A spárga (azaz a Shatawari) az indiai étrend, ill. az Ayurveda egyik legfontosabb étke, gyógynövénye, kozmetikai összetevője.
Természetesen a magyar konyha is alkalmazza, leggyakoribb változata a zöld,
ám már találhatunk fehérebbeket is, vagy épp kisebb lila spárgákat is a
zöldségeseknél. A spárgáról már
többször írtam, pl. itt.
Alacsony
kalóriatartalmú zöldség, a fogyókúrák állandó kísérője, akár nyers
salátákba tesszük, akár pároljuk. Készíthetünk belőle klassz krémlevest is.
Tele van rostokkal, ezért mozgatja meg az anyagcserét. Akár az öregedési
folyamatot is lassíthatja, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt
bőrt.
De nemcsak rostokban gazdag, hanem folsavban
(mely véd az időskori szellemi leépülés ellen), és A-, C-, E-, K-vitaminokban
is, ezen kívül krómot is tartalmaz,
melyre nagy szüksége van a szervezetnek, főleg fogyókúra esetén, ugyanis ez segít az inzulinnak a
véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató
hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.
Anti-oxidánsai
védenek a rákkal szemben! Így már gyógynövényként is sokszor említésre kerül. Fogyasztása
nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták (csontvelő-, a mell-, a vastagbél, a
gége- és a tüdőrák) kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is
hasznos. Gazdag glutation-ban, ami erős méregtelenítő, ugyanis lebontja a
karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint
például a szabadgyököket. A kifejezetten nőknek
kifejlesztett ayurvedikus termékek elengedhetetlen összetevője. Pl. ebben a termékben is megtalálható.
A fogyókúrák elengedhetetlen része -
a benne található aszparagin erőteljes vízhajtó hatású, így serkenti a
többszöri vizeletürítést, és segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott
felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának köszönhetően az
egyik legjobb salaktalanító, ezért fogyásra, méregtelenítésre kiváló!
Kiváló a vérnyomás csökkentésére, vagy
más szív- és érrendszeri betegségre
Szezonja éppen most van, így
itt a lehetőség, hogy kipróbáljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése