2020. július 7., kedd

A 6 LEGFONTOSABB GYÓGYNÖVÉNY AZ IMMUNRENDSZERÜNKÉRT


Mit mond az Ayurveda?

Azért ma már nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogyha gyengébb, ill. nem működik jól az immunrendszerünk, akkor hajlamosabbak vagyunk a megbetegedésekre, ill. nehezebben épülünk fel a betegségekből.
De MINDENKI egészséges akar lenni, maradni, hamar szeretne felépülni. Hiszen semmi más nem számít, csakis az EGÉSZSÉG! Ezen cél érdekében beiratkozunk különböző jóga-tanfolyamokra, futunk, tánckurzusokra megyünk, megpróbálkozunk a vegetáriánus étkezéssel, elmegyünk kicsit wellness-elni,  igyekszünk a természetbe menni a friss levegőért, a természet gyógyító erejéért. 

A falun élő emberek mindig a természet részei voltak. Én is falusinak számítok, ott nőttem föl, és erre büszke is vagyok. Olyan dolgokat tudok a természetről, a fákról, növényekről, virágokról, zöldségekről, amit egy városban nevelkedett ember nem tud megtanulni könyvből. A mai napig vidékinek vallom magam, jóllehet, a településem ma már város. De még emlékszem az évszakok gyümölcseire, zöldségeire. Az étkezéseinkre. Arra, hogy mit érdemes enni és mikor. 

Sajnos úgy látom, hogy a mai városi generáció már mindenképpen kénytelen különböző gyógynövényes étrend-kiegészítőkhöz folyamodni.

Mivel az Ayurveda nem esik messze a falusi élményeim fájától, így teljesen tudok vele azonosulni. Az alkalmazott (gyógy)növényei, gyümölcsei  zöldségei is tulajdonképpen azt a célt szolgálják, hogy megőrizzük egészségünket, ill. könnyebben gyógyuljunk a betegségekből. Van itt néhány alapvető növény, mint pl. az amla, a kurkuma, a gyömbér, az aloe vera, a mulethi és az ashwagandha


Nézzük, mit tudnak ezek a növények?
Az Ayurveda a szervezet immunitását az ojas-hoz kapcsolja. Az ősi indiai Ayurvéda gyógyászat javaslata, hogy vigyázzunk az ojas-ra. 

A szervezet 7 alkotóelemből áll: a rasa (nedv), a ava (vér), a mansa (az izom), a medha (a testzsír), az asztia (a csontok), a majja (a csontvelő) és a shukra (a sperma). 

Az olyan gyógynövények, mint amla, mulethi, ashwagandha, gyömbér, bazsalikom, harad, kurkuma, brahmi és kardamom jótékony hatással vannak az immunrendszerre. Ugyanakkor az olyan változatos ételek, mint a méz, tehéntej és a ghee (tisztított vaj) természetes fiatalítóként működnek.

fotók: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése