2022. február 14., hétfő

A GYÓGYÍTÓ ERŐVEL BÍRÓ TEAFAOLAJ


A teafaolaj az egyik legtöbbet vizsgált, a bőrre vonatkozóan számtalan gyógyító hatással rendelkező illóolaj. Arthur Penfold kémikus már az 1920-as években igazolta, hogy a teafaolaj erős fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Kozmetikai termékek és természetes alapanyagú gyógyszerek összetevői között szerepel, mégis az a legjobb, ha veszel egy kisebb üveg 100%-os tisztaságú olajat, és azt használod, ha szükséges.

De mi mindenre alkalmazhatod?

1. Aknék kezelésére

– antibakteriális, gombaellenes, és gyulladáscsökkentő! Emiatt rendkívül hatékony az aknés bőr kezelésére.

Tisztítsd meg a bőröd, majd egy tk., varázsmogyoróban elkevert 1-2 csepp teafaolajas kencével kend be, naponta kétszer. Erősen pattanásos testfelületet kezelhetsz úgy, hogy adj a fürdővizedhez 5-6 csepp 100%-os tisztaságú teafaolajat. Ez majd normalizálja a faggyútermelődést, és eltünteti a hegeket. Hagyd 20 percig állni, majd mosd le hideg vízzel.

2. Pikkelysömör ellen

– csökkenti a gyulladást, megszabadít az elhalt hámsejtektől, nyugtatja a bőrt, csökkenti a viszketést, és bőrmegújító hatással rendelkezik. A pikkelysömör okozta hegeket is eltünteti.

Két evőkanál olvasztott kókuszolajban keverj el 10 csepp teafaolajat, és ezzel kenegesd a problémás területet naponta 2-3 alkalommal.

3. Ekcéma

– egy fél csésze kókuszolajban keverj el 20 csepp teafaolajat, majd naponta kétszer kenegesd be vele az ekcémás bőrrészt. Szükség esetén a fürdővízbe is tehetsz 15 csepp teafaolajat, elkeverve 2 evőkanál olíva-, vagy mandulaolajban.

4. Vágások és fertőzések ellen

– először tisztítsd meg hidrogén-peroxiddal a sérült bőrt, majd keverj el két csepp levedulaolajat két csepp teafaolajjal, majd töröld át vele a problémás területet. Majd kötözd be, hogy elkerüld a fertőzéseket.

5. Borotválkozás utáni sebekre

– pár csepp teafaolajjal kenegesd be a sebeket.

6. Lábgomba ellen

– a teafaolaj nagyon erős gombaölő hatással rendelkezik, éppen ezért igen hatékony lábgomba esetén.

Keverj csomómentesre ¼ csésze nyílgyökérport, ¼ csésze szódabikarbónát, és 20 csepp teafaolajat, majd naponta többször kend be vele a gombás részeket.

7. Kelések

– hatékony pl. olyan kelések kezelésében is, melyek más antibiotikumos kezelésre nem reagálnak.

Hígíts fel egy kis mandulaolajat a teafaolajjal, és naponta többször kend át a keléses részt, amíg el nem múlik.

8. Szemölcs ellen

– sterilizáld a kezed és a szemölcs körüli részt, majd tégy egy csepp teafaolajat a szemölcsre. Kösd le steril tapasszal, hagyd rajta egy éjszakán át, majd reggel ismételd meg. A szemölcs le fog válni.

10. Himlő esetén megnyugtatja a bőrt

– 5 csepp teafaolajat keverj el egy kevés hordozóolajba, és ezzel kenegesd a bőrfelületet. Enyhíti a bárányhimlő okozta tüneteket.

 

Hogyan alkalmazd?

Mindenképpen először teszteld egy kisebb bőrfelületen, hogy nem vagy-e érzékeny rá, majd hígítsd egy kevés hordozóolajjal, mint pl. kókusz-, jojoba, vagy mandulaolaj.

Vigyázni kell arra, hogy a teafaolaj érzékenyebbé teheti a bőröd az UV-sugárzásokkal szemben, ezért használj fényvédő krémet, ha a napra mész.

forrás:  

képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése