2022. február 10., csütörtök

MI A JÓ ALVÁS TITKA?

Tudod, hogy a rossz minőségű alvást legtöbbször a mai kóros népbetegség, a stressz okozza? Erről már sokszor írtam, pl. itt.

A felhevült és túlhajszolt mindennapok, a helytelen táplálkozás számtalan egészségügyi kockázatot hordoz magában.

Ha nem alszod ki magad, akkor szervezeted nem tud éjszaka megfelelően regenerálódni, ami negatív hatással lesz bőrödre, testsúlyodra, immunrendszeredre, mentális egészségedre, lelki egyensúlyodra. 

👉 De mi is történik?

Gyengül az immunrendszered

Tudod, hogy az immunrendszered az éjszakai alvás közben a legaktívabb? Ilyenkor termeli és bocsátja ki a fertőzésekkel és gyulladásokkal szembeszálló citokin fehérjéket. A kevés vagy rossz minőségű alvás legyengítheti immunrendszeredet, és csökkentheti a citokin fehérjék éjszakai termelődését. Így fogékonyabbá válhatsz a betegségekre, fertőzésekre, hiszen akár már egy éjszakányi alvásmegvonás miatt is megváltozik a vérben található immunsejtek összetétele.

Vizsgálatok kimutatták, hogy napi 6 óra alvás mellett a 18–55 év közötti felnőttek gyakrabban lettek náthásak, mint azok, akik napi 7 órát töltöttek minőségi alvással. A 6 órát alvók 4,2­-szer gyakrabban betegedtek meg, míg az 5 órát alvóknál ez a szorzó már 4,5-szeres. Immunrendszerünknek emellett számos vitaminra, ásványi anyagra is szüksége lehet a normál működéshez, ilyen például a D-vitamin, a C-vitamin, a szelén és a cink is.

Hogy egyensúlyban tartsd szervezeted működését, vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ajánlom figyelmedbe a DuoLife Éjjel-Nappal vitaminkomplexumot. Ez a folyékony étrend-kiegészítő megfelelő összeállításban készült, egy üveg éjjelre és egy nappalra.  

 



Testsúlyproblémák, elhízás

A kevés vagy rossz minőségű alvás növeli az ételek iránti sóvárgást, hiszen két, az étvágyat szabályozó hormonszintjének rendellenes változását vonja maga után. Az egyik a leptin, amely a zsíranyagcsere hosszú távú szabályozásában játszik fontos szerepet. A másik az “éhséghormon”, amely az éhségérzet kiváltásáért felelős.

A kialvatlanság felborítja ennek a két hormonnak az egyensúlyát. Állandóan éhes leszel, ill. nagyobb adag ételt veszel magadhoz, sőt magasabb szénhidrát/kalória tartalmú élelmiszerek felé fordulsz. A anyagcseréd lelassul, ami szintén elhízáshoz vezethet.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát – egészséges tápanyagokkal kiegészítve – a hosszú távú és eredményes testsúly fontos része.

Ha nehéz megszabadulnod a már kialakult súlyproblémádtól, akkor  kúraszerűen alkalmazd a DuoLife ProSlimer étrend-kiegészítőt. 


Válogathatsz az egyéb termékek közül is, hogy elérd és tartsd a kívánt testsúlyodat. 

Egyértelműen leírható, hogy milyen testtömegindex felett számít valaki túlsúlyosnak. 

 

A bőr öregedésének felgyorsulása

A bőr sejtjei éjjel kétszer gyorsabban regenerálódnak, mint nappal, de csak minőségi alvás után. Ellenkező esetben nő a kortizol-szint, ami gátolja a kollagén termelődést (és ezen keresztül a bőr regenerálódását), ugyanakkor a bőr rugalmasságát, feszességét biztosító kollagén lebontását is felgyorsítja. Így bőrünk megereszkedett, puffadt és fakó lesz, ráncaink és a szem alatti karikák elmélyülnek, a bőr öregedése felgyorsul.

Ne várd ezt meg!  Termékeink széles választékát kínáljuk a szép bőr elérése, megtartása érdekében. 

Pl. a DuoLife Kollagénes krém az egyik ilyen szuper bőrápoló!



 

Hanyatló mentális egészség

Az alvás és a pszichés állapot rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással. Depressziós lehetsz, nem tudsz örülni dolgoknak, érzelmileg kimerülsz. Hajlamosabb leszel a negatív érzelmi megnyilvánulásokra, fogékonyabb leszel a mások negatív érzelmeit is magadra venni. Emberi kapcsolataid beszűkülnek, hullámzó hangulatzavaraid is lehetnek.

Nevetni kell, nevetni! Keresd meg a számodra kacagtató (politika- és ármánykodásmentes) olvasmányokat, filmeket, régi kabaréjeleneteket, mindegy! Csak nevess!

Oldjad a benned felgyülemlő stresszt! Ha ehhez séta kell, hát sétálj. Ha zene, akkor hallgass zenét. Ha csönd kell, akkor olvass. Nézegesd a virágokat, a természetet. Hidd el, nincs annál szebb, mikor kibújnak az első virágok, megszólalnak a madarak, és a Nap is simogatja az arcod.

Ha szükséged van alvást segítő valamire, akkor igyál kamillateát, esetleg valami növényi nyugtatót.

A lényeg, hogy oldjad a stresszt, a feszült idegállapotod okozta átmeneti alvási nehézségeket.  

A ProRelaxin is segíthet Neked ebben!



 

forrás:

fotók: ayurvedshop.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése