Mit mond az Ayurveda?
Azért ma már nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogyha
gyengébb, ill. nem működik jól az immunrendszerünk, akkor hajlamosabbak vagyunk
a megbetegedésekre, ill. nehezebben épülünk fel a betegségekből.
De MINDENKI egészséges akar lenni, maradni, hamar szeretne
felépülni. Hiszen semmi más nem számít, csakis az EGÉSZSÉG! Ezen cél érdekében
beiratkozunk különböző jóga-tanfolyamokra, futunk, tánckurzusokra megyünk,
megpróbálkozunk a vegetáriánus étkezéssel, elmegyünk kicsit wellness-elni, igyekszünk a természetbe menni a friss
levegőért, a természet gyógyító erejéért.
A falun élő emberek mindig a természet részei voltak. Én is
falusinak számítok, ott nőttem föl, és erre büszke is vagyok. Olyan dolgokat
tudok a természetről, a fákról, növényekről, virágokról, zöldségekről, amit egy
városban nevelkedett ember nem tud megtanulni könyvből. A mai napig vidékinek vallom magam,
jóllehet, a településem ma már város. De még emlékszem az évszakok gyümölcseire,
zöldségeire. Az étkezéseinkre. Arra, hogy mit érdemes enni és mikor.
Sajnos úgy látom, hogy a mai városi generáció már
mindenképpen kénytelen különböző gyógynövényes étrend-kiegészítőkhöz
folyamodni.
Mivel az Ayurveda nem esik
messze a falusi élményeim fájától, így teljesen tudok vele azonosulni. Az
alkalmazott (gyógy)növényei, gyümölcsei zöldségei is tulajdonképpen azt a célt
szolgálják, hogy megőrizzük egészségünket, ill. könnyebben gyógyuljunk a
betegségekből. Van itt néhány alapvető növény, mint pl. az amla, a kurkuma, a
gyömbér, az aloe vera, a mulethi és az ashwagandha.
Nézzük, mit tudnak ezek a növények?
Az Ayurveda a szervezet
immunitását az ojas-hoz kapcsolja. Az ősi indiai Ayurvéda gyógyászat javaslata,
hogy vigyázzunk az ojas-ra.
A szervezet 7 alkotóelemből áll:
a rasa (nedv), a ava (vér), a mansa (az izom), a medha (a testzsír), az asztia
(a csontok), a majja (a csontvelő) és a shukra (a sperma).
Az olyan gyógynövények, mint
amla, mulethi, ashwagandha, gyömbér, bazsalikom, harad, kurkuma, brahmi és kardamom
jótékony hatással vannak az immunrendszerre. Ugyanakkor az olyan változatos
ételek, mint a méz, tehéntej és a ghee (tisztított vaj) természetes
fiatalítóként működnek.
fotók: pixabay
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése