A hinduk hitvilága szerint a szezámmag Yama istenség áldását
hordozza, ezért ebben a kultúrkörben a halhatatlanság szimbólumának, több keleti
kultúra pedig afrodiziákumnak tekinti. gyógyhatásúnak tartották, például
Hippokratész a szezámmagot általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és
májbántalmak esetén ajánlotta.
Különös becsben tartották a fekete magvú szezámot,
amely az Ayurvédikus tanítások szerint a fényenergiát közvetíti.
- öregedésgátló hatás
- rákmegelőző hatás
- segít a szív és érrendszer
egészségének megőrzésében
- csökkentheti a magas
koleszterinszintet
- segít a vérnyomás
szabályozásában
- támogatja a légzőszervek
egészségét
- csökkenti a légúti görcsök
előfordulását asztma esetén
- megóv a csontritkulás
kialakulásától
- könnyít a reumatikus artritisz
panaszokon
- csökkenti a gyulladásokat
- segíti az emésztést,
bélmozgást
- megőrzi a vese és a máj
egészségét
- lázcsillapító hatás
- fokozza az erőnlétet
- csökkenti a feszültség okozta-
és a migrénes fejfájást.
Olaja bőrvédő, bőrregeneráló szernek számított, például égési
sérülések esetén alkalmazták, a hölgyek pedig fiatalító, szépítő hatású
csodaszerként tartották számon. Masszázshoz
nagyon jól használható, mivel értékes anyagai minden más olajénál könnyebben
áthatolnak a bőrön. Ezekből a magvakból sajtolt olaj az alapanyag az összes masszázsolajunknak,
melyekről itt
már olvashattatok.
A szezám (Sesamum indicum) trópusi, egyéves lágyszárú növény, egy- másfél méter magasra nő. Szára és tojásdad alakú levele szőrös, kétajkú, harang formájú, rózsaszínű virágai vannak. Toktermései egyenként több tucatnyi, az egész növény pedig több száz magocskát érlel, ezek sárga vagy barnás színűek, csepp alakúak.
Miért jó?
A szezám magva rendkívül értékes táplálék. Nagy
arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, tömegének több mint felét olaj teszi
ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen
gazdag, de más ásványi anyagok, így például kálium, foszfor, magnézium, vas is
bőségesen megtalálható benne. A préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes
aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.
Gazdagabb kalciumban, mint
például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.
Lecitin-, szezamin-tartalma koleszterincsökkentő hatású
illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában -
és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer.
Ma számos ország alkalmazza gasztronómiai kultúrájában. Vegetáriánusoknak
értékes fehérjéi miatt különösen érdemes fogyasztani, de mindenkinek
ajánlható, aki emésztési gondokat (például székrekedést, máj- és epebajokat)
küzd, vagy épp érrendszeri betegségeket szeretne elkerülni vagy enyhíteni.
Újabb kutatások szerint a szezámolaj a bőr védelmében is bevethető:
akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú
daganatos sejtjeinek szaporodását.
Hogyan fogyasszuk?
Nagy tápértékű, energia-dús, vitaminban gazdag, erősítő
táplálék, tehát rendszeres fogyasztása a gyerekek, a kamaszok, gyermeket
váró és szoptató kismamák, a betegségből lábadozók, a szigorú növényi étrendet
tartók, a változó korban lévők számára egyaránt.
Sok mindenbe keverhetjük, adhatjuk hozzá, mint pl. édes és sós pék- és házi készítésű sütemények,
kelt tésztafélék, akár nyersen és
pirítva is. Bármilyen rántott étel készítésekor a panír zsemlemorzsájába, müzlikbe,
salátába, párolt zöldségekhez beletehető egy-egy kanállal belőle. A tápanyagok jobban
hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtörjük, vagy durvára daráljuk.
Sütésre nem alkalmas, különben
elveszíti jótékony hatását. Inkább a már elkészült ételbe keverjük.
Akinek a dió allergiás reakciót vált ki, érdemes figyelni,
nem vált-e ki a szezámmag is ilyen tünetet, így tehát óvatosan azoknak, akik
Forrás és képek: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése