2020. június 11., csütörtök

MI KELL A NŐNEK?


Mármint a fogyáshoz?

Elsősorban 8 ásványi anyag. És hogy mely étkekben található? Nos, itt olvashatunk róluk.

Az ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele nemcsak az egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hanem akkor is, ha fogyni szeretnénk. Elengedhetetlen, hogy a diéta alatt olyan ételeket együnk, melyek ásványi anyagokban gazdagok.

A króm az egyik ilyen. A legfontosabb ásványi anyag a súlyvesztés szempontjából, ugyanis segít az inzulin- és a vércukorszint kiegyensúlyozásában. Egyik legfontosabb forrása a brokkoli, ami kiváló laktató rosttartalma miatt. Tápértéke nyersen a legmagasabb, hiszen így minden értékes anyag benne marad.

De egyéb változata is kiváló lehet, mint pl. gőzön párolt, serpenyőben sült, rántott vagy grillezett változat. Az egyik legjobb eledel a krémes-fokhagymás brokkoli-leves, ami akár hidegen is jó. Én szívesen teszek bele sovány tejszínt is.

További krómforrások még szinte az összes zöld színű zöldség, a különböző magvak, a tojás, a halhús, a kakaó.

A magnézium – nemcsak az ízületekre van jótékony hatással, de kiemelkedő az idegrendszer védelmében is. A diéta ideje alatt segít a vércukorra, a csontokra és az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásain keresztül. Leginkább a spenótban van, de emellett még a tökmag, a joghurt, a mandula, a vesebab, az avokádó és a banán is kiváló magnézium-forrás.

 

A vas – alap! Vérképző, hiánya állandó álmossághoz, kimerültséghez vezet. Elsősorban vörös húsokban, májban, kakaóban, spenótban található, de a kelkáposzta, chia-magok és spirulina is nagy mennyiségben tartalmazza.

Kálium - elengedhetetlen a puffadás megelőzésében és a vízmegkötés csökkentésében. Megfelelő bevitele segít a zsír izommá alakításában, így érdemes joghurtot, a lenmagot, a chia-magot, mandulát és a babot enni. 

 

 

Kalcium – lassan a vízcsapból is az folyik, mennyire fontos, ugyanakkor folyton a tej- és tejtermékek túlzott bevitelétől óvnak. De mi a túlzott bevitel? Szerintem, ha valaki minden további nélkül meg tudja inni a normál tejet (én a házi tejre esküszöm), és tud enni tejterméket, annak kell is. Itt már írtam erről. Meg itt. Nem szabad túlzásba esni, figyelni kell a test jeleire. Ha felfúj, akkor tartani kell kis szünetet. De hiszem, hogy megfelelő testmozgás mellett ez sem okozhat problémát. Hiszen a kalcium fontos a csontritkulás megelőzése miatt, jót tesz az idegrendszernek és az izmoknak. A sajt, a banán, a túró, a tej és a leveles zöldségek mind-mind segítenek az edzés közben jelentkező görcsök megszüntetésében és a kilók leadásában.

 

A kén – ritkán hallunk róla, pedig szintén szüksége van rá a szervezetnek. Általában fehérje-molekulákkal érkezik, és a méregtelenítésben játszik nagyon fontos szerepet. Forrásai: a tojás, a hal, a hagyma és a fokhagyma - az egészséges fogyókúrából sem hiányozhatnak.

 

 

A szelén – sem annyira ismert, pedig a megfelelő pajzsmirigyműködés számára nélkülözhetetlen. A brazil dióból (vagy más néven paradió) érdemes napi egy-két szemet enni, és megvan a napi szelén-adag.

 

 

A tenger gyümölcsei - főként az osztriga nagyon nagy mennyiségben tartalmaz cinket.  A cink megfelelő mennyiségű fogyasztása különösen fontos a menopauza idejétől kezdődően, ugyanis az ásványi anyag segít a fehérjék termelésében, az enzimek szabályozásában, szinten tartja a csökkenő tesztoszteront. Hiánya hízást okoz. Ezért nagyon fontos a cink bevitele, amit vörös húsokból, tengeri herkentyűkből, ill. a különböző gabonacsírákból nyerhetünk. 

Mind az Ayurveda, mind a Duolife termékek alapelve a természetességen alapuló egészségmegőrzés. 


képek: pixabay, ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése