképp vigyáznak magukra. 


De nem vagyok orvos. Csak egy egyszerű ember, aki próbálja megértetni olvasóival, hogy igenis mennyire fontos az, hogy igyekezzünk ÉLNI. Igyekezzünk egészségesen élni. Hagyjunk időt önmagunkra. Figyeljünk arra, hogy mit eszünk. Mit iszunk. És mikor eszünk, és mikor iszunk. Hogy mozogjunk, hogy legyünk friss levegőn. Hogy merjünk nemet mondani a munkahelyi túlórára. Mert amit ma megkeresünk pénzben, azt később elköltjük gyógyszerre. 

Persze – és ez természetes – időnként megbetegszünk. A test üzen. Üzeni, hogy valami nem jó. Lelkünkkel, gondolkodásunkkal. Hiszen a testünknek van egy természetes regeneráló képessége, ez az immunrendszer.  Ami felelős értünk.  De/és ha ez legyengül, lebetegszünk. Vannak kisebb-nagyobb betegségek, s persze, sajnos,  vannak gyógyíthatatlan kórok, és vannak genetikai betegségek is, amik ellen nem tehetünk. 

Az antibiotikumok hasznosak és több millió életet mentenek meg. Nagyon sok fajta létezik a világon, de tudnunk kell, hogy a különböző kultúrákban különbözőképpen és különbözőek hatnak. Nem ugyanaz és ugyanúgy hat a skandináv államokban, mint pl. Egyiptomban.
Ugyanakkor gyakran akkor is ahhoz nyúlunk, amikor nem kéne.  

Régen – eltekintve a végletes betegségektől, melyeket szörnyű sebészeti beavatkozással „gyógyítottak”,  gyógynövényekhez fordult az Ember. De egyéb alternatív gyógyászat is volt, melyek most renaissance-ukat élik. Lássuk, melyek ezek:


Homeopátia
1796-ban, Németországból indult. Samuel Hahnemann volt a ki/feltalálója. Lényege a „hasonlót a hasonlóval” elv,  azaz azokat az anyagokat használja fel kis mennyiségben a gyógyítási célra, melyek nagy mennyiségben éppen a betegség kialakulását okozzák. Azaz, az  immunrendszer természetes módon gyógyító működésére apellál. Tény, hogy a homeopátia rendkívül megosztó, az orvosi társadalom teljességgel elutasítja, mondván: „hatékonyságát egyetlen alapos tudományos kutatás sem bizonyítja”.  A támogatói viszont azt mondják, hogy a „helyesen meghatározott és alkalmazott szerek még olyan betegségeket is gyógyíthatnak, melyekről az orvosok már lemondtak”. 

Akupunktúra
Az ókorban Kínából indult el, a jin-jang filozófiára alapozva. Lényege a tűk szúrása a test aktív pontjaiba. Azt mondja, hogy az ellentétek örök harcának köszönhetően energia jön létrem mely a szervezetben 12 pályán vagy meridiánon keresztül áramlik. Ezeken a pályákon pedig 700 bioaktív pont található. Ha tűket a megfelelő pontokba szúrják, az energia-áramlás ismét helyreáll. Az orvosi társadalom semleges ezzel kapcsolatban, tudomásul veszi létezését, esetleges hatását, de nem értékeli túl. Tény, hogy az akupunktúrás kezelések Ázsiában a mai napig a gyógyászat szerves részét teszik ki, a nyugati gyógyászatban ez csak kiegészítés lehet.

Oszteopátia
Az USA-ban, egy bizonyos Andrew Taylor Still-től indult el, 1874-ben. Lényege a masszázs és az izmokra gyakorolt nyomás.Véleménye szerint több egészségügyi probléma eredete a gerincben keresendő. „Ha a csigolyák rendszertelenül követik egymást, vagy nyomják a porckorongokat, erős fájdalmak alakulhatnak ki, sőt ez a vérellátásra is hatással lehet.” A gerinc kiegyenesítése fontos, de figyelembe kell venni a test funkcióbeli és anatómiai összefüggéseit is. A testet egészében figyeli. De – véleménye szerint az érzelmeket is figyelembe kell venni, hiszen egy akut betegség eredete a test egy teljesen más részén keresendő. Az USA-ban már diploma is szerezhető ebből a tudományból. Az orvosi társadalom szerint ugyanis a módszer alkalmasint hatásos is lehet, hiszen a mozgatórendszer valóban a gerincben keresendő, de más betegségekben, pl. megfázás vagy épp epilepszia ez hatástalan lehet.   

Kiropraktika, azaz a csontkovácsolás
Majd 125 évvel ezelőtt indult el szinté az USA-ból, Daniel D. Palmer volt az alkalmazója. Lényege a csigolyák egyszeri helyreállítása, azaz ismételt és gyakori alkalmazása nem javasolt. Emlékeztet az oszteopátiára, s azt vallja, hogy mindent a csigolyák rossz eltolódása okozza, mely gátolja az éltet adó energiák szabad mozgását. Ellenben egy hirtelen megfelelő mozdulat segítségével minden helyreállítható, s ennek köszönhetően az energia ismét szabadon áramolhat. Az orvostudomány szerint gerincproblémák esetében valóban segíthet ez a fajta eljárás, de megint csak alkalmatlan lehet másra.

Masszázs
Szintén az ókorban indult el, tehát nemcsak svéd masszázs létezik, sőt! Világszerte alkalmazzák. Lényege és jellemzője az izmokra és szövetekre nyújtott jótékony nyomás kifejtése, mellyel gyógyíthatnak, fájdalmat csillapíthatnak. A svédmasszázst 1830-ban a svéd Per Henrik Ling fizioterapeuta fejlesztette ki. Indiában az ayurvedikus masszázst alkalmazzák, illóolajokkal, gyógynövényes olajokkal. A thai masszázst ruhán keresztül is végzik. Az orvosok szerint ez a fajta passzív eljárás a test ellazítására és nyugtatására jó, s  hatékonynak tartják a különböző masszázs-terápiákat, ugyanis segíti a vér- és a nyirokkeringést frissen tartani, csökkenti a feszültséget, a stressz hatásait, mely -  mint tudjuk – a legtöbb kór kiváltója. 


Reiki
Energia az űrből. Japánból indult ki, 1922-ben, Uszui Mikao japán szerzetes által, melyet 3 heti böjt és meditáció után fejlesztett ki. Lényege energia-átvitel érintés segítségével. Egyfajta spiritulális gyakorlat, melyet pl. az USA-ban kiegészítő és alternatív orvoslások egyikének tetiktik, ugyanakkor, az orvosok szerint teljesen placebo-hatás.

Nos, ki miben hisz.
Mindenképp biztos azonban az, hogy szervezetünk a természet része, s mint ilyen, tökéletesre készült. Aztán életvitelünkkel (rohanó életmód, dohányzás, alkohol, nem megfelelő  étkezés, mozgáshiány) sokat rontunk az évek folyamán. Testünk kopik, egyre nehezebben veszi föl a harcot a betegségekkel, és – valljuk be őszintén – a nyugati orvoslás főleg tüneteket gyógyít. Kevésbé nézi az emberi  szervezetet egy egésznek.   
Vigyázzunk tehát magunkra, még most sem késő!

Forrás: 3. évezred
fotók: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése