2018. június 5., kedd

ŐSI GYÓGYMÓDOK - I. rész

Itt a nyár - ismét. Érdemes figyelnünk hát arra, hogy a nyár gyümölcsei mi mindenre jók. Itt van pl. a

SZEDER
Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták, a kínaiak veseproblémák, vizeletcsöpögés és impotencia kezelésére ajánlották az éretlen gyümölcsöt.

A levele csersavban és illóolajokban gazdag,  hatékony nyálkahártya-, bélgyulladások, vakbélgyulladás esetén, hasmenés ellen, izzasztóul, vizelethajtóul.  Izzasztó hatása miatt alkalmas  influenza, légzőszervi hurutok valamint láz ellen. Kiváló köptető.  

A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.
A rómaiak leveléből ... 
... forró főzetet ittak , vagy épp rágcsálták azt fogínyvérzés ellen. 

A középkorban az égett, vagy horzsolt bőr megnyugtatására alkalmazták a levelét, borogatás formájában sebek, aranyér gyógyírja volt. 
Az arab orvosok nemi-vágy-serkentőnek tekintették gyümölcsét, mivel A-provitamint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, illóolajokat és nyálkás anyagokat tartalmaznak. A bogyók vizelethajtó és erősítő hatásúak.

Vérnyomás- és vércukorszint-csökkentő, és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumorképződést. 
 Bogyóiból szörpöt, dzsemet készítsünk, leveleit szárítsuk meg.


A másik érdekes, évelő  növény a Tibeti REBARBARA

Salaktalanít, tisztítja a vért, általános erősítő hatása van, fokozza az epetermelést, amellett vérképző hatású.
Levélnyelét zöldségként és gyümölcsként használják. Nyár közepéig frissen, szószok, piték, befőttek készítésére alkalmas.
Levele mérgező, csak levélnyelét fogyasszuk! Leveléből öko-levéltetű-írtót készíthetünk.



A MEGGY - mint "szupergyümölcs"
Az összes élelmiszer közül ebben a gyümölcsben található a legtöbb gyulladáscsökkentő összetevő. Magas, egyedi kombinációjú  antioxidáns-tartalma napi 2,5 dl meggylé elfogyasztásával 4 héten át jelentősen csökkenti a gyulladási folyamatokat és szívbetegségeket előrejelző markerek koncentrációját.  A meggylé kiválóan csökkenti a húgysav- és a triglicerid-szintet.
Már egy marék meggy is nagyban hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez.  Úgyhogy akkor együnk több marékkal! Bátorítok mindenkit turmix-italok elkészítésére is, több gyümölccsel együtt fenséges!



A BAB - ról itt írtunk már.
Nem győzzük hangsúlyozni, milyen gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban,
magnéziumban, foszforban és kénben. 
Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. 
Csökkenti a káros koleszterin szintet, szinte mindegyik fajtája kiváló a cukorbajban szenvedőknek. Egy csésze babhéjtea 3-5 inzulinegységet pótol. A kínaiak még ma is belefőzik a babhéjat a cukorbetegek ételébe (leves, mártás, főzelék), így az étkezés során veszik magukhoz a hatóanyagot.

Ne dobjuk el a száraz fehérbab héját, hiszen régóta használják hólyag- és vesebajnál, reumatikus és köszvényes bántalmaknál. A bokorbab zöld és sárga hüvelyei szintén enyhe vízhajtó és nedvtisztító hatású anyagot tartalmaznak. 

A fehér színű bab egészséges üres hüvelyeit rakjuk el. Teája  vérnyomáscsökkentő, serkenti a szív működését, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazva vizelethajtó. A fehér babot megdarálva gyulladásokra, kelések érlelésére borogatóul használhatjuk.



A BORSÓ

Rákmegelőző, vakbélgyulladást megelőző, koleszterinszint csökkentő.
Érdekesség megemlíteni, ez a közkedvelt növény természetes fogamzásgátló szer, amely a „fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nők ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebből adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élők. A népi gyógyászat a borsó fogyasztását  komoly betegségek után általános erősítő szerként ajánlja.

Nemsokára itt a borsóleves szezonja! Annál finomabb nincs, mint a friss zöldborsóból egy jó nagy tányér levest megenni, pl. csirkehússal  belefőzve.

Nos, ez a cikk nem annyira ayurveda, de gyógyhatásaikról ismert növények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése