2021. augusztus 24., kedd

10 TEA, FOGYÁSHOZ

Már megint fogyni? Már megint túlsúly? Már megint ne egyek? Nagyon elegem van már belőle! De mit tegyek, ha mégis kínlódok a súlyommal, és annyi mindent kipróbáltam, mégsem sikerül?

Először is tegyünk helyre néhány dolgot: nem mindenki pitta alkat. Vannak kapha-k is, akik bármit tesznek, mindig egy kicsit túlsúlyosnak tűnnek. Pedig nem feltétlenül azok. De más az izomzatuk, más az emésztésük, az életmódjuk, stb. Itt már írtam a dosha-król.

De mégis mindig eljön egy olyan pillanat, amikor ráállunk arra a bizonyos mérlegre, és megállapítjuk: fogyni kell.

De nem szívesen megyünk edzőterembe. Vagy – én pl.  – nem szeretünk futni. Mit tegyünk mégis? Kevesen gondolnak a tea-félékre, pedig igazán jó és hatásos  módja lehet annak, hogy kordában tartsuk kilóinkat. 


Ráadásul ezek nemcsak az anyagcserénk fokozására alkalmasak, de antioxidánsokban gazdag teák. Néhány tea valójában több mint 90% -kal hatékonyabban segíti a szervezet zsírégetését, mint a kávé. Míg a zöld tea e tekintetben a legtöbbször kerül címlapra, addig nem árt tudni, hogy sok más is van olyan hatékony, ha nem még hatékonyabb, mert képes méregteleníteni, segíti távol tartani a fogszuvasodást, és fölveszi a harcot a rákos sejtekkel szemben.

Melyek ezek?


1. Csillagánizs tea - elősegíti az emésztést


A Kínában őshonos kicsi örökzöld fa (Illicium verum) gyümölcse felhasználható az emésztési zavarok, például gyomorpanaszok, hasmenés, hányinger stb. kezelésére. Áztassuk be az ánizs-hüvelyeket egy csészeforró vízbe, 10 percig. Ezt leszűrjük, és ha szükséges, édesítjük. Lassan kortyoljunk belőle.

2. Porangaba tea – segíti a zsírégetést

Ennek a teának a vörös gyümölcse kávébabra hasonlít. Elsősorban Dél -
Amerikában nő. A Porangaba Tea koffeint, allantoint, allantoin-savat és káliumot is tartalmaz. Elősegíti a fogyást, csökkenti az étvágyat, vizelethajtó hatású, sőt csökkenti a zsíros lerakódásokat és a narancsbőrt. Elnyomja az étvágyat is. Az ajánlott adag 1 teás zacskó 30 perccel kortyolgatva minden étkezés előtt.

3. Borsmenta tea - szabályozza, hogy mit eszel

Felgyorsítja az emésztést, és így több kalóriát tudsz elégetni. A levelekből könnyű, frissítő tea készíthető, kár melegen, akár hűtve fogyasztható. A tea elkészítéséhez vegyünk egy ek. friss vagy szárított levelet, adjuk forrásban lévő vízhez, és áztassuk 4-5 percig. Leszűrjük, adjunk hozzá mézet, ha szükséges.

4. Fehér Tea – Kiváló zsírégető

A legfiatalabb levelekből és rügyekből készítik. Kiváló és hatékony a baktériumok
elleni küzdelemben, vírus- és gombaölő hatással rendelkezik. Megállítja az új zsírsejtek képződését, serkenti a zsírégetést. Kicsit több ideig kell áztatni forrázás után, mint a többi teát, általában 7 - 10 percig.

5. Zöld Tea – Elősegíti az anyagcserét


A kutatások szerint a zöld teában található EGCG vegyi anyag felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét. Hihetetlen, de napi 70 kalóriát képes elégetni! Jelentősen alacsonyabb vércukorszintet eredményez, ugyanakkor emeli az antioxidánsok szintjét is. Fokozza az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést. A tea áztatási ideje: 2 – 3 perc, 85 Celsius fokon.

 

folyt. köv. 

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése