2016. április 18., hétfő

ÓH, AZ A CSODÁLATOS NEEM FA!



Lelje kedvét a Ním csodálatos erejében

Évszázadokon át, a Ním fát Indiában csodafaként ismerték. Hagyományosan az ayurvedikus gyógyászatban alkalmazták, mint természetes vírus- és baktériumölő szert, és olyan kezelések esetén is felhasználták, mint vizelési rendellenességek, hasmenés, láz, bőrbetegségek, égések és gyulladásos betegségek. Sokrétű felhasználásának köszönhetően elnevezték az „Indiai falvak barátjának és védelmezőjének”. Manapság a modern kutatások figyelemreméltó tulajdonságát igazolták vissza ennek a fának. Így aztán egyre inkább kulcsfontosságú összetevője a modern kozmetikai és a gyógyszeriparnak.
Vaipani kozmetikumaink egyik fontos összetevője természetes antibakteriális tulajdonságai miatt, így pl.  a Vera Body testápoló, a Sahcher bőrtápláló, a Honey Shower Gel tusfürdő, valamint a Neem Turmeric Face Wash arclemosó tartalmazza ezt a csodálatos  növényt.
Fejtsük meg e fa rejtélyét: miért is Csodafa?
A modern kutatások felfedezték, hogy alkaloidákat, liminoidákat tartalmaz, melyek egyenként gyógtyító hatással bírnak. Például egy liminoid (azadirachtin) 95 %-os hatékonysággal bír növényvédelem ill. rovarirtás alkalmával.

Egy másik liminoid-ot a Ním fa leveleiben találtak (gedunin), melyet a trópusi országokban malária elleni szerként használnak, gyógynövényes teaként való alkalmazással.  Két másik alkaloida (nimbin és nimbidin) vírus- és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik.

Míg a fa minden részét felhasználják a hagyományos ayurvedában, van 3 része, mely különösen előnyös és hatékony: a kérge, a levelei és a ním-olaj.

A Ním fa kérge

A Neem kéreg hűs, keserű és fanyar. Hagyományosan fáradtság, Kapha dósa egyensúlyhiánya, férgek, láz és étvágytalanság kezelésére használják. Mivel a fertőtlenítő és vérzéscsillapító tulajdonságai is vannak, különösen hasznos a sebek gyógyulásában.

Talán a leggyakrabban a Neem kérgét használják fogtisztításra.  A hagyományos módszer az, hogy le kell törnie egy gallyat és rágni. Összehúzó tulajdonságai révén a kéreg megakadályozza fogínyvérzést, a fogszuvasodást és a kellemetlen szagot.  

A varázslatos levelek

A Neem leveléről nagyon sok ájurvédikus írásban tesznek említést, miszerint  szinte mágikus hatása van a bőrre. Úgy működik, mint egy gombaellenes, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szer. Hatásos ekcéma, sömör és akne ellen. A leveleket összezúzzák, s masszaként közvetlenül a sebekre, fekélyekre vagy bőrbetegségekre  teszik.
Neem levél egyaránt csípős és fanyar. A Maharishi Ájurvéda szerint, a Neem levél különösen hasznos a Vata rendellenességek egyensúlyának helyreállításában. Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, tisztítja a vért, és semlegesíti a káros szabad gyököket. Ez tápláló a hajra is (keshya).
Tisztelik az antibakteriális és vírusölő tulajdonságai miatt. Még ma is, Indiában friss Ním levelet szórnak a betegágyak mellé, influenza vagy láz esetén, de sokszor még az ajtón kívül is. A nímmel átitatott levegő tisztítja és fertőtleníti a szobát, és megakadályozza a betegség terjedését.

A Ním olaj hagyományos használata

A Ním magvainak összezúzásával nyerik az olajat, és a leveléhez hasonlóan bőrproblémák kezelésre használják. Különösen hatékony a fejtetű és korpásodás ellen, tisztító hatása van, pl. aromaterápiára is kiváló.

Íme néhány egyszerű mód arra, hogy használjuk a nímet a fogra, bőrre és hajra.

Neem kéregből készült fogkrém a fogszuvasodás ellen

Fogmosás - teljesen természetes, fluorid-mentes módon. Ájurvédikus fogkrém, amely Neem kérgét használja fel. Segít meggyógyítani fájó ínyt, megakadályozza a fogszuvasodást, és az  íny és a fogak erősítésével egy új érzést hoz létre a szájban. Megtisztítja a méreganyagoktól a fogakat és a szájüreget, és különösen hatékony lefekvés előtt.

Neem olaj a tetvek ellen

10% Ním-olajat, 90% kókuszdió vagy szezámolajat össze kell elegyíteni. Alkalmazható a haj és a fejbőr masszírozására. Fésüljük el egyenletesen, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyenletesen oszlik el. Egy éjszakán át kell hagyni, majd reggel le kell mosni. Ismételjük 5-6 alkalommal, minden másnap, amíg a tetvek eltűntek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése