2020. január 9., csütörtök

EGYENSÚLY VAGY DISZHARMÓNIA?


Ami az emésztést illeti….

 
A jó emésztés az egészség forrásra, mind a lélek, mind a test alappillére. Enélkül a folyamat nélkül az ember szervezete nem jut megfelelő tápanyagokhoz, energiához. Aki szereti a csokit, tapasztalhatta már, hogy a csoki után felszabadulnak azok a bizonyos boldogság-hormonok, és milyen jól érezzük magunkat.
Átmenetileg.

Az emésztést sok minden fölboríthatja. A stresszről már – pl. itt - írtam. A zaklatott, rendszer nélküli életvitel, a rohanó világunk, a különböző gyors ételek, a TV előtti nasizás, idegeskedés, de gyász, fájdalom mind-mind fölborítják ez egyensúlyt. 

Az emésztés szorosan kapcsolódik az anyagcseréhez, azaz a prakruti-hoz. 
Az emésztésben 3 fázist különböztetünk meg.  
•  1: lassú és állandó (kapha); a szájban és a felső gyomorban zajlik; az étel emésztésre kész;  
•  2: intenzív (pitta); az alsó gyomorban és a vékonybélben zajlik; az élelmiszerek tényleges lebontása megtörténik; 
•  3: könnyű és gyors (vata); a vastagbélben zajlik; a tápanyagok felszívódnak, és a salakanyagok kiválasztódnak. Az egész folyamat körülbelül 4-6 órát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen erős az egyénnek az emésztése (agni), az anyagcseréje (prakruti).

Ha egyensúly van…

… akkor észre sem vesszük, milyen jó az emésztésünk. Jót ettünk, jól érezzük magunkat. 

Könnyű és gyors (Vata)
  • Az étvágy hullámzik. Néha sokat ennénk, máskor alig van étvágyunk, keveset eszünk. Pedig, mivel fontos az étkezés, együnk megfelelő ételt. Ne együnk hideget vagy szárazat, kerüljük a gyors ételt, édességet, ne igyunk szódás italokat.
  • Sokszor érzünk telítettséget, felfúvódást, felgyülemlenek a gázok.  Váltakozik a székrekedés és a hasmenés. Alakítsuk ki a megfelelő diétát. Ha nincs idő, és gyors megoldásra törekszünk,
    akkor gyógynövényes étrend-kiegészítővel oldjuk meg a problémát, és kövessünk el mindent, hogy fenntartsuk az egyensúlyt.

Lassú és állandó (Kapha)
  • Nem vagyunk éhesek, mivel az emésztési folyamatunk lassú.. Telítettnek érezzük magunkat, és az éhség csak lassan érkezik, és könnyen kihagyunk egy étkezést anélkül, hogy különösebben rosszul éreznénk magunkat.
  • Igazából nem vágyunk semmilyen falatra. Ha mégis bekapunk valamit, csak azért van, mert szeretünk enni. Édességet, zsíros és magas sótartalmú ételt szeretnénk enni – mindenfélét, csak azt nem, ami megfelelő lenne.
  • A bélmozgás általában szabályos, de előfordul, hogy kimarad egy-két nap. 
Intenzív (Pitta)
  • Erős étvágy mellett állandóan éhesek vagyunk. Ha nem eszünk megfelelő időben, ingerlékenyek lehetünk. Rendszeresen fordul elő gyomorégés és reflux.
  • Gyors az emésztésünk, pillanatok alatt megéhezünk, és be kell kapnunk egy-két falatot. Jó lehet a hideg étel, rizs, tej, gyümölcs, de előfordul, hogy fűszeres és sós ételekre vágyunk.
  • A bélmozgás rendszeres, de hajlamosak lehetünk a laza székletre, mely néha kellemetlen, égő érzéssel járhat.

Az étel lebontásával és a tápanyagok felszabadításával az emésztés segíti a test felépítését. Tehát ha rossz az emésztésünk, az energiánk, az izom, a csontsűrűség, az immunrendszer és az agyi működés mind-mind szenved. Ha sokáig fennáll az egyensúlyhiány, akár azért, mert nem figyeltünk a testünk jelzéseire, akár mert azt gondoltuk, csak átmeneti állapot, nagy a betegség kockázata.

Könnyű és gyors (Vata)
  • A túlzott büfizés, csuklás, gáz- és hasi fájdalom mellett krónikus székrekedés is fölléphet.
  • A székrekedés miatt felszaporodnak a szervezetben a mérgező anyagok (ama), ami miatt az immunrendszer is felborulhat.
  • A tartós egyensúlyhiány alacsony energiához, fáradtsághoz és szorongáshoz vezet.
Lassú és állandó (Kapha)
  • Mivel nem kedveljük a testmozgást, az emésztés bármilyen egyensúlyhiánya toxinok felhalmozódásához vezet. Ez egyre inkább letargiához, elhízáshoz és rossz közérzethez vezet.
Intenzív (Pitta)
  • Gyulladásos betegségek léphetnek föl, fekély, gyulladásos bélszindrómában (IBS) és bél-rendellenességekben (IBD) szenvedhetnünk.
Tegyünk erőfeszítést az étrendünk megtervezésére, az emésztés javítása érdekében. Azt együk és igyuk, amit, adott testtípusunk szerint, elménk és a testünk valóban szeret.

Ha nehéz elindulni, alkalmazzunk könnyű, gyógynövényes étrend-kiegészítőket az emésztés egyensúlyának visszaállítása érdekében.



Forrás: curejoy
képek: ayurvedshop és pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése