Mikor vagyunk egyensúlyban?
A 20-as éveink elején csontjaink a legerősebben. A kor előrehaladtával fokozatosan gyengülni kezdenek, főleg nálunk, nőknél. Csontjainkat a terhességek, majd később a menopauza gyengíti.
Ezért hát érdemes időben elkezdeni figyelni csontjainkra, és gondozni, még akkor is, ha úgy tűnik, rendben vannak.
Amikor egyensúlyban van
- Mozgás
közben vagy pihenés után nem fáj a hát, a nyak vagy a csípő
Nincsenek nyikorgó csontok
Az elmúlt évben nem volt törés, egy-egy elesés vagy trauma ellenére
Mert ha elindul a csontritkulás, nagyon nehéz megállítani. Mit tegyünk hát? >>>
Az Ayurveda meg tudja állapítani a fogak, körmök és a haj állapotából a csontozatot, annak egészségét. A nyugati orvoslás még nem teljesen, bár vannak pozitív előjelei.
A csontszerkezet az egyéntől függ, genetikai.
Vizsgáljuk meg azt, hogy mire is vagyunk hajlamosak?
-
könnyű
és gyors anyagcsere-típus: törékeny csontozat
-
lassú
és egyenleges anyagcsere-típus: vastag, sűrű csontok, hajlamosak a csontpókra
és a gerinc eltéréseire
-
intenzív
anyagcsere –típus: erős csontok, amelyek nem olyan sűrűek, hajlamosak
szűkülésre, gyulladásokra és fertőzésekre (osteomyelitis), tehát nagyobb a
kockázata a csont- és ízületi problémák kialakulásának, tehát óvatosabbnak kell
lennünk
Tudni érdemes, hogy a
hormonális egyensúlyhiány, az emésztőrendszeri rendellenességek, a túlzott
fizikai erőfeszítés és az inaktív életmód szintén befolyásolhatja a vázrendszer
állapotát.Nézzük, mikor van gond az ízületekkel, csontokkal?
• A térd fáj, ha hosszabb ülés után fel kell állnunk• Ujjaink fájnak, miután szorosan megfogtunk valamit
• Fájdalmas a térd vagy a láb, egy-egy hosszabb séta után
• Ha lehajlunk fájdalmat érzünk a hátunkban
• Fejkörzés kifejezetten kellemetlen, nyakfájással jár
• A csípőmozgás korlátozott
Ha ezek bármelyikét tapasztaljuk, érdemes utánajárni a dolgoknak, keressünk föl egy specialistát. Elképzelhető, hogy gyógyszert kapunk, és mielőtt bárkit lebeszélnék a gyógyszer szedésének szükségességéről, azt is hozzátenném, hogy vegyük elő a természetes gyógymódokat, gyógynövényeket, az azokból készült étrend-kiegészítőket, mert ezek csak támogatják a gyógyulást.
Ezen kívül
figyeljünk a helyes étkezésre, hiszen fűben-fában orvosság van! Legyen elegendő
kalcium, D-vitamin, C-vitamin, és K-vitamin. Keressük a kollagén-tartalmú
étrend-kiegészítőket.
Milyen ételek lehetnek?
Milyen ételek lehetnek?
-
A hal, a sötét leveles zöldségfélék,
a bab, a diófélék, a vetőmagok és a tej a kalciumban gazdag ételek,
-
A tonhal, a lazac, a gabonafélék, a
marhamáj, a sajt és a tojás kiválóan alkalmasak a D-vitamin biztosítására.
-
Ehhez figyeljünk személyes
anyagcserénkre (prakruti), tehát figyeljük, hogy mit és mennyit veszünk
magunkhoz egy-egy ételfajtából (pl., a lassú és állandó
személyiségnek nem szabad túl sok olajat fogyasztania, étrendje kerülje a
zsíros halakat, vagy épp a tojást).
Kalciumban
gazdag ételek a különböző anyagcsere-típusnak:
- Könnyű és gyors: lazac, szardínia, tofu, friss füge, mandula, pisztácia, chia mag, szezámmag, parmezán sajt, joghurt, spenót, édes burgonya, vízitorma, narancslé, zabliszt.
- Lassú és folyamatos: Tofu, fehér bab, spenót, kelkáposzta, tökmag, okra, fekete bab, vízi torma, bors-csíra, mustármag-csíra, rebarbara, zabkorpa.
- Intenzív: Tofu, túró, fehér bab, kelkáposzta, mung bab, zeller, koriander, szilva, zabliszt / zabkorpa.
D-vitaminban gazdag ételek
- Könnyű és gyors: lazac, tonhal, kagyló, garnélarák, tojás
- Lassú és állandó: Tojás, garnélarák, gombák (fehér, sült sült; shiitake, sült sült; portabella, grillezett)
- Intenzív: garnélarák, gombák (fehér, kevert sült; shiitake, kevert sült; portabella, grillezett)
- Könnyű és gyors: lazac, szardínia, tofu, friss füge, mandula, pisztácia, chia mag, szezámmag, parmezán sajt, joghurt, spenót, édes burgonya, vízitorma, narancslé, zabliszt.
- Lassú és folyamatos: Tofu, fehér bab, spenót, kelkáposzta, tökmag, okra, fekete bab, vízi torma, bors-csíra, mustármag-csíra, rebarbara, zabkorpa.
- Intenzív: Tofu, túró, fehér bab, kelkáposzta, mung bab, zeller, koriander, szilva, zabliszt / zabkorpa.
D-vitaminban gazdag ételek
- Könnyű és gyors: lazac, tonhal, kagyló, garnélarák, tojás
- Lassú és állandó: Tojás, garnélarák, gombák (fehér, sült sült; shiitake, sült sült; portabella, grillezett)
- Intenzív: garnélarák, gombák (fehér, kevert sült; shiitake, kevert sült; portabella, grillezett)
Milyen
étrend-kiegészítőket javaslok?
A DuoLifeKollagén – Anti-oxidánsokban gazdag, így lassítva a sejtek öregedését.
Harcol a szabad gyökök ellen, és megfelelő kondíciót biztosít. Egészségesebbé
teszi a hajat, a bőrt, körmöket. Védi a bőrt az UV
sugarakkal szemben.
Hidegensajtolt olajak –a mákolaj erősen támogatja a csontokat, tele vannak foszforral,
kalciummal. A szezámmag-olaj a csontsűrűséget segíti megtartani.
A már
kialakult esetleges fájdalmakra kiválóak az Ayurveda M-Vit complex vitaminok, a DuoLifeProStik.
Kívülről
pedig a különböző gyógynövényes fájdalom-csillapító balzsamokat érdemes
alkalmazni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése