Sok ember szenved tőle, a legkülönbözőbb életkorban előfordulhat.
Én már nagyon sokat gondolkodtam ezen, miért alakul ki? Hiszen
régen nem volt ennyi allergiás, erre-arra érzékeny ember. Tehén- vagy
kecsketejet ittunk, igaz, föl kellett forralni, hogy „pasztörizáljuk”, persze
nem így fogalmaztuk meg. Tudtuk, hogy létezik szénanátha, de az csak pár hétre
korlátozódott a nyár folyamán. Tudtuk, hogy a gyereknek hány éves kortól szabad
bizonyos ételeket adni, természetesen apró falatokban, hogy a szervezete
hozzászokjon. Tudtuk, hogy 1 éves kor alatt nem adunk tehéntejet, utána is csak
kis kanálként emeltük a szintet. Aztán bepróbálkoztunk 1 egész decivel. És ha
nem lett baj, hascsikarás, miegymás, akkor tudtuk, rendben van. Kenyeret is
csak pici katonákban adtunk. Kiflicsücsökkel kezdtük, ez jó volt a fogzásra is.
A pici csak annyit evett belőle, amennyire szüksége volt.Ugyanígy a káposztával, paprikával, s minden olyan egyéb
étellel, ami nehezebben emészthető. És ez így volt rendjén.
Én nagyon szeretem a rizskókot. Úgy natúr, semmilyen öntet
vagy kakaópor nem kell rá. Mazsola sem kell bele, azt nem szeretem a sütiben
(külön igen). Emlékszem, nagymamám mindig külön sütött egy tepsi mazsolást és
egy tepsi mazsola-nélkülit. De amikor azt fölfaltam, másnapra apró kiütések
jelentek meg rajtam. Tudtuk, hogy érzékeny vagyok a tojásra. De nem bántam.
Aztán, ahogy mondják, „kinőttem”.
Ma, az agyon-antibakterializált, agyon-pasztörizált, és
agyon....nem-tom-mivel mit csinált világban egyre több a beteg. És miért? Talán
pont ezért. Mert nem hagyjuk, hogy az immunrendszerünk dolgozzon. Azaz „kinőjük”
az intoleranciát valamivel szemben.
A gyerekek tápszert kapnak, jó esetben bébiételt. De miért
nem lehet annak a picinek főzni? Olcsóbb, több benne a – remélhetőleg - egészséges
étel, és nagyobb az esélye, hogy valóban azt kap, amit a kis szervezete elbír.
Persze, mindig vannak extrém esetek, szóval ezen lehet jókat
eszmecserélni, és várom is a hozzászólásokat ezzel kapcsolatban. No de lássuk,
mit mond nekünk az Ayurveda erről.
A glutén-érzékenység tulajdonképpen egy allergiás reakció az
emésztőrendszerünkben. Évek alatt alkalul ki és végül „figyelmet követel
magának”.
Persze a legtöbbünk nem ismeri fel ennek jeleit. Bemutatunk
itt 10 olyan tünetet, mely, ha étkezés után jelentkezik, nagy valószínűséggel
glutén-érzékenységre hívja föl a figyelmünket.
2. Keratosis Pilaris – az elhajt bőrsejtek eltömítik a szőrtüszők nyílását, és apró, hegyes
pattanások formájában jelentkeznek. Főleg gyermekeknél jelentkezik, és általában
maguktól elmúlnak, segít a vizes-szalicilsavas vazelin alkalmazása, vagy
A-vitaminsav.
3. Csökken az energiánk, figyelmünk – hát persze, hiszen szervezetünk emésztési „küzdelmei”
vonják el energiánkat a napi rutintól.
4. Autoimmun-betegség diagnózis
5. Idegrendszeri tünetek
6. Meddőség
7. Migrénes fejfájások – erről sokat lehetne beszélni, mi váltja ki, és ezer-féle tablettát
ajánlanak, de a legjobb ellenszere – higgyék el - a rengeteg langyos víz.
8. Krónikus fáradtság vagy izomfájdalmak
9. Ízületi fájdalmak
10. Hangulat-ingadozás
Ha a fentiek közül
bármelyiket is tapasztaljuk, akkor érdemes 30 napig naplót vezetnünk
étkezésünkről, és eközben diétát tartanunk. Hagyjuk el a glutént legalább 2
hétre (lehet tovább is), és utána csak lassan vezessük vissza.
Ha a tünetek ismét jelentkeznek, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy érzékenyek vagyunk a gluténre. Ha azt vesszük észre, hogy több lesz az energiánk, nincsenek erős hangulat-ingadozásaink,
jobb az emésztésünk, és általában jobb a közérzetünk, akkor teljesen vonjuk ki
a glutént a szervezetünkből.
Persze szüksége van bizonyos ételekre a szervezetünknek. De ha már nem megy természetes módon, akkor se a gyógyszerhez forduljunk. Kiváló Ayurveda étrend-kiegészítőink között megtalálhatók az emésztést segítők, az anyagcsere-folyamatot elősegítő, vagy éppen a májfunkciónk egészségének fenntartására kifejlesztett kapszula.
Böngésszünk itt>>>
fotók: internet és saját
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése