2019. május 18., szombat

HA GOND VAN A SZAPORODÁSSAL


A legújabb kutatások szerint, az elmúlt egy emberöltő alatt gond lett a szaporodás körül, mind férfiak, mind nők esetében. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a jövőben csak romlani fog, és idővel a mesterséges megtermékenyítés akár 50 %-os is lehet. A legpesszimistább előrejelzések szerint a férfiak 2060-ra teljesen meddővé válhatnak.
Hova fajul a világ? Most nem kívánok belebonyolódni az egyneműek alapvető szaporodási nehézségeibe. Az örökbe-fogadásaikba.   

De a természet nem hagyja magát.
Jelenleg a meddőségi okok 40 %-ban nőknél, 40 %-ban férfiaknál fordulnak elő, a maradék 20 % mindkettő. Mi okozza ezt a problémát? 
Mindenképpen elsősorban az életvitel romlása, a környezetünkben mindenhol megtalálható káros anyagok szervezetünkre gyakorolt negatív hatása.

A vizsgálatok szerint a férfiak spermiumszáma jelentősen csökkent, lustább lett (nem tud utat törni magának), rossz állapotúak (nem tud átjutni a petesejt falán). A spermiumok hiánya is megjelent, azaz a herék nem képesek spermiumokat előállítani. Természetesen genetikai problémák is előfordulhatnak, fejlődési rendellenességek, betegségek.

A nőknél sem rózsásabb a helyzet: a petefészekben lévő hormonális problémák miatt a petesejtek nem tudnak beérni, és nem kerül sor az ovulációra. Az anti-bébi tabletták – bármilyen csökkentett hormontartalomról is beszéljünk – mégis csak hormont tartalmaznak, melyek időszakosan gátolják a megtermékenyülést. Erre emlékszik a szervezet, s amikor kellene, akkor meg nem sikerül. Esetleg genetikailag is továbbadja ezt az „emléket”. Összeszűkülhetnek a petevezetékek, melyeken a petesejt nem képes átjutni. Szerepet játszanak immunológiai tényezők, azaz a nő szervezete ellenanyagot termel a spermiumokkal szemben, így nem képesek az egyesülésre, vagy ha mégis, esetleg genetikailag sérült embrió alakul ki. 

Mit tegyünk hát, ha gondjaink vannak az utódnemzéssel, házaséletünkkel?
Sokszor megírtam már, hogy – akármilyen nehéz is – változtatni kell az életstíluson. Nem minden a pénz, mert a pénzért való küzdelem felőrli az ember mindennapjait, és nem marad ideje örülni a világnak.

A stresszről sokszor írtam már, pl. itt, hogy mit okozhat. 

Ha a munkahelye stresszes, gondolkodjon el, és változtasson rajta, ha teheti. Ez tudom, nagyon nehéz! Ha képtelenség fölhagyni egy adott munkahellyel, akkor mindenképpen szakítson időt arra, hogy kikapcsolódik. 


Fontos a megfelelő étrend. Ne a gyógyszerkasszát szaporítsuk, hanem inkább szánjuk azt a pénzt az egészséges ételre. Mivel ma már nem mindig tudjuk, honnan szerezzük be az igazán egészséges ételeket, érdemes étrendünkbe olyan, gyógynövény-tartalmú étrend-kiegészítőket beépíteni, melyek szolgálják szervezetünket.

Férfiaknak és nőknek kifejlesztett Ayurveda italok kifejezetten a férfiak és nők szervezetét támogatják.






Forrás: III. évezred
fotók: pixabay és ayurvedshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése