2018. június 26., kedd

HOZD EGYENSÚLYBA A DOSHA-DAT - aromaterápiával!


Sokan, sokat és sokszor olvastunk már az aromaterápiákról, azok jótékony hatásáról szervezetünkre, életterünkre, életünkre. Nem beszéltünk még azonban minderről az Ayurveda szemszögéből.
Az aroma-terápiát már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák különböző rendellenességek kezelésére. Alkalmas stresszoldásra, fájdalom-csillapításra, nyugtató hatással bír  és relaxál. Az aroma-terápia ereje az illatban rejlik, hiszen a leggyorsabban jut el az agyunkba. Nagyon sok ayurveda orvos hisz abban, hogy bizonyos aromák belélegzése egyensúlyba hozza a dosha-t, csökkenti a stresszt, és ezáltal segíti elő az általános  gyógyulást. Az Ayurvedában alkalmazott aroma-terápia holisztikus képet mutat a betegségek kezelésére.

Például egy Vata-domináns ember sokszor gyomor-, ill. idegrendszeri problémákkal küzdhet, így szél/éter-elemeket tartalmazó olajokra van szüksége. Érdemes tehát körültekintően kiválasztanunk a  karminatív és melegítő illóolajokat.
A jellemzően túlfűtött Pitta –ban gyakran alakulhat ki láz, ha jön a hűvös idő. Ezért olyan illóolajakat válasszunk, melyek gyulladásgátlók és lázcsökkentők.
A Kapha domináns személyben légzési egyensúlyhiány alakulhat ki a hideg időjárásban. A  javasolt illóolajok olyanok legyenek, melyekkel természetes módon tisztítják és ürítik ki a légutakat. 

Az esszenciális olajak esetében a fő terméket növényi anyagból gőzzel vonák ki, így esszenciájukból erős koncentrátumot kapnak. Az emberek évezredeken át alkalmazták ezt az eljárást az aromás növények esetében,  majd a XVIII. sz.-ban terjedt el a desztillált víz.
Az 5000 éves Ayurveda ugyanakkor kifejezetten a gyógynövényeket használta és használja, és ily módon tudják az Ayurveda orvosok a dosha-nak megfelelő növényi esszenciákat ajánlani azok egyensúlyának elérésére.  
Az ásványi eredetű Ayurvédikus terápiás készítményekben az ún. yogavahi - olajakat használják, ami azt jelenti, hogy általuk a gyógynövény – esszencia a testünk sejtjeibe és szöveteibe képes hatolni.  De fontos szerepet játszanak a bőrápolásra kifejlesztett készítményekben, de tulajdonképpen a fűszerekben használt gyógynövények célja is hasonló. Ezen alapulnak a gyógymasszázs-olajak is.
A yogavahi szerepe mellett nagyon sok esszencia-olaj fontos saját egészségünk fenntartásában. Az Ayurveda szerint a jó egészség a fizikai egyensúlyból fakat. De mi magunk is mondjuk: Ép testben ép lélek. Igaz? Mindnyájunkban megtalálható az az 5 elem, ami az Univerzumban is: Éter, levegő, tűz, víz és a föld. 
Folyt. köv. ...

Szöveg és képforrás: http://ayurvedshop.hu
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése