2022. március 15., kedd

A HÁTFÁJÁS, ÉS ANNAK LELKI OKAI

A magyar nyelv tele van szenzációs „testi” kifejezésekkel, amivel jelöli, hogy ha van valami bajunk, mint pl.

o   beletörik a dereka – túlterhelt,

o   nem bírja bevenni a gyomra – valamit nem tud/nem akar elfogadni,

o   fáj tőle a feje – a szó szoros értelmében az idegeskedés komoly migrénes fejfájásokat okozhat,

o   nyomja a vállát – nagy lelki terhet cipel,

o   húzza a nyakát – nem tetszik neki valami, stb.

A test és a lélek működése elválaszthatatlan egymástól.  A pszichés tényezők előidézhetnek testi tüneteket, a szervi okok pedig kihathatnak a lélekre.  A testi tünetek sokszor járnak teljesen negatív kivizsgálási eredményekkel. Ezeket a megmagyarázhatatlan bajokat pszicho-szomatikus betegségeknek hívjuk.  Ennek az orvoslása többrétű:  a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat vizsgálja a betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében. Hiszen, ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is - de ez fordítva is igaz.

Az egyik ilyen pl. a hátfájás.  Úgy tűnik, hogy a lélek működése és a hátfájás között nincs kapcsolat, de mégis. Az egyik ilyen pl. a szorongás, a konfliktusok, félelmek, negatív emlékek, veszteség.

A hátfájás aztán olyan testi tüneteket is jelezhet, mint pl. a belső szervek rendellenességei, szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri bántalmak, ortopéd betegségek.

Magyarul: több minden miatt fájhat hátad, mint valamelyik végtagod. Ha a leleted negatív, és az orvos sem találja az okát a bajaidnak, de mégis fájsz, figyeld Magad. Figyeld a körülményeidet.

Van-e stressz az életedben?  A stressz, jó, ha tudod, izommerevséget okoz. Nézd meg, van-e bármilyen problémád? Alvászavarban szenvedsz-e?

Van-e bármilyen munkahelyi, magánéleti gondod?

 És ha rádöbbensz, hogy igen, tiszta stressz az életed, akkor sürgősen pihenj, lazulj, sétálj a természetben, jógázz, meditálj, menj egy jó masszázsra... bármi jó lehet, ami ellazít és megnyugtat! Mert ha nem figyelsz magadra, előbb-utóbb tényleg komoly test problémák elé nézel!


 



fotó: pixabay

forrás: internet

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése