A 3 dosha jellemzői és funkciói:
VATA - az űr és levegő tartozik hozzá. Jellemzője, hogy mozgékony, gyors, világos, tiszta, száraz, durva. Funkciója a mozgás, cselekvés, érzékelés. A testben a VATA-hoz tartozik a vastagbél, combok, csípők, csontok, fülek és tapintószervek.
PITTA - a tűz és víz. Forró, csípős, éles, fényes, metsző, savas, olajos, égető és folyékony. Az emésztés, anyagcsere-folyamatok tartoznak hozzá. A testben a vékonybél, gyomorban, izzadságmirigyek, vér- nyirokrendszer és a látószerv tartozik ide.
KAPHA - a víz és a föld. Ezért jellemzője, hogy szilárd, nehéz, hideg, zsíros, olajos, ragacsos, nedves, nehézkes, lusta, édes és puha. Feladata a testszövetek felépítése, a szilárd váz kialakítása. Elsősorban a gyomorban található, ill. a mellkas, torok, fej, hasnyálmirigy, oldalak, nyirok, zsírszövetek, orr és a nyelv tartozik a KAPHA-hoz.
A VATA - ha egyensúlyban van, akkor a szellem élénk, a gondolkodás gyors és friss, jó intellektusa van. Sok minden érdekli. A sejtképződés ill. kiválasztás rendben van. Nyugodtan alszik, ugyanakkor napközben élénk, energikus, kreatív. Alkatát tekintve vékony, törékeny, karcsú, szikár, de izmos. Bőre száraz, sokszor sötétebb árnyalatú, haja vékonyszálú, száraz, esetenként göndörödik.
Ha fölborul az egyensúly,>>>
>>> nyugtalanság, zavartság, memóriavesztés, szorongás lép föl. Ha túl sok a VATA, a szellem elveszíti a kapcsolatát a testtel, a fizikum túlpörög. Emésztésében zavarok keletkeznek, fejfájás jelentkezik, álmatlanul forgolódik vagy rosszul és felszínesen alszik. Fogyás léphet föl, a hang száraz lesz, kapar a torok és rekedt a hang. A bőre sápadt, száraz lesz, haja töredezik, fénytelen. A hideget nem tolerálja, nyughatatlan.
Mi az, ami kibillenti?
A túl sok száraz és nyers étel
_ jeges, hideg italok
_ hideg, szeles időjárás
_ a napi rutin hiánya
_ stresszes munka
_ túl sok utazás
_ túlzott szellemi igénybevétel
Mivel hozhatjuk helyre?
_ sok folyadék és
megfelelő mennyiségű zsiradékot (ghí, olívaolaj) tartalmazó ételek!
_ tartalmas, tápláló
ételek
_ sok frissen főtt, meleg étel
_ kerülni kell a száraz
(kekszek, chipsek), hideg ételeket, ne fogyasszunk túl sok nyers ételt (saláták, nyers zöldségek)
_ inkább édes, sós és
savanyú hatású ételeket együnk
_ kerüljük a csípős, keserű és fanyar hatású
ételeket.
_ jó a sok olajos magvak
fogyasztása (mandula, mogyoró, dió)
_ igyon sok szobahőmérsékletű vagy meleg vizet, más folyadékot
_ Kerülje a jeges, hideg italokat!
További részletek olvashatók a rendkívül érdekes 'Ájurvédikus gyógyítás' c. könyvben.
képforrás: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése